Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/05/2023 - 08:00

Christiane: Jeg fik en taknemmelighed for livet

For tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman var jungle- og bjergvandring i Nepal lige det, den 41-årige stjerne havde brug for.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Nogle gange er den tynde luft i højderne og en frodig jungle fyldt med farlige dyr, lige præcis det, man har brug for.

Sådan var det i hvert fald for tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman.

Hun og fem andre kendisser har i forbindelse med Viaplay-programmet "The Journey" tilbragt 15 dage i Nepal på blandt andet jungle- og bjergvandring, hvilket faldt på et tørt sted for den kendte tv-vært.

- Rent personligt fik jeg sindssygt meget ud af at være med, for det var i en periode, efter at jeg havde mistet et barn i sjette måned.

- Og den tete, jeg tog på min sorg, var taknemmelighed over livet, fortæller hun.

I starten af juni 2022 kom den tidligere Vild med dans-vært med den triste meddelelse om, at hun havde mistet det barn, som hun ventede sammen med sin ægtemand, forretningsmanden Daniel Åxman.

Hun fortæller, at efter sommeren tog arbejdet over, og ægteparret var konstant på farten i arbejdsregi.

Derfor blev turen til Nepal også den pause, som hun havde brug, og hvor hun fik lov til at fordybe sig i sine følelser.

- Jeg fik en enorm taknemmelighed for mit liv efter tabet, og jeg kunne mærke, hvor meget jeg værdsatte min familie, mit liv og min hverdag, fortæller hun.

Christiane Schaumburg-Müller Åxman har haft værtsrollen i TV 2-programmet "Vild med dans" i hele syv sæsoner.

I forbindelse med sin 40-års fødselsdag sidste år meddelte hun, at hun stoppede som vært.

Men at gå fra de faste rammer i Vild med dans til et helt nyt underholdningsformat i Nepal krævede tilvænning.

- Det var lidt ambivalent i starten, fordi jeg er vant til at leve med, at mit arbejde er meget "scripted".

- Jeg plejer at vide, hvad jeg skal sige, hvad der skal ske, hvor jeg skal stå, og hvad vi skal have af optagelser.

Det var ifølge tv-stjernen det helt modsatte, hun blev mødt med under optagelserne til "The Journey". Her var der pludselig plads til at tage det hele lidt mere med ro.

- Og set i bakspejlet var det det, jeg havde brug for. At komme ud af den strukturerede tv-verden for en stund, fortæller Christiane Schaumburg-Müller Åxman.

Med på rejsen foruden Christiane Schaumburg-Müller Åxman er fodboldikon Stig Tøfting, journalist og tv-vært Anders Lund Madsen og skuespillerne Josephine Chavarria Højbjerg, Dulfi Al-Jabouri og Søs Egelind.

Hver deltager har sit eget formål med turen, som de igennem programmets afsnit skal forsøge at komme tættere på.

Ifølge Christiane Schaumburg-Müller Åxman gav turen hende mere blod på tanden til at begive sig ud i andre tv-programmer, end dem, hun er vant til at befinde sig i.

- Da jeg stoppede med at lave "Vild med dans", betød det ikke, at jeg stoppede min tv-karriere.

- Men jeg tog en god pause og ventede med at sige ja til noget nyt, før jeg fandt det, der skulle være det næste skridt for mig.

- Jeg følte, det var på tide at lave noget, hvor man lærte mig bedre at kende. Noget mere råt og usødet, fortæller hun.

Serien "The Journey – 15 dage i Nepal" kan ses på Viaplay.

Fakta: Fra fransk til "Vild med dans"

* Christiane Schaumburg-Müller Åxman kom til verden på Frederiksberg i 1982. Hun deler fødselsdag med sin mor.

* Hun læste fransk og kommunikation på Copenhagen Business School.

* Hun har turneret Europa rundt som danser for flere store danske musikstjerner.

* Hun spillede rigmandsdatteren Mercedes i dramaserien "2900 Hapiness".

* Hun har været vært på DR's musikmagasin "Boogie", TV 2's "Zulu Kvægræs", radiovært på The Voice og en del af ensemblet i "Live fra Bremen" samt vært på "Vild med dans".

* I 2014 realiserede hun drømmen at åbne sit eget magasin, ChriChri.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 16:14

Zentropa kræver Mads Mikkelsen-video fjernet af Homeland Security

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Et amerikansk ministerium har uden tilladelse brugt et klip fra "Druk" som en hyldest til deportationer.

Zentropa kræver, at USA's ministerium for indenrigssikkerhed, Homeland Security, fjerner et videoklip fra filmen "Druk", som de har delt i et opslag på mediet X.

Det oplyser det danske filmselskab i et skriftligt svar til TV 2.

- Zentropa er ikke blevet kontaktet forud for brugen, og vi retter henvendelse til dem for at få videoen taget ned igen, lyder det ifølge mediet.

Videoen blev delt på X onsdag, men selskabet er først blevet opmærksom herpå fredag, skriver TV 2.

Ifølge Thomas Riis, der er professor ved Center for informations- og innovationsret på Københavns Universitet, er der ingen tvivl om, at det er ulovligt efter danske regler.

- Det, man normalt vil gøre, er at få nedlagt et foreløbigt forbud, så det ikke kan ses i Danmark, siger han og tilføjer:

- Det vil kræve, at Zentropa lægger sag an, og det er en tung proces. Jeg tør ikke gætte på, om de har tænkt sig at gøre det, men jeg er overbevist om, at de ville vinde.

Thomas Riis vil også mene, at ophavsretten krænkes efter amerikanske regler, da der gøres brug af et filmklip.

I klippet ses en dansende Mads Mikkelsen. Videoen er delt som et svar til et opslag fra Greg Bovino, der er chef for det amerikanske grænsepoliti.

- En advarsel til illegale immigranter: Los Angeles, Chicago og Charlotte var kun begyndelsen. Vi vil anholde jer ... Forstår I det, skriver han i opslaget.

I et efterfølgende opslag lyder det desuden, at opslagene med Mads vil fortsætte, indtil "moralen forbedres". Det uddybes ikke, hvad der menes med dette.

Tidligere denne uge tog den amerikanske popsanger Sabrina Carpenter kraftig afstand fra Det Hvide Hus, der brugte hendes sang "Juno" i en video med razziaer fra immigrationsmyndighederne i landet, ICE.

- Den her video er ond og ulækker. Involvér aldrig mig eller min musik til at fremme jeres umenneskelige dagsorden, lød det fra Carpenter i et svar til Det Hvide Hus' opslag.

Abigail Jackson, der er talskvinde for Det Hvide Hus, svarer:

- Her er en "Short n' Sweet" besked til Sabrina Carpenter: Vi vil ikke undskylde for at deportere farlige, kriminelle, ulovlige mordere, voldtægtsforbrydere og pædofile fra vores land. Enhver, der forsvarer disse syge monstre, må være "stupid, or is it slow"?

"Short n' Sweet" henviser til Sabrina Carpenters album af samme navn, der udkom sidste år. "Stupid, or is it slow" henviser til en linje i singlen "Manchild", som Carpenter udgav tidligere på året.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Mads Mikkelsen og Kasper Dissing, der var producer på "Druk".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 15:12

Zentropa kræver Mads Mikkelsen-video fjernet af Homeland Security

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Et amerikansk ministerium har uden tilladelse brugt et klip fra "Druk" som en hyldest til deportationer.

Zentropa kræver, at USA's ministerium for indenrigssikkerhed, Homeland Security, fjerner et videoklip fra filmen "Druk", som de har delt i et opslag på mediet X.

Det oplyser det danske filmselskab i et skriftligt svar til TV 2.

- Zentropa er ikke blevet kontaktet forud for brugen, og vi retter henvendelse til dem for at få videoen taget ned igen, lyder det ifølge mediet.

Videoen blev delt på X onsdag, men selskabet er først blevet opmærksom herpå fredag, skriver TV 2.

I klippet ses en dansende Mads Mikkelsen. Videoen er delt som et svar til et opslag fra Greg Bovino, der er chef for det amerikanske grænsepoliti.

- En advarsel til illegale immigranter: Los Angeles, Chicago og Charlotte var kun begyndelsen. Vi vil anholde jer ... Forstår I det, skriver han i opslaget.

I et efterfølgende opslag lyder det desuden, at opslagene med Mads vil fortsætte, indtil "moralen forbedres". Det uddybes ikke, hvad der menes med dette.

Det er ikke første gang, at de amerikanske myndigheder oplever kritik fra kunstnere.

Tidligere denne uge tog den amerikanske popsanger Sabrina Carpenter kraftig afstand fra Det Hvide Hus, der brugte hendes sang "Juno" i en video med razziaer fra immigrationsmyndighederne i landet, ICE.

- Den her video er ond og ulækker. Involvér aldrig mig eller min musik til at fremme jeres umenneskelige dagsorden, lød det fra Carpenter i et svar til Det Hvide Hus' opslag.

Abigail Jackson, der er talskvinde for Det Hvide Hus, svarer:

- Her er en "Short n' Sweet" besked til Sabrina Carpenter: Vi vil ikke undskylde for at deportere farlige, kriminelle, ulovlige mordere, voldtægtsforbrydere og pædofile fra vores land. Enhver, der forsvarer disse syge monstre, må være "stupid, or is it slow"?

"Short n' Sweet" henviser til Sabrina Carpenters album af samme navn, der udkom sidste år. "Stupid, or is it slow" henviser til en linje i singlen "Manchild", som Carpenter udgav tidligere på året.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek