Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/01/2023 - 08:00

Blachman: Livet kræver noget af mig

Til foråret - kort efter årets X Factor-finale - fylder "X Factors" grand old man, Thomas Blachman, 60. Han har aldrig følt sig mere levende end nu.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

I år tager Thomas Blachman sin 15. sæson som dommer i "X Factor".

Med undtagelse af en enkelt sæson tilbage i 2010 har X Factor-veteranen været med siden programmets danske premiere i 2008.

Dengang var han 45 år.

Til foråret - kort efter årets X Factor-finale - fylder den kendte komponist 60.

- Livet holder mig i live. Det kræver noget af mig. Det er hele tiden nu, nu, nu, nu, nu, nu, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Der er ikke noget bornholmerur, der står og holder takten i en eller anden dødssymfoni ovre i hjørnet. Det er liv, liv, liv, liv. Og larm.

Han har faktisk ikke rigtigt funderet over, at han fylder rundt.

Men - siger han så:

- Tiden til at reflektere er måske ikke min stærke side. Men jeg er godt klar over, at det er en moden mands alder. Så kan man diskutere, hvad der ikke er klædeligt, når man bliver 60, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Er det klædeligt at sidde og samle på golfkøller, rødvin og kuglepenne? Eller er det klædeligt at være så optaget af livet, så man ikke har tid til den slags pis?

- Jeg vil holde på det sidste, siger han.

Selv om man som bekendt siger, at alder blot er et tal, kan man ikke fornægte den.

- Men man kan godt puste røgringe i hovedet på Vor Herre og sige: "Jeg har dig, lige hvor jeg vil have dig, fordi jeg har det, som jeg er 30", siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Jeg vil sgu egentlig gerne leve fra 60 til 90 på samme måde som fra 30 til 60. Jeg vil gerne have følelsen af, at alt er fedt og nyt og frisk og sultent. Det er sådan, det vil blive.

Thomas Blachman har evnen til at befinde sig i nuet.

- Det er den eneste mulighed, jeg har, konstaterer han.

- Jeg tror, at jeg på mange måder er for uintelligent til at tænke for langt frem eller til at huske for meget.

- Jeg er træt om aftenen. Står op om morgenen. Solen har taget frustrationerne, og sådan er det. Jeg er religiøs uden at være det.

Han har ikke de der hvad-nu-hvis-bekymringer, der kan ligge og ulme og forpurre umiddelbarheden - og sulten.

Kun hvis andre begynder at nævne dem.

- Jeg var måske en dreng, man kunne have bekymret sig lidt om. Men det var der ikke nogen, der gjorde. Hverken institutionen eller forældrene. Det vil sige, at jeg var heller ikke bekymret. Så jeg har arvet ubekymretheden. Den vil jeg sgu egentlig gerne give videre, lyder det fra Thomas Blachman.

- Hvis først skolen og forældrene begynder at bekymre sig, begynder børnene også at bekymre sig. Og så er det et overgreb på deres selvfølelse, mener han.

Selv er Thomas Blachman far til fire, som han gerne vil give sin ubekymrethed videre til.

I efteråret fødte hans forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, parrets lille pige. Sammen har de også en søn. Og så har Thomas Blachman også to store børn fra sit første ægteskab.

- Der er intet trivielt i mit liv. Hverken i mit indre liv eller ydre liv, siger han.

- Jeg er et privilegeret menneske. Men også supertaknemlig.

"X Factor" sendes på TV 2 fredag klokken 20.00.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv