Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York City, 02/11/2023 - 08:03

Kunstig intelligens redder Lennons stemme på nyt beatlesnummer

Et beatlesnummer lå i gemmerne, fordi indspilningen var for støjfuld, men det har kunstig intelligens fikset.

Neil Hall/Reuters

Af: /ritzau/

Torsdag udgiver The Beatles, en af nyere musikhistories mest definerende grupper, deres sidste sang nogensinde - godt fire årtier efter at sangen blevet indspillet.

Samtlige af de fire Beatles, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr, spiller på indspilningen, som blev lavet i Lennons lejlighed i New York City, cirka et år inden han blev skudt af en fan.

Sangen hedder "Now and Then". Den bliver udgivet klokken 15.00 dansk tid, og fredag kommer der en musikvideo til sangen.

McCartney, det ene af de to nulevende beatlesmedlemmer, som i dag er 81 år, offentliggjorde allerede i juni, at der kom endnu en Beatles-sang - "den sidste beatlessang," kaldte han det.

- Det er ret følelsesladet, og vi spiller alle sammen på den. Det er en ægte beatlesindspilning, har han sagt om sangen.

"Now and Then" var bare én i en bunke af kassettebånd, som John Lennon havde indspillet til Paul McCartney i 1979 i sin lejlighed i Dakota-bygningen i New York.

McCartney fik først kassettebåndet i hænderne 15 år senere, da Lennons enke, Yoko Ono, viderebragte det til ham i 1994.

I de efterfølgende år hjalp produceren Jeff Lynne, som også er kendt som forsanger i Electric Light Orchestra, med at finpudse gamle kassettebånd, som egentlig kun var ment som demobånd.

Dermed kom to nye beatlesudgivelser på gaden i form af "Free As A Bird" og "Real Love", men trods ihærdige bestræbelser så "Now and Then" ikke dagens lys i samme ombæring.

Demoen var optaget i John Lennons lejlighed, og producerne, der arbejdede med at finpudse optagelsen, vurderede, at der var for meget støj på optagelsen af Lennons vokal og droppede derfor at udgive sangen.

Det er også derfor, at sangen nu kan udkomme.

Kunstig intelligens har nemlig hjulpet med at fjerne støjen fra John Lennons vokal, så den ikoniske sangskriver kan høres klart og tydeligt.

Da indspilningen blev kørt gennem programmet med den nye teknologi, "var den der, Johns stemme, krystalklart," siger Paul McCartney.

George Harrison, indspillede elektrisk og akustisk guitar i 1995, da Jeff Lynne prøvede at færdiggøre og finpudse sangen. Harrison døde i 2001.

Ringo Starr har siden indspillet trommerne til sangen, ligesom at der er blevet indspillet bas på sangen. McCartney har tilmed i bedste George Harrison-stil indspillet en guitarsolo med slide.

Der er også blevet lagt korstemmer på indspilningen.

Ringo Starr, som i dag er 83 år, har sagt, at oplevelsen var "det tætteste, vi nogensinde kommer på at have ham (John Lennon, red.) tilbage i rummet, så det var enormt følelsesladet".

- Det var som om, John var der, du ved. Det var langt ude, siger han.

The Beatles bestod det meste af gruppens levetid af John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr.

Gruppen var i de tidlige 1960'ere blandt verdens største popgrupper og er sidenhen blevet kendt som definerende for både popmusikken og den psykedeliske rockmusik.

De gik fra hinanden i 1970 og havde alle efterfølgende solokarrierer.

John Lennon blev skuddræbt i New York City i 1980, bare 40 år gammel. George Harrison døde af lungekræft i 2001 i en alder af 58 år.

Både Ringo Starr og Paul McCartney turnerer stadig med deres soloprojekter.

/ritzau/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek