Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/03/2024 - 10:00

Sådan indretter du dit køleskab med hygiejnen i højsædet

Få svar på, hvorfor grøntsager altid skal være nederst i køleskabet, og hvorfor det måske ikke er en god idé, at mælken står i holderen i lågen.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Selv om køleskabe i professionelle køkkener på restauranter og caféer har andre standarder end dem derhjemme, er der alligevel huskeregler derfra, vi med fordel kan tage med hjem i det private køkken.

Særligt når det kommer til hygiejne, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken hylde du sætter fødevarerne ind på.

- Øverst i køleskabet har du alle dine fødevarer, som er tilberedte. Det kan være en dessert, du vil holde kold, eller kødpålæg som eksempelvis noget rullepølse, siger han.

Dermed undgår du, at det færdigtilberedte mad kan blive forurenet med bakterier fra råt kød. Det ferske kød sætter du nemlig på hylden under.

- Her har vi den evige ballade med fisk, for det skal gerne opbevares ved en anden temperatur end andet kød, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Kokkeunderviseren forklarer, at på restauranter er der krav om, at fisk skal stå i et køleskab, der er to grader, mens andet kød skal stå ved fem grader.

Og har du ikke et så koldt køleskab, så skal fisken være dækket af is.

- Men sådan er det jo ikke derhjemme i privaten. Vær derfor opmærksom på, at fisken ikke bliver dårlig, lyder rådet.

På hylden under det ferske kød anbefaler Thomas Rønsch Toftdahl, at du opbevarer dine mejeriprodukter som eksempelvis ost.

- Disse varer er oftest pakket godt ind, så det ikke nødvendigvis gør så meget, hvis der skulle dryppe kødsaft ned på dem.

I et almindeligt køleskab har de fleste mennesker nok mælk og yoghurt i holderen i køleskabsdøren. Sådan er det ikke i et professionelt køkken eller hjemme hos kokkeunderviseren selv, fortæller han.

- Jeg bruger faktisk ikke lågen i døren til mælk. Her har jeg altid sodavand og vin i stedet.

- Det er ikke altid, at jeg synes, at køleskabet er koldt nok i lågen, til at mælken kan opretholde sin holdbarhed, forklarer han.

Ifølge kokkeunderviseren kan et alt for proppet køleskab være med til at sænke temperaturen.

Derfor anbefaler han, at du har en temperaturmåler liggende i døren. På den måde ved du altid, hvor koldt din mælk har det.

- Måske har du sat dit køleskab til fem grader, men så er der måske reelt otte grader. Det har jeg i hvert fald oplevet nogle gange.

I nederste skuffe skal du lægge dine grøntsager, som ikke er renset.

- Ligesom du kan blive syg af bakterier fra råt kød, så kan du også blive rigtig dårlig af jordbakterier, fortæller kokkeunderviseren.

- Har du derimod renset og skåret grøntsagerne, så vil jeg placere dem øverst, så der ikke kan komme kød- eller jordbakterier på dem.

Men inden du fordeler fødevarerne på hylderne, bør du også overveje, om du har gode nok beholdere og emballager til din mad.

- Køb gerne nogle gode plastikbøtter, som kan lukke tæt, men også ånde. På den måde undgår du en helt masse forurening, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Fryseposer kan ifølge kokkeunderviseren samle en hel del væske, som spreder bakterier rundt i køleskabet. Derudover rådner ting også hurtigere, fordi luften ikke kan slippe ud.

/ritzau fokus/

København, 16/09/2024 - 14:28

Tre år efter skilsmisse: Kendt tv-vært afslører ny kæreste

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Timm Vladimir bekræfter over for BT, at han har fået en kæreste, efter at han søndag lagde et billede op på Instagram, hvor han kysser en kvinde.

Der er kærlighed i luften hos den danske tv-vært og skuespiller Timm Vladimir.

Den store bagedyst-værten har nemlig fundet sig en kæreste.

Det er erhvervskvinden Annemette Holtz, der har stjålet 56-årige Timm Vladimirs hjerte. Det bekræfter han over for BT.

Bekræftelsen kommer, efter at han søndag lagde et billede op på det sociale medie Instagram, hvor han kysser den 19 år yngre Annemette Holtz.

Timm Vladimir blev i 2021 skilt efter 13 års ægteskab med krimiforfatteren Katrine Engbjerg.

Kort efter skilsmissen fandt Katrine Engberg igen kærligheden, og i 2023 blev hun gift med kæresten Jakob.

Men nu er det altså også lykkedes for Timm Vladimir, der nævner over for BT, at parret er "superglade".

Timm Vladimir har sønnen Cassius fra sit ægteskab med Katrine Engberg, og ifølge BT får sønnen nu en bonussøster, da Annemette Holtz har en datter fra et tidligere forhold.

Timm Vladimir kan igen ses på skærmen den 5. oktober, hvor der bliver taget hul på sæson 13 af det populære DR-program "Den store bagedyst".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 14:06

Kendt tv-vært har fundet kærligheden på ny

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Timm Vladimir bekræfter over for BT, at han har fået en kæreste, efter at han søndag lagde et billede op på Instagram, hvor han kysser en kvinde.

Der er kærlighed i luften hos den danske tv-vært og skuespiller Timm Vladimir.

Den store bagedyst-værten har nemlig fundet sig en kæreste.

Det er erhvervskvinden Annemette Holtz, der har stjålet 56-årige Timm Vladimirs hjerte. Det bekræfter han over for BT.

Bekræftelsen kommer, efter at han søndag lagde et billede op på det sociale medie Instagram, hvor han kysser den 19 år yngre Annemette Holtz.

Timm Vladimir blev i 2021 skilt efter 13 års ægteskab med krimiforfatteren Katrine Engbjerg.

Kort efter skilsmissen fandt Katrine Engberg igen kærligheden, og i 2023 blev hun gift med kæresten Jakob.

Men nu er det altså også lykkedes for Timm Vladimir, der nævner over for BT, at parret er "superglade".

Timm Vladimir har sønnen Cassius fra sit ægteskab med Katrine Engberg, og ifølge BT får sønnen nu en bonussøster, da Annemette Holtz har en datter fra et tidligere forhold.

Timm Vladimir kan igen ses på skærmen den 5. oktober, hvor der bliver taget hul på sæson 13 af det populære DR-program "Den store bagedyst".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 10:00

Gødning kan skade plænen

* Måske har du planer om at give haven en omgang gødning, inden vintermånederne banker på. Det bør du dog holde dig fra.

* Det skyldes, at græs reagerer forholdsvis hurtigt på gødning, som kan føre til en kraftig vækst med mange friske skud. De er ikke modstandsdygtige over for vinterens lave temperaturer og vil derfor dø ud. 

* Derudover bliver biodiversiteten i haven større, hvis du undlader at gøde græsset i efteråret. 

Kilde: gartner i Haveselskabet Anja Kelvin.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 10:00

Sæt ind nu og få plænen godt gennem vinteren

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

For at græsplænen klarer sig så godt som muligt gennem vintermånederne, er det vigtigt at sætte klippehøjden op ved sidste græsslåning og fjerne nedfaldsblade.

Mangel på ilt, masser af sne og risiko for svampeinfektion. Vintermånederne kan være hård kost for græsplænen.

Derfor er det en god idé at give den en kærlig hånd i efteråret. Det fortæller gartner Anja Kelvin fra Haveselskabet.

- Meget mos eller mange nedfaldsblade lukker af for ilten til græsset. Kombineres det med en stor mængde nedbør - og især meget sne - risikerer man, at der slet ikke kommer ilt ned til rødderne. Og så dør de, siger hun.

Af den årsag skal du finde riven frem og fjerne nedfaldsblade og mos løbende - og du kan godt komme i gang allerede nu.

Det vil også øge chancen for at forebygge den frygtede sneskimmel - en svampeinfektion, der medfører, at græsset dør ud, forklarer Anja Kelvin.

Skimlen trives under lave temperaturer kombineret med fugt og har derfor optimale forhold til at vokse, hvis der i længere tid ligger nedfaldsblade og sne på plænen.

Næste trin, du med fordel kan kaste dig ud i, er at efterså græsfrø. For det vil ifølge gartneren sikre, at græsset bevarer sin tæthed vinteren igennem.

Hun understreger, at frøene skal eftersås i begyndelsen af efteråret. Det skyldes, at frøene ikke vil spire, hvis den gennemsnitlige døgntemperatur er under syv grader.

- Her vil frøene bare ligge og rådne eller blive spist af fugle, og så er det jo spild af penge og ressourcer, siger hun.

Har du en græsplæne i den mindre kategori, kan du nemt gå rundt med en spand og strø frøene selv. Men er den større, anbefaler Anja Kelvin, at du erhverver dig en frøspreder, der kan sprede frøene ensartet over hele plænen.

Når du slår græsset for sidste gang i år, bør du sætte klippehøjden op til omkring seks centimeter, så det ikke bliver klippet helt i bund.

- Det vil efterlade græsset med en større bladmasse. Og jo større bladmasse, græsset har, jo hurtigere kommer det i gang med at lave fotosyntese, og det giver stærke rødder, siger Anja Kelvin.

Er det muligt, kan du også gøre græsset den tjeneste at gå så lidt på det som muligt, i tilfælde af at det bliver dækket med sne. En sammenpresning af sneen vil nemlig give sneskimmel gode muligheder for at vokse.

- Selvfølgelig skal man ud at bygge en snemand, og man kan sagtens gå en tur på græsplænen. Men er det muligt, skal man undgå at opholde sig der i længere tid ad gangen, siger Anja Kelvin.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek