Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/10/2023 - 08:00

Blachman: Jeg har nogle af de samme længsler som ungdommen

Selv om Thomas Blachman ynder at arbejde med unge, vil han ikke selv være ung med de unge. - Det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med en enkelt undtagelse har Thomas Blachman siddet bag dommerbordet og bedømt håbefulde sangeres talenter i samtlige sæsoner af "X Factor".

Det ligger der en særlig faktor til grund for, funderer programmets grand old man.

- Grundlæggende så tror jeg, at det er min kærlighed til unge mennesker. Jeg har jo selv fire børn, lyder det fra den kendte komponist og jazztrommeslager.

Med sin første hustru har han to store børn, og sammen med sin forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, har Thomas Blachman også en lille søn og datter.

- Jeg vil gerne have en masse unge mennesker omkring mig, også i de kunstneriske beslutninger - tøj og alle mulige ting, siger han og tilføjer:

- Ikke for at være ung med de unge, men for at give de unge et talerør og mulighed for at udtrykke sig.

Adspurgt afviser Thomas Blachman, at "X Factor" er udlevelsen af hans egen indre Peter Pan - den fiktive fortælling om drengen, der i begyndelsen af historien ikke vil være voksen.

- Jeg er jo blevet voksen på en eller anden måde. Altså det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60. Men jeg har ikke overspillet min voksenhed på en måde, så jeg er blevet en stivnakke, lyder det fra Thomas Blachman.

- Jeg har jo alle aldre, jeg har gennemlevet, iboende i mig. Jeg har selv nogle af de samme længsler som ungdommen. Det er da en total luksusmulighed for mig, der lige er blevet 60, at kunne puste ild til den energi og længsel efter noget andet end det, vi har i det etablerede liv.

Thomas Blachman oplever, at der er et større generationsskel, end vi har set i mange år.

Det kan musikken være med til at udligne.

- Tænk, hvis man kunne bruge musikken lidt som en bro, eller at jeg kunne rejse frem og tilbage og måske stille flere spørgsmål, i stedet for at jeg bare taler selv hele tiden, og finde ud af: Hvad rører på sig? Er der et kommende generationsoprør lige om hjørnet?, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Der er en kritik af magten. Der er en kritik af kapitalismen. Og der er en masse unge mennesker, som vil fællesskabet. Det synes jeg, kunne være fantastisk at høre mere om - og være en del af og kunne skabe musik ud fra.

Det fællesskab kan "X Factor" facilitere. Både blandt dem, der står foran kameraet, og dem på den anden side af fjernsynsskærmen.

- I det kollektiv kan man godt, i hvert fald periodisk, løse en følelse af total ensomhed, fordi man er sammen om noget. Også blandt seerne. Det er jo noget, som samsening kan, mener Thomas Blachman.

- Jeg ved godt, at jeg heller ikke skal overgøre betydningen af det her. Men jeg kan mærke, når det kører på sit højeste, og jeg går og køber ind, eller hvad jeg gør, at der er en følelse af noget. Ikke omkring mig, men at der er folk, der følger med i noget sammen.

- Det er store ord, konstaterer han.

Interessen for det samfund, vi lever i, har Thomas Blachman til fælles med sine to meddommere, siger han.

Når næste sæson ruller over skærmen, flankeres Thomas Blachman af den seneste sæsons vinder, Simon Kvamm, der tilmed snuppede sejren i sin dommerdebut, og af Oh Land, der gør comeback i programmet.

Ifølge Thomas Blachman handler det for dommerne om at rykke noget og skabe mindeværdige musikalske oplevelser - ikke om at vinde konkurrencen. Noget, de alle tre i øvrigt allerede har gjort, pointerer Thomas Blachman.

- Der bliver sådan en vaks energi, tror jeg, hvor alle hele tiden hænger som høge over hinanden og er parate til at dykke, når der skal dykkes ned efter de rigtige beslutninger og de rigtige argumenter, siger Thomas Blachman og tilføjer så på vanlig vis:

- Jeg tror, jeg som den alfaderlige til enhver tid kan rette op på kortslutninger, dårlig energi og rense luften, fordi jeg måske i denne her sammenhæng er den med det helt store overblik.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:07

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek