Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/03/2024 - 10:00

Sådan indretter du dit køleskab med hygiejnen i højsædet

Få svar på, hvorfor grøntsager altid skal være nederst i køleskabet, og hvorfor det måske ikke er en god idé, at mælken står i holderen i lågen.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Selv om køleskabe i professionelle køkkener på restauranter og caféer har andre standarder end dem derhjemme, er der alligevel huskeregler derfra, vi med fordel kan tage med hjem i det private køkken.

Særligt når det kommer til hygiejne, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken hylde du sætter fødevarerne ind på.

- Øverst i køleskabet har du alle dine fødevarer, som er tilberedte. Det kan være en dessert, du vil holde kold, eller kødpålæg som eksempelvis noget rullepølse, siger han.

Dermed undgår du, at det færdigtilberedte mad kan blive forurenet med bakterier fra råt kød. Det ferske kød sætter du nemlig på hylden under.

- Her har vi den evige ballade med fisk, for det skal gerne opbevares ved en anden temperatur end andet kød, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Kokkeunderviseren forklarer, at på restauranter er der krav om, at fisk skal stå i et køleskab, der er to grader, mens andet kød skal stå ved fem grader.

Og har du ikke et så koldt køleskab, så skal fisken være dækket af is.

- Men sådan er det jo ikke derhjemme i privaten. Vær derfor opmærksom på, at fisken ikke bliver dårlig, lyder rådet.

På hylden under det ferske kød anbefaler Thomas Rønsch Toftdahl, at du opbevarer dine mejeriprodukter som eksempelvis ost.

- Disse varer er oftest pakket godt ind, så det ikke nødvendigvis gør så meget, hvis der skulle dryppe kødsaft ned på dem.

I et almindeligt køleskab har de fleste mennesker nok mælk og yoghurt i holderen i køleskabsdøren. Sådan er det ikke i et professionelt køkken eller hjemme hos kokkeunderviseren selv, fortæller han.

- Jeg bruger faktisk ikke lågen i døren til mælk. Her har jeg altid sodavand og vin i stedet.

- Det er ikke altid, at jeg synes, at køleskabet er koldt nok i lågen, til at mælken kan opretholde sin holdbarhed, forklarer han.

Ifølge kokkeunderviseren kan et alt for proppet køleskab være med til at sænke temperaturen.

Derfor anbefaler han, at du har en temperaturmåler liggende i døren. På den måde ved du altid, hvor koldt din mælk har det.

- Måske har du sat dit køleskab til fem grader, men så er der måske reelt otte grader. Det har jeg i hvert fald oplevet nogle gange.

I nederste skuffe skal du lægge dine grøntsager, som ikke er renset.

- Ligesom du kan blive syg af bakterier fra råt kød, så kan du også blive rigtig dårlig af jordbakterier, fortæller kokkeunderviseren.

- Har du derimod renset og skåret grøntsagerne, så vil jeg placere dem øverst, så der ikke kan komme kød- eller jordbakterier på dem.

Men inden du fordeler fødevarerne på hylderne, bør du også overveje, om du har gode nok beholdere og emballager til din mad.

- Køb gerne nogle gode plastikbøtter, som kan lukke tæt, men også ånde. På den måde undgår du en helt masse forurening, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Fryseposer kan ifølge kokkeunderviseren samle en hel del væske, som spreder bakterier rundt i køleskabet. Derudover rådner ting også hurtigere, fordi luften ikke kan slippe ud.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek