Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/03/2024 - 08:00

Mille Dinesen: Jeg har fundet styrke i at bede om hjælp

Det styrker ens relationer, hvis man tør række ud efter hjælp, mener skuespiller Mille Dinesen, der er aktuel i komedien "Jagtsæson 2: I medgang og modgang".

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Skuespiller Mille Dinesen har i mange år klaret det hele selv.

Hun har balanceret familieliv og karriere, madpakker og optagelser stort set på egen hånd.

Hvis det handlede om hende selv eller karrieren, havde hun svært ved at række ud. Indtil det gik op for hende, at hun gjorde sig selv en bjørnetjeneste.

- Det er egentlig en svaghed ikke at kunne bede om hjælp. Ubevidst har jeg nok tænkt det mere som en styrke at være så stærk, som jeg var, og at jeg kunne fikse det hele selv, siger Mille Dinesen, der før i tiden kun formåede at bede om en hjælpende hånd, hvis det omhandlede hendes søn.

Mille Dinesen er biografaktuel i komedien "Jagtsæson 2: I medgang og modgang", hvor hun spiller karakteren Eva, der om nogen har svært ved at bede om hjælp og roder sig ud i den ene løgn efter den anden for ikke at tabe ansigt.

I efterfølgeren til publikumssuccesen "Jagtsæson" fra 2019 får seerne et gensyn med venindetrioen Eva, Marlene og Bella. De to andre roller spilles af henholdsvis Lærke Winther og Stephania Potalivo.

Eva har mistet sit job, og da veninden Bella skal giftes, øjner Eva muligheden for at kombinere polterabend med jobsøgning. Det ender selvfølgelig med misforståelser, sjov og ballade.

Omend der i filmen er skruet på knapperne, kan Mille Dinesen, der nok er bedst kendt for sin hovedrolle i tv-serien "Rita", genkende udfordringen.

- Det er jo fint at ville klare sine problemer selv, men det kan også være hårdt. Jeg har selv fået utroligt meget ud af at bede om hjælp, siger hun.

For Mille Dinesen har det tidligere handlet om ikke at se sårbar ud, og at andre ikke skal tro, at hun ikke kan klare tingene selv.

Men det er ærgerligt, synes skuespilleren, for vores relationer til andre mennesker er en stor del af at være menneske.

- Man får egentlig meget mere ud af tilværelsen, hinanden og kærligheden, hvis man åbner op og rækker ud efter en hjælpende hånd i stedet for at have en stolthed, der handler om ikke at ville knækkes eller se sårbar ud.

Skuespillerens egen stolthed stammer fra at skulle leve op til andres billeder af hende.

- Folk har tænkt, at jeg var den her stærke, sjove kvinde, der altid lige klarer det hele. Men ligesom alle andre er jeg også bare lille og sårbar, samtidig med at jeg jo er et nuanceret menneske med alle mulige forskellige sider, siger hun.

Som den 50-årige skuespiller er blevet ældre, har fået erfaring og lært sig selv bedre at kende, er det blevet nemmere for hende at sige fra og udtrykke følelser, uden at det bliver et tabu eller rammer stoltheden, fortæller hun.

- Det er måske noget, der kommer med alderen, men jeg ved i højere grad, hvem jeg er, hvad jeg vil, og hvad jeg ikke vil, end da jeg var yngre, siger hun og tilføjer:

- Jeg føler ikke, at jeg skal behage alle mulige mennesker, hvor tidligere kunne det hænge sammen med, at jeg gerne ville indordne mig alle de sammenhænge, jeg var i.

I privaten bor Mille Dinesen alene med sønnen Eddie fra sit tidligere forhold. Forældreparret gik fra hinanden, da Eddie var ganske lille, og de har i dag en deleordning på ti dage hos mor og fire hos far.

- Da han var helt lille, var det mega hårdt, og jeg bad da også om hjælp fra min familie. Men jeg kunne sagtens have gjort det meget mere, siger hun og fortsætter:

- Når jeg beder om hjælp, så oplever jeg bare, hvor pissedejligt det er for alle. Jeg bliver aflastet, folk vil vildt gerne hjælpe, og Eddie synes, det er toppen - what's not to like, siger hun.

Derfor er det godt at kunne trække på familie eller venner, mener Mille Dinesen, for hun oplever, at folk hjertens gerne giver en hånd med, hvis der er brug for det.

- Jeg tror, at man tænker, at det er en byrde, og at man ikke kan tillade sig at bede om hjælp, fordi andre har nok at se til. Men jeg oplever, at folk virkelig gerne vil hjælpe, siger hun og fortsætter:

- Jeg elsker selv at hjælpe. Hvis der er nogle, der kommer og beder om hjælp, så er der ikke det i verden, jeg ikke vil gøre, siger hun.

"Jagtsæson 2: I medgang og modgang" kan ses i biografer landet over.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek