Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2024 - 09:30

Undgå at styrtet på pisten gør alt for ondt på pengepungen

Få helt styr på dine forsikringer, inden du og familien drager af sted på skiferie, så du undgår, at regningen stikker af i tilfælde af en ulykke.

Barbara Gindl/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Skiferien kan blive en ekstra dyr fornøjelse, hvis du kommer galt af sted på pisten.

Derfor er det afgørende, at du får tjekket op på dine forsikringer inden afrejse. Det siger Bente Elton Rasmussen, der er leder af den gratis hjælpelinje UlykkesLinjen hos UlykkesPatientForeningen.

- Det kan få kæmpestore konsekvenser at komme til skade i en soloulykke uden at have en rejseforsikring og en ulykkesforsikring, der dækker. For så skal du selv betale for at komme hjem og selv stå for behandlingsudgifterne, fortæller hun.

Efterlader skaden dig med varige men, hæfter du ligeledes selv for de udgifter, der vil være forbundet med det, hvilket ellers ville være noget, som forsikringen kunne have taget sig af.

Bente Elton Rasmussen råder dig til at få tjekket op på, om din ulykkesforsikring dækker for skiferier.

Samtidig skal du sikre dig, at alle i familien - også børnene - har en ulykkesforsikring, da de fleste forsikringsselskaber kræver, at hver person i husstanden har sin egen. Når det gælder rejseforsikringen, er det dog muligt at tegne en, der dækker hele husstanden.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Det er altid en god idé at huske rejseforsikringen. For kommer du voldsomt til skade på skiferien og har brug for hjemtransport, dækker det blå sygesikringskort ikke. Måske skal du flyves med et ambulancefly hjem, og det koster rigtig mange penge, siger hun.

Dine forsikringer kan også komme i spil, hvis du er involveret i et uheld, hvor det er dig, der er skyld i, at en anden person kommer til skade. Her er det vigtigt, at du har en ansvarsforsikring.

- Pådrager du andre skade uden at have en ansvarsforsikring, kan det få voldsomme konsekvenser, fordi den anden kan rette et erstatningskrav mod dig. Og det kan blive kæmpestore summer - for eksempel hvis vedkommende er kommet så slemt til skade, at han ikke kan arbejde efterfølgende, siger Bente Elton Rasmussen.

Går turen til Italien er det i øvrigt lovpligtigt, at du som skiturist har en ansvarsforsikring. Har du ikke det, kan du få inddraget dit liftkort, fortæller Anne Garde Slothuus.

- Det er et krav i Italien, at du kan fremvise bevis for, at du har en ansvarsforsikring. Det kan du få ved at ringe til dit forsikringsselskab og bede om at få udstedt et særligt certifikat.

Er du så uheldig at komme galt af sted på din vej ned ad pisten, kan du med fordel kontakte den alarmcentral, der er tilknyttet dit forsikringsselskab for at få rådgivning. Blandt andet er det godt at være opmærksom på, at din rejseforsikring kun dækker, hvis du har dokumentation fra en læge på, at du er kommet til skade.

- Hvis du er så uheldig at komme til at gøre skade på andre, skal du sørge for at udveksle forsikringsoplysninger med den anden person og lade dit forsikringsselskab afgøre, om du kan gøres ansvarlig for skaden, siger Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek