Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Haven i september: Plant nyt i den lune jord og høst frø på livet løs

Årets niende måned giver de bedste betingelser for at planlægge næste års haveliv, lyder det fra to eksperter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Septembers himmel er så blå, og nedenunder bugner haven med opgaver for dine grønne fingre. Måneden er nemlig oplagt til at plante nyt eller flytte rundt på det, du allerede har.

- Jorden er stadig lun og fugtig, og det giver optimale betingelser for rodvækst, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, der er en almennyttig forening.

Især de stedsegrønne planter er gode at få på plads, inden vejret for alvor slår over i efterår.

- De bruger en del vand i løbet af vinteren, og derfor er det vigtigt, at deres rødder er etableret i jorden, inden det bliver koldt, understreger Louise Møller.

Har du tomme bede, anbefaler Signe Schrøder, der er selvstændig havekonsulent i vild natur, at du sår efterafgrøder. Det kan være honningurt, vintervikke eller boghvede.

- Hvis man sår dem i starten af september, kan de nå at blomstre inden vinteren, fortæller hun.

Samtidig sikrer du, at du har noget, der gror i bedene hen over vinteren.

- Planterødderne holder på næringen i jorden. Hvis den bare ligger bar uden planter, så går den næring, jorden har opsamlet, tabt. Den bliver vasket ud af regnen, lyder det fra Signe Schrøder.

Når foråret kommer, hakker du de overvintrende planter op, og så er jorden klar til, at du kan så på ny.

For at så skal du have nogle frø. Og det er også i september, at du kan indsamle dem fra haven.

- Jo flere frø man høster, jo lykkeligere bliver man. Frø er også dyre, så du sparer gode penge, siger Signe Schrøder.

I prydhaven er sommerblomster som morgenfruer, solsikker og kornblomster nemme at høste fra, fortæller Louise Møller.

- Selve den frøstand, der sidder på planten, skal være helt tør, og så klipper du den forsigtigt af og vender den på hovedet ned i en papirspose, så frøene drysser af. Læg dem til tørre i en uges tid.

Derefter kan de kommes i små poser eller kaffefiltre. Husk at notere, hvilke frø poserne indeholder, så du ikke bliver i tvivl, når du skal bruge dem til foråret.

- De skal opbevares tørt og gerne køligt. Hvis de ligger oven på fyret eller radiatoren, nedsættes deres spireevne, siger Louise Møller.

Kaster du dig over frøhøst i køkkenhaven, kræver det lidt mere arbejde. Er du nybegynder, foreslår Signe Schrøder derfor, at du lægger ud med ærter og bønner, der er nemme at gå til.

- Der er altid nogle ærter tilbage på planten, som du ikke får spist. Lad dem sidde, til de bliver gule og får pergamentagtige bælge, fortæller hun.

Pluk de gule ærter af, og læg dem i vindueskarmen, så de kan tørre helt ud, og put dem en papirspose, som du gemmer hen over vinteren.

Tomater er egentlig også lette at høste frø fra. Her skal du dog sikre dig, at tomaterne er frøægte. Hvis ikke er de nemlig ikke velegnede til at så videre med. Frø, der ikke er frøægte, er angivet med "F1" på pakken.

- Man skal gå uden om F1-sorter. Hvis man har en frøkonstant sort, kan man bare tage en moden tomat og splatte den ud på noget køkkenrulle, så frøene kommer ud, siger Signe Schrøder.

I stedet for at gå i butikkerne efter nye frø, opfordrer hun til, at du enten køber dem hos lokale avlere eller stikker hovedet over hækken for at høre, om naboen er frisk på at bytte.

- Inviter til frøbytteparty. Planter er så frygteligt gavmilde, lyder det fra Signe Schrøder.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv