Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/09/2023 - 08:00

Din økonomi i oktober: Brug efteråret til at polstre dig økonomisk

Vi går koldere og dyrere tider i møde, og det er en god idé allerede nu at få et overblik over udgifter og få sikret lidt luft i økonomien, anbefaler økonomer.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Med efterårets entré har den normale hverdag for mange indfundet sig igen efter sommerens ferietid.

Det betyder også, at vi går ind i en periode med færre ekstra udgifter til oplevelser. Og det er en god mulighed til at tænke over, om du kan lægge penge til side, så du er økonomisk polstret til den kommende vinter.

Sådan lyder anbefalingen fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Hvis man har følt, at pengene har været lidt små i vinter, er det især en god idé at lægge penge til side allerede nu, siger hun.

Generelt anbefaler hun, at du har en økonomisk polstring til dyre tider og uforudsete udgifter på to til tre gange af din udbetalte månedsløn.

I de seneste år er flere og flere danskere begyndt at investere i for eksempel aktier. En del af årsagen har været, at bankerne har haft negative indlånsrenter.

Det vil sige, at du skulle betale for at have penge stående i banken. Men det har ændret sig siden sidste år, for bankerne har indført positive renter igen.

- Investering er stadig en attraktiv måde at forrente sin opsparing, men alle investeringer er forbundet med en vis risiko, siger Ida Marie Moesby og tilføjer:

- Hvis man er mindre risikovillig, kan man overveje at oprette en opsparingskonto i banken med positiv rente.

Hun peger på, at det generelt er fornuftigt at have et overblik over sine udgifter flere måneder frem i tiden og lægge penge til side i de måneder, hvor udgifterne er lavere.

- På den måde er man mere forberedt på både forventede og uventede stigende udgifter.

Overblik er også rådet fra Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at du får lagt et budget, som går i hvert fald et år frem i tiden.

- Man skal passe på med at fokusere for meget på, hvor mange penge man har på kontoen lige nu. Det er vigtigt, at man får det lange lys på, siger han.

Med et budget kan du nemlig se, hvornår økonomien eventuelt bliver lidt strammere, og hvornår det begynder at se lysere ud, forklarer cheføkonomen.

Det er også en god idé at overveje, hvor mange penge der skal bruges i efterårsferien.

- Vi er stadig i usikre tider på mange fronter, og derfor er det godt at have lidt luft i budgettet, siger han.

Han foreslår derfor også, at du holder fast i de gode sparevaner, når det kommer til elforbrug.

- Fortsæt med at holde øje med elprisen, og sæt vaskemaskinen i gang, når prisen er lav, lyder hans råd.

De penge, du sparer nu, kan være en hjælp, når vi inden længe rammer den søde juletid, som er en dyr periode for mange husstande.

Til jul er der især en udgift, som Morten Bruun Pedersen foreslår, at du kan overveje at skrue på, hvis pengene skal række længere.

- Man kan prøve at spørge i den kreds, hvor man giver gaver til hinanden, om det stadig giver mening, at de voksne sidder og bytter julegaver, siger han og tilføjer:

- For nogle kan det måske være en svær snak at tage hul på. Men jeg har selv oplevet, at folk ånder lidt lettet op, når man endelig får snakket om det.

En anden mulighed er at aftale, at de voksne kun køber en enkelt gave til pakkeleg til et bestemt beløb.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek