Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/01/2024 - 08:00

Skuespillerinde: Kvinden over 50 bliver latterliggjort

Skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen fandt inspiration fra sit eget liv til sin rolle i serien "Bag enhver mand", hvor hun spiller restaurantejeren Vibeke.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Det er den midaldrende kvinde, der står for skud, når der skal skabes et godt grin uden samvittighedskvaler.

I hvert fald hvis man spørger skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen. Hun er aktuel som restaurantejeren Vibeke i den nye DR-dramakomedieserie "Bag enhver mand".

Med sine 58 år er skuespillerinden selv en del af den gruppe, som hun påpeger, bliver karikeret, uden at det bemærkes.

- Jeg mener, at vi i princippet må udstille og lave pis med alt og alle, men vi skal lige være klar over, at det eneste, vi efterhånden udleverer med helt god samvittighed, er kvinder over 50, siger skuespillerinden.

Selv om solidaritet på tværs af køn er vigtigt for Ann Eleonora Jørgensen, vil hun alligevel gerne slå et slag for den midaldrende kvinde.

- Vi er lidt latterlige, når vi bliver ældre - både i samfundet, medierne, mediebossernes og instruktørbossernes øjne. Det synes jeg, er pænt forstemmende og værd at bide mærke i, siger skuespillerinden.

Ann Eleonora Jørgensen har været skuespiller siden starten af 90'erne både på teateret, filmset og tv. Hun er kendt for roller i tv-serierne "Herrens veje" og "Forbrydelsen", men har også gjort sig i dramakomedier som "Italiensk for begyndere".

Hun er freelancer og beskriver selv sin måde at arbejde som at springe fra tue til tue. Den måde at arbejde på har budt på flere forskellige konstellationer, hvor hierarkiet har været og stadig er en unægtelig del.

- Hvad enten vi vil det eller ej, så er det der jo, siger Ann Eleonora Jørgensen.

- Det er mere måden, hvorpå man opfører sig i hierarkiet, som stadig er værd at sætte under lup, forklarer skuespillerinden og tilføjer:

- Jeg er selv fra en generation, der bestemt har oplevet hierarki og en masse småkrænkelser. Der er blevet fjernet mange hænder.

I serien "Bag enhver mand" bliver netop hierarkiet på arbejdspladsen skitseret. Den tager udgangspunkt i en københavnsk gourmetrestaurant, hvor man følger magtkampen mellem køkkenchefen Michael og den nyansatte souschef Naja.

Ann Eleonora Jørgensens rolle, Vibeke, er restaurantens ejer og har mere dens renommé for øje end medarbejdernes ve og vel. Det overlader hun blandt andet til den yngre køkkenchef, som hun - fra sit perspektiv - har en uskyldig flirt med.

- Jeg synes, at det er dejligt at se en kvindelig krænker. Vi har det med stereotypt at tænke, at en krænker er en mand, siger Ann Eleonora Jørgensen.

Skuespillerinden har fundet inspiration til rollen ved at tænke tilbage på, hvem hun selv er stødt på hen ad vejen.

- Jeg udleverer lidt nogle, som jeg kender. Nogle, der laver noget andet, men som jeg har mødt, siger hun med et smil.

Det næste afsnit af serien "Bag enhver mand" kan ses fredag aften på DR1, og seriens alle otte afsnit er allerede nu tilgængelige på DRTV.

/ritzau/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek