Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/12/2023 - 10:00

Fra talen til nedtællingen: Vælg de rette champagner til nytår

Der er mange anledninger til at hælde champagne i glasset, når nytåret banker på. Få kenderens guide til at vælge de rigtige bobler til maden og tidspunktet.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

På årets sidste dag skal mange se dronningens nytårstale, spise god mad og tælle ned, til uret slår tolv.

Alt dette kan også gøres i selskab med et glas bobler.

Men har du svært ved at vælge, hvad der skal tages ned fra hylden, får du her to champagnekenderes tip.

1) Nytårstalen.

Når du og gæsterne skal nyde et glas champagne til dronningens nytårstale, er det en god idé at drikke en tør champagne, hvis I får saltede appetizers.

Det anbefaler Kira Milan, der er stifter af Champagneuniverset og er certificeret inden for champagnevin.

- Det handler om at finde en champagne, som matcher det salte i maden, siger hun.

For eksempel kan I tage en Blanc de Blancs-champagne - som en 100 procent Chardonnay, som giver en mineralsk smag og er et godt match til det salte i maden, forklarer Kira Milan.

2) Forretten.

Serverer du fisk og skaldyr som aftenens første ret, er det godt at vælge en ekstra tør champagne - også kendt som extra brut.

Sådan lyder det fra Leilani Gangoso Clausen, som ejer Champagne Guru sammen med sin mand, André Clausen.

- I fisk og skaldyr er der mineraler, som gør, at en tør extra brut passer perfekt dertil, siger hun.

Her bør du gå efter en champagne uden tilsat sukker - gerne en 100 procent Chardonnay fra en af de franske Grand Cru-byer - da den bedst vil matche smagen af mineraler i fisk og skaldyr.

3) Hovedretten.

Springer vi til hovedretten, anbefaler Leilani Gangoso Clausen en ren extra brut.

- Der er ikke noget tilsat, som kan manipulere med smagen. Men i stedet får du undertoner af den røde drue, der passer rigtig godt til kød og fjerkræ, siger hun.

Her kan du for eksempel servere en 100 procent Pinot Noir og gerne årgangschampagne, som er kendetegnet ved at stamme fra et enkelt års høst, råder Champagne Guru-ejeren.

Du kan også gå efter at matche madens umamismag, råder Kira Milan fra Champagneuniverset. Umami er en af de fem grundsmage, som du eksempelvis finder i svampe og kød.

Her kan du servere en champagne på druen Pinot Noir eller vælge en Blanc de Noir.

Til skaldyr og hummersuppe kan du også kaste dig ud i en rosé champagne.

- En rosé champagne indeholder oftest en smule rødvin, og dermed får du lidt mere smag og dybde i champagnen, siger Kira Milan.

4) Desserten.

Når I er henne ved desserten, passer en årgangschampagne, godt til et ostebord, råder Kira Milan.

- Hvis der er tale om mad, der er langtidsfermenteret, kan man typisk finde en fin balance med den ældre champagne, som også præsenterer de fermenterede noter, siger hun.

Ifølge Kira Milan er 2008, 2010 og 2012 gode årgangsår. Vil du have en nyere årgang er 2018 også et bud.

Er I ovre i den sødere afdeling, anbefaler Leilani Gangoso Clausen fra Champagne Guru en rosé grand cru, hvor der er tilsat rødvin.

- Rødvinen, der er tilsat i champagnen, giver den nogle dybe noter, som gør champagnen god til for eksempel chokoladekage. For der er en bitterhed, der gør chokoladen mere sød, siger hun.

5) Kransekagen.

Når vi skal tælle ned til, at vi kan hoppe ind i 2024, bør du tage en champagne, der matcher den søde kransekage, siger Kira Milan fra Champagneuniverset.

Hun anbefaler den halvsøde champagnetype demi-sec.

- Kagen vil føles dejlig sød, og champagnen vil opleves som tør, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek