Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/05/2023 - 08:00

Christiane: Jeg fik en taknemmelighed for livet

For tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman var jungle- og bjergvandring i Nepal lige det, den 41-årige stjerne havde brug for.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Nogle gange er den tynde luft i højderne og en frodig jungle fyldt med farlige dyr, lige præcis det, man har brug for.

Sådan var det i hvert fald for tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman.

Hun og fem andre kendisser har i forbindelse med Viaplay-programmet "The Journey" tilbragt 15 dage i Nepal på blandt andet jungle- og bjergvandring, hvilket faldt på et tørt sted for den kendte tv-vært.

- Rent personligt fik jeg sindssygt meget ud af at være med, for det var i en periode, efter at jeg havde mistet et barn i sjette måned.

- Og den tete, jeg tog på min sorg, var taknemmelighed over livet, fortæller hun.

I starten af juni 2022 kom den tidligere Vild med dans-vært med den triste meddelelse om, at hun havde mistet det barn, som hun ventede sammen med sin ægtemand, forretningsmanden Daniel Åxman.

Hun fortæller, at efter sommeren tog arbejdet over, og ægteparret var konstant på farten i arbejdsregi.

Derfor blev turen til Nepal også den pause, som hun havde brug, og hvor hun fik lov til at fordybe sig i sine følelser.

- Jeg fik en enorm taknemmelighed for mit liv efter tabet, og jeg kunne mærke, hvor meget jeg værdsatte min familie, mit liv og min hverdag, fortæller hun.

Christiane Schaumburg-Müller Åxman har haft værtsrollen i TV 2-programmet "Vild med dans" i hele syv sæsoner.

I forbindelse med sin 40-års fødselsdag sidste år meddelte hun, at hun stoppede som vært.

Men at gå fra de faste rammer i Vild med dans til et helt nyt underholdningsformat i Nepal krævede tilvænning.

- Det var lidt ambivalent i starten, fordi jeg er vant til at leve med, at mit arbejde er meget "scripted".

- Jeg plejer at vide, hvad jeg skal sige, hvad der skal ske, hvor jeg skal stå, og hvad vi skal have af optagelser.

Det var ifølge tv-stjernen det helt modsatte, hun blev mødt med under optagelserne til "The Journey". Her var der pludselig plads til at tage det hele lidt mere med ro.

- Og set i bakspejlet var det det, jeg havde brug for. At komme ud af den strukturerede tv-verden for en stund, fortæller Christiane Schaumburg-Müller Åxman.

Med på rejsen foruden Christiane Schaumburg-Müller Åxman er fodboldikon Stig Tøfting, journalist og tv-vært Anders Lund Madsen og skuespillerne Josephine Chavarria Højbjerg, Dulfi Al-Jabouri og Søs Egelind.

Hver deltager har sit eget formål med turen, som de igennem programmets afsnit skal forsøge at komme tættere på.

Ifølge Christiane Schaumburg-Müller Åxman gav turen hende mere blod på tanden til at begive sig ud i andre tv-programmer, end dem, hun er vant til at befinde sig i.

- Da jeg stoppede med at lave "Vild med dans", betød det ikke, at jeg stoppede min tv-karriere.

- Men jeg tog en god pause og ventede med at sige ja til noget nyt, før jeg fandt det, der skulle være det næste skridt for mig.

- Jeg følte, det var på tide at lave noget, hvor man lærte mig bedre at kende. Noget mere råt og usødet, fortæller hun.

Serien "The Journey – 15 dage i Nepal" kan ses på Viaplay.

Fakta: Fra fransk til "Vild med dans"

* Christiane Schaumburg-Müller Åxman kom til verden på Frederiksberg i 1982. Hun deler fødselsdag med sin mor.

* Hun læste fransk og kommunikation på Copenhagen Business School.

* Hun har turneret Europa rundt som danser for flere store danske musikstjerner.

* Hun spillede rigmandsdatteren Mercedes i dramaserien "2900 Hapiness".

* Hun har været vært på DR's musikmagasin "Boogie", TV 2's "Zulu Kvægræs", radiovært på The Voice og en del af ensemblet i "Live fra Bremen" samt vært på "Vild med dans".

* I 2014 realiserede hun drømmen at åbne sit eget magasin, ChriChri.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek