Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/01/2023 - 10:00

Punkteret på vejen? Lap eller skift dit bildæk på tyve minutter

Du har måske aldrig lært, hvad du skal gøre, hvis dit dæk punkterer. Eksperter fortæller dig her, hvordan du hurtigt lapper eller skifter hjulet.

Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Bump, bump, bump.

Du er ude at køre, og så sker det: Du er punkteret.

Hvad gør du, hvis uheldet er ude?

Det kan tekniker Martin Andersen fra bilejernes organisation, FDM, svare på.

- Det er en god idé at læse bilens instruktionsbog. Der ligger en vejledning til, hvad du skal gøre, hvis du punkterer, siger han.

Uanset hvor du punkterer, skal du sørge for at trække ind et sted med fast underlag.

- Hvis du holder på landevejen, så tag en gul vest på, når du træder ud af bilen, og opsæt en advarselstrekant for at advare andre bilister. Sluk bilen, sæt den i første gear, og træk håndbremsen, siger Martin Andersen.

Der er to scenarier: Bilen har enten et reservehjul eller et reparationskit til at lappe dækket.

1) Reservehjul.

Hvis du har et reservehjul, kan du skifte det punkterede hjul på cirka tyve minutter.

Det er som regel spændt fast i bagagerummet eller under bilen og skal løsnes. Martin Andersen forklarer, at reservehjulet ligger sammen med en donkraft og en hjulnøgle:

- Hvis du har stålfælge på dine dæk, skal hjulkapslen af. Så skal du bruge hjulnøglen og løsne hjulboltene med en halv omgang.

Nu skal du have fat i donkraften, og her er bilens instruktionsbog en god hjælper.

- Dér kan du se løftepunkterne på bilen. På donkraftens og på bilens paneler vil der være nogle markeringer med små pile, som viser, hvor du skal sætte donkraften.

Når du har hejst donkraften, kan du skrue hjulboltene helt af og fjerne hjulet.

- Men det er meget vigtigt, at du ikke kravler ind under bilen, for den står jo kun på den her donkraft. Der er ikke nogen sikkerhed, som du har på et værksted, hvor du har en buk eller en lift til at holde bilen.

Så skal reservehjulet sættes på plads på akslen. Det gør du ved at sætte hjulboltene på med fingrene og spænde den på kryds med hjulnøglen.

- På den måde sørger man for, at hjulet kommer helt på plads. For eksempel hvis man starter i venstre hjørne og ender i nederste højre hjørne, siger Martin Andersen.

Donkraften skal sænkes, før du kan spænde boltene helt til.

Martin Andersen understreger, at du ikke kan vide, hvor meget hjulet skal spændes, og det kan godt være noget af en kraftanstrengelse at bruge den lille hjulnøgle:

- En voksen mand skal tage rigtig godt fat og eventuelt træde på den. Så hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har spændt hjulet ordentligt, så ring til vejhjælpen, og kør altid direkte på værksted efter.

2) Dækreparationskit.

Der er biler, som ikke har et reservehjul. De har i stedet et lappekit, fortæller teknisk chef fra virksomheden SOS Dansk Autohjælp Jeppe Damgaard:

- Mange ved ikke, at de har det. Det ligger ofte i et skjult rum i bagagerummet.

Det er som regel en lille plastikboks med en kompressor, en bøtte væske og en instruktionsbog.

Størstedelen af nye biler har reparationssættet liggende i bilen frem for reservehjulet. Og det er hurtigere end at skifte et hjul, fortæller han.

- Du sætter slangen på dækventilen og stikket på cigarettænderen i bilen. Det tager ikke lang tid - måske fem minutter.

Herefter begynder lappevæsken at sprede sig inde i hjulet.

- Det pumper skum ind i dækket og pumper dækket op med luft efterfølgende, siger Jeppe Damgaard.

Afhængigt af producenten skal du derefter oftest køre et par kilometer, holde ind til siden og kontrollere dæktrykket på ny.

Du skal på værksted, uanset om du bruger lappekit eller reservehjul.

- Et reservehjul er et nødhjul til midlertidigt brug, så det skal skiftes alligevel.

- Og dækskummet i lappekittet ødelægger dækket, så det er kun til nødstilfælde og skal 100 procent skiftes efter, siger Jeppe Damgaard.

/ritzau fokus/

Frederiksberg, 06/12/2025 - 08:00

Dansk stjerne håber på en ged under juletræet

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Jakob Fauerby har været rørt til tårer juleaften over billeder fra sine børn og af den bibel, hans forældre fik af præsten, da de blev gift.

Sammen med sine komiske kompagnoner, Mille Lehfeldt og Laus Høybye, tog Jakob Fauerby allerede hul på julen i november, da de i form af satiretrioen Platt-form havde premiere på deres nyeste show, "Genbrugsjul".

I showet, som spiller på Aveny-T på Frederiksberg til og med 20. december, roaster de julen, så det dufter brunt og brændt, lyder det.

Her undersøger de med satiriske cirkelspark, hvordan man finder julehyggen i en verden, der er ved at gå under.

I Jakob Fauerby gemmer der sig en lille Gertrud Sand - den ekstremt juleglade hustru fra De Nattegales "The Julekalender", der brændende ønsker sig en foodprocessor.

Der står ikke en foodprocessor, men derimod altid sokker og underbukser på Jakob Fauerbys ønskeseddel. I år ønsker den kendte skuespiller sig også en ged.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Vi holder altid jul hjemme. I år bliver vi ufatteligt mange mennesker. Min svoger fra Brasilien får sin søster, nevø og niece på besøg. Vi bliver omkring 18 mennesker i alt, så det bliver noget med at få gang i en ekstra ovn.

Hvad gør du til jul, som overrasker andre?

- Jeg er jo meget traditionel, hvilket allerede der kan overraske andre, fortæller Jakob Fauerby.

- Jeg laver både flæskesteg, and, medisterpølse og to slags æbler og stuvet spinat. Det er det helt store udtræk, jeg har gang i, og det er på trods af, at jeg ikke selv spiser svinekød.

- Jeg samler på porcelæn, og til jul er det julestellet fra Royal Copenhagen. Der gemmer sig en lille Gertrud Sand inde i mig, må jeg indrømme.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg har været velsignet med enormt mange gode jule, men mit bedste juleminde er, da jeg som barn havde ønsket mig en Barbie-dukke. Jeg vidste godt, at mine forældre ikke var særligt meget for, at jeg måtte få det der kommercielle legetøj. Men under juletræet det år lå der alligevel en pakke, der lignede den kasse, som man får en Barbie i.

- Jeg får rystet pakken under juletræet, og der var bare helt tydeligt en Barbie indeni, og jeg følte, jeg var verdens heldigste barn! Da jeg så åbnede pakken, var det en Sindy-dukke ...

- Min mor sagde noget lignende: "Se, hun ligner et almindeligt menneske". Det var bare ikke det, jeg ville have. Jeg ville ikke have et almindeligt menneske - jeg ville have en Barbie-dukke. Det var mit bedste juleminde ... Altså lige indtil jeg pakkede gaven op.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Min mest mislykkede jul var, da jeg holdt den jul, der viste sig at være min oldemors sidste jul. Min moster kom også på besøg sammen med min fætter. Da de ankommer, har jeg lige tændt ovnen på grill, så flæskestegen kunne få sprøde svær, fortæller Jakob Fauerby og fortsætter:

- Da min moster og fætter kommer, skal de bruge lidt hjælp til at bære pakker og julemad ind, så inden jeg har fået hjulpet dem indenfor, er der gået ild i flæskestegen. Sværene blev meget sprøde. Der var ikke nogen, der spiste flæskesvær den aften.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Selv om jeg hader voksne mennesker, der siger, at den bedste gave, de har fået, er en eller anden lerfigur, deres barn har lavet i formning, så må jeg indrømme, at de to billeder, mine unger lavede til min mand og mig forrige jul, er den bedste gave, jeg har fået, fortæller Jakob Fauerby, der sammen med sin mand, Anders, og veninden Rebecca er forældre til en søn og en datter.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Jeg fik en særlig gave af min mor den sidste jul, hun levede. Den bibel, min mor og far fik af præsten, da de blev gift i 1975, fik jeg i julegave af min mor, fortæller Jakob Fauerby.

- Inde i Bibelen har præsten citeret det syvende vers i salmen "Det kimer nu til julefest": "Ja, sjunge hver, som sjunge kan: Nu tændtes lys i skyggers land, og ret som midnatshanen gol, blev Jakobs stjerne til en sol".

- Af alle de salmer og alle de citater, præsten kunne vælge, havde han valgt det vers, hvor mit navn bliver nævnt. Jeg fik mange gaver af min mor det år. For som hun sagde, var der en risiko for, at jeg ikke ville få flere julegaver af hende i fremtiden. Men Bibelen med det fremhævede vers fra "Det kimer nu til julefest" var noget ganske særligt.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Min mand har min ønskeseddel, så ham bliver jeg nødt til at høre, inden jeg ved, hvad jeg i virkeligheden ønsker mig, lyder det fra Jakob Fauerby.

- Men jeg ved, at der altid står sokker og underbukser på ønskesedlen, så mon ikke jeg bliver glad for det, hvis det ligger under juletræet i år. Ellers håber jeg, at der ligger en ged. Jeg er ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp og har med egne øjne set, hvor stor en forskel sådan en ged gør for verdens fattigste.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek