Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/03/2024 - 08:00

Mille Dinesen: Jeg har fundet styrke i at bede om hjælp

Det styrker ens relationer, hvis man tør række ud efter hjælp, mener skuespiller Mille Dinesen, der er aktuel i komedien "Jagtsæson 2: I medgang og modgang".

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Skuespiller Mille Dinesen har i mange år klaret det hele selv.

Hun har balanceret familieliv og karriere, madpakker og optagelser stort set på egen hånd.

Hvis det handlede om hende selv eller karrieren, havde hun svært ved at række ud. Indtil det gik op for hende, at hun gjorde sig selv en bjørnetjeneste.

- Det er egentlig en svaghed ikke at kunne bede om hjælp. Ubevidst har jeg nok tænkt det mere som en styrke at være så stærk, som jeg var, og at jeg kunne fikse det hele selv, siger Mille Dinesen, der før i tiden kun formåede at bede om en hjælpende hånd, hvis det omhandlede hendes søn.

Mille Dinesen er biografaktuel i komedien "Jagtsæson 2: I medgang og modgang", hvor hun spiller karakteren Eva, der om nogen har svært ved at bede om hjælp og roder sig ud i den ene løgn efter den anden for ikke at tabe ansigt.

I efterfølgeren til publikumssuccesen "Jagtsæson" fra 2019 får seerne et gensyn med venindetrioen Eva, Marlene og Bella. De to andre roller spilles af henholdsvis Lærke Winther og Stephania Potalivo.

Eva har mistet sit job, og da veninden Bella skal giftes, øjner Eva muligheden for at kombinere polterabend med jobsøgning. Det ender selvfølgelig med misforståelser, sjov og ballade.

Omend der i filmen er skruet på knapperne, kan Mille Dinesen, der nok er bedst kendt for sin hovedrolle i tv-serien "Rita", genkende udfordringen.

- Det er jo fint at ville klare sine problemer selv, men det kan også være hårdt. Jeg har selv fået utroligt meget ud af at bede om hjælp, siger hun.

For Mille Dinesen har det tidligere handlet om ikke at se sårbar ud, og at andre ikke skal tro, at hun ikke kan klare tingene selv.

Men det er ærgerligt, synes skuespilleren, for vores relationer til andre mennesker er en stor del af at være menneske.

- Man får egentlig meget mere ud af tilværelsen, hinanden og kærligheden, hvis man åbner op og rækker ud efter en hjælpende hånd i stedet for at have en stolthed, der handler om ikke at ville knækkes eller se sårbar ud.

Skuespillerens egen stolthed stammer fra at skulle leve op til andres billeder af hende.

- Folk har tænkt, at jeg var den her stærke, sjove kvinde, der altid lige klarer det hele. Men ligesom alle andre er jeg også bare lille og sårbar, samtidig med at jeg jo er et nuanceret menneske med alle mulige forskellige sider, siger hun.

Som den 50-årige skuespiller er blevet ældre, har fået erfaring og lært sig selv bedre at kende, er det blevet nemmere for hende at sige fra og udtrykke følelser, uden at det bliver et tabu eller rammer stoltheden, fortæller hun.

- Det er måske noget, der kommer med alderen, men jeg ved i højere grad, hvem jeg er, hvad jeg vil, og hvad jeg ikke vil, end da jeg var yngre, siger hun og tilføjer:

- Jeg føler ikke, at jeg skal behage alle mulige mennesker, hvor tidligere kunne det hænge sammen med, at jeg gerne ville indordne mig alle de sammenhænge, jeg var i.

I privaten bor Mille Dinesen alene med sønnen Eddie fra sit tidligere forhold. Forældreparret gik fra hinanden, da Eddie var ganske lille, og de har i dag en deleordning på ti dage hos mor og fire hos far.

- Da han var helt lille, var det mega hårdt, og jeg bad da også om hjælp fra min familie. Men jeg kunne sagtens have gjort det meget mere, siger hun og fortsætter:

- Når jeg beder om hjælp, så oplever jeg bare, hvor pissedejligt det er for alle. Jeg bliver aflastet, folk vil vildt gerne hjælpe, og Eddie synes, det er toppen - what's not to like, siger hun.

Derfor er det godt at kunne trække på familie eller venner, mener Mille Dinesen, for hun oplever, at folk hjertens gerne giver en hånd med, hvis der er brug for det.

- Jeg tror, at man tænker, at det er en byrde, og at man ikke kan tillade sig at bede om hjælp, fordi andre har nok at se til. Men jeg oplever, at folk virkelig gerne vil hjælpe, siger hun og fortsætter:

- Jeg elsker selv at hjælpe. Hvis der er nogle, der kommer og beder om hjælp, så er der ikke det i verden, jeg ikke vil gøre, siger hun.

"Jagtsæson 2: I medgang og modgang" kan ses i biografer landet over.

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek