Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/10/2023 - 08:00

Blachman: Jeg har nogle af de samme længsler som ungdommen

Selv om Thomas Blachman ynder at arbejde med unge, vil han ikke selv være ung med de unge. - Det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med en enkelt undtagelse har Thomas Blachman siddet bag dommerbordet og bedømt håbefulde sangeres talenter i samtlige sæsoner af "X Factor".

Det ligger der en særlig faktor til grund for, funderer programmets grand old man.

- Grundlæggende så tror jeg, at det er min kærlighed til unge mennesker. Jeg har jo selv fire børn, lyder det fra den kendte komponist og jazztrommeslager.

Med sin første hustru har han to store børn, og sammen med sin forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, har Thomas Blachman også en lille søn og datter.

- Jeg vil gerne have en masse unge mennesker omkring mig, også i de kunstneriske beslutninger - tøj og alle mulige ting, siger han og tilføjer:

- Ikke for at være ung med de unge, men for at give de unge et talerør og mulighed for at udtrykke sig.

Adspurgt afviser Thomas Blachman, at "X Factor" er udlevelsen af hans egen indre Peter Pan - den fiktive fortælling om drengen, der i begyndelsen af historien ikke vil være voksen.

- Jeg er jo blevet voksen på en eller anden måde. Altså det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60. Men jeg har ikke overspillet min voksenhed på en måde, så jeg er blevet en stivnakke, lyder det fra Thomas Blachman.

- Jeg har jo alle aldre, jeg har gennemlevet, iboende i mig. Jeg har selv nogle af de samme længsler som ungdommen. Det er da en total luksusmulighed for mig, der lige er blevet 60, at kunne puste ild til den energi og længsel efter noget andet end det, vi har i det etablerede liv.

Thomas Blachman oplever, at der er et større generationsskel, end vi har set i mange år.

Det kan musikken være med til at udligne.

- Tænk, hvis man kunne bruge musikken lidt som en bro, eller at jeg kunne rejse frem og tilbage og måske stille flere spørgsmål, i stedet for at jeg bare taler selv hele tiden, og finde ud af: Hvad rører på sig? Er der et kommende generationsoprør lige om hjørnet?, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Der er en kritik af magten. Der er en kritik af kapitalismen. Og der er en masse unge mennesker, som vil fællesskabet. Det synes jeg, kunne være fantastisk at høre mere om - og være en del af og kunne skabe musik ud fra.

Det fællesskab kan "X Factor" facilitere. Både blandt dem, der står foran kameraet, og dem på den anden side af fjernsynsskærmen.

- I det kollektiv kan man godt, i hvert fald periodisk, løse en følelse af total ensomhed, fordi man er sammen om noget. Også blandt seerne. Det er jo noget, som samsening kan, mener Thomas Blachman.

- Jeg ved godt, at jeg heller ikke skal overgøre betydningen af det her. Men jeg kan mærke, når det kører på sit højeste, og jeg går og køber ind, eller hvad jeg gør, at der er en følelse af noget. Ikke omkring mig, men at der er folk, der følger med i noget sammen.

- Det er store ord, konstaterer han.

Interessen for det samfund, vi lever i, har Thomas Blachman til fælles med sine to meddommere, siger han.

Når næste sæson ruller over skærmen, flankeres Thomas Blachman af den seneste sæsons vinder, Simon Kvamm, der tilmed snuppede sejren i sin dommerdebut, og af Oh Land, der gør comeback i programmet.

Ifølge Thomas Blachman handler det for dommerne om at rykke noget og skabe mindeværdige musikalske oplevelser - ikke om at vinde konkurrencen. Noget, de alle tre i øvrigt allerede har gjort, pointerer Thomas Blachman.

- Der bliver sådan en vaks energi, tror jeg, hvor alle hele tiden hænger som høge over hinanden og er parate til at dykke, når der skal dykkes ned efter de rigtige beslutninger og de rigtige argumenter, siger Thomas Blachman og tilføjer så på vanlig vis:

- Jeg tror, jeg som den alfaderlige til enhver tid kan rette op på kortslutninger, dårlig energi og rense luften, fordi jeg måske i denne her sammenhæng er den med det helt store overblik.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

København, 04/03/2024 - 13:39

Dar Salim scorer international rolle i spinoff til populær serie

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Dar Salim skal spille over for den amerikanske skuespiller Chris Pratt i serien "The Terminal List: Dark Wolf".

Skuespiller Dar Salim har fået en fod inden for i Hollywood, efter at han spillede side om side med Jake Gyllenhaal i actionfilmen "The Covenant".

Snart skal danskeren spille over for endnu en verdenskendt stjerne.

Denne gang er det i en spinoffserie til den populære amerikanske tv-serie "The Terminal List", hvor Guardians of the Galaxy-stjernen Chris Pratt er en af hovedrolleindehaverne.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet Variety.

Serien udspiller sig fem år før "The Terminal List" og udfolder baggrundshistorien for flere af den oprindelige series centrale karakterer.

I spinoffserien, "The Terminal List: Dark Wolf", skal Dar Salim spille karakteren Mohammed "Mo" Farooq, der er en irakisk special operations officer trænet under den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Ud over Dar Salim er de amerikanske skuespillere Luke Hemsworth og Tom Hopper også på rollelisten.

Dar Salims nye rolle er blot én i en lang række af den danske skuespillers udenlandske projekter.

Han har tidligere spillet med i den populære tv-serie "Game of Thrones" samt i filmene "Exodus: Gods and Kings" fra 2014 og "The Devil's Double" fra 2011.

Derudover er han aktuel i gangsterserien "The Gentlemen", der har premiere i marts.

Herhjemme er den irakiskfødte skuespiller bedst kendt for sin præstation i Underverden-filmene, som han i år modtog den publikumsbestemte EchoPrisen for.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 11:40

Populært DR-program får ny vært

Jonas Madsen overtager værtstjansen på DR-programmet "Versus" efter Sofie Østergaard, der takker af efter fem år.

For nylig kunne seerne se Jonas Madsen i værtsrollen ved børnenes MGP, hvor han sammen med Onkel Reje var garant for glimmer og grandprixstemning.

Fremover bliver han fast inventar som vært på DR-underholdningsprogrammet "Versus", hvor han overtager værtsstafetten fra Sofie Østergaard og fremover skal styre slagets gang, når Hjalte og Tjelle dyster i vilde konkurrencer på tv.

Det oplyser DR til Ekstra Bladet.

- Jeg er enoooormt glad over at få mulighed for at underholde for fuld skrue, når vi igen skal samle hele familien til et drønsjovt program, siger 32-årige Jonas Madsen til Ekstra Bladet.

- "Versus" er et helt fantastisk program, som jeg har set, lige siden det startede med Jacob Riising som vært. Jeg glæder mig helt overdrevet til at vise jer, hvad vi har fundet på, siger han videre.

Den erfarne tv- og podcastvært Sofie Østergaard skal fortsat lave projekter for public service-kanalen, skriver Ekstra Bladet.

Men hun siger farvel til "Versus", som hun har været vært for siden 2019, så hun kan få mere tid til "at udfylde sin vigtigste opgave" som mor til sine tre børn, skriver hun i et opslag på Instagram.

- Derfor må jeg indse, at jeg ikke kan være alle steder og nogle gange må jeg vælge fra. Det har jeg gjort med "Versus", skriver Sofie Østergaard om at forlade rollen som vært på DR-programmet.

- Nu giver jeg stafetten videre, og hvor er det dog dejligt, at den lander hos ingen ringere end Jonas Madsen, skriver hun videre i instagramopslaget.

Jonas Madsen, som er kandidat i journalistik fra Syddansk Universiteter, er ikke ny i værtsrollen. Han er et kendt ansigt blandt det yngre publikum, da han i en årrække har været vært på DR's "Ultra nyt".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek