Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/10/2023 - 08:00

Blachman: Jeg har nogle af de samme længsler som ungdommen

Selv om Thomas Blachman ynder at arbejde med unge, vil han ikke selv være ung med de unge. - Det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med en enkelt undtagelse har Thomas Blachman siddet bag dommerbordet og bedømt håbefulde sangeres talenter i samtlige sæsoner af "X Factor".

Det ligger der en særlig faktor til grund for, funderer programmets grand old man.

- Grundlæggende så tror jeg, at det er min kærlighed til unge mennesker. Jeg har jo selv fire børn, lyder det fra den kendte komponist og jazztrommeslager.

Med sin første hustru har han to store børn, og sammen med sin forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, har Thomas Blachman også en lille søn og datter.

- Jeg vil gerne have en masse unge mennesker omkring mig, også i de kunstneriske beslutninger - tøj og alle mulige ting, siger han og tilføjer:

- Ikke for at være ung med de unge, men for at give de unge et talerør og mulighed for at udtrykke sig.

Adspurgt afviser Thomas Blachman, at "X Factor" er udlevelsen af hans egen indre Peter Pan - den fiktive fortælling om drengen, der i begyndelsen af historien ikke vil være voksen.

- Jeg er jo blevet voksen på en eller anden måde. Altså det ville jo være åndssvagt ikke at erkende, at jeg er blevet 60. Men jeg har ikke overspillet min voksenhed på en måde, så jeg er blevet en stivnakke, lyder det fra Thomas Blachman.

- Jeg har jo alle aldre, jeg har gennemlevet, iboende i mig. Jeg har selv nogle af de samme længsler som ungdommen. Det er da en total luksusmulighed for mig, der lige er blevet 60, at kunne puste ild til den energi og længsel efter noget andet end det, vi har i det etablerede liv.

Thomas Blachman oplever, at der er et større generationsskel, end vi har set i mange år.

Det kan musikken være med til at udligne.

- Tænk, hvis man kunne bruge musikken lidt som en bro, eller at jeg kunne rejse frem og tilbage og måske stille flere spørgsmål, i stedet for at jeg bare taler selv hele tiden, og finde ud af: Hvad rører på sig? Er der et kommende generationsoprør lige om hjørnet?, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Der er en kritik af magten. Der er en kritik af kapitalismen. Og der er en masse unge mennesker, som vil fællesskabet. Det synes jeg, kunne være fantastisk at høre mere om - og være en del af og kunne skabe musik ud fra.

Det fællesskab kan "X Factor" facilitere. Både blandt dem, der står foran kameraet, og dem på den anden side af fjernsynsskærmen.

- I det kollektiv kan man godt, i hvert fald periodisk, løse en følelse af total ensomhed, fordi man er sammen om noget. Også blandt seerne. Det er jo noget, som samsening kan, mener Thomas Blachman.

- Jeg ved godt, at jeg heller ikke skal overgøre betydningen af det her. Men jeg kan mærke, når det kører på sit højeste, og jeg går og køber ind, eller hvad jeg gør, at der er en følelse af noget. Ikke omkring mig, men at der er folk, der følger med i noget sammen.

- Det er store ord, konstaterer han.

Interessen for det samfund, vi lever i, har Thomas Blachman til fælles med sine to meddommere, siger han.

Når næste sæson ruller over skærmen, flankeres Thomas Blachman af den seneste sæsons vinder, Simon Kvamm, der tilmed snuppede sejren i sin dommerdebut, og af Oh Land, der gør comeback i programmet.

Ifølge Thomas Blachman handler det for dommerne om at rykke noget og skabe mindeværdige musikalske oplevelser - ikke om at vinde konkurrencen. Noget, de alle tre i øvrigt allerede har gjort, pointerer Thomas Blachman.

- Der bliver sådan en vaks energi, tror jeg, hvor alle hele tiden hænger som høge over hinanden og er parate til at dykke, når der skal dykkes ned efter de rigtige beslutninger og de rigtige argumenter, siger Thomas Blachman og tilføjer så på vanlig vis:

- Jeg tror, jeg som den alfaderlige til enhver tid kan rette op på kortslutninger, dårlig energi og rense luften, fordi jeg måske i denne her sammenhæng er den med det helt store overblik.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek