Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2022 - 08:00

Peter Mygind: Jeg er kriger frem for offer

2021 var et intenst år arbejdsmæssigt for Peter Mygind. - Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv, siger den erfarne skuespiller.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med premieren på "Riget Exodus" - Lars von Triers længe ventede finalesæson - har Peter Mygind nu fået sendt alle de serier, han indspillede sidste år, af sted og ud til seerne.

Med tredje sæson i titelrollen som "Sommerdahl" i TV 2 Charlies krimisucces, den fjerde sæson af det lige så populære DR-drama "Borgen" og den førnævnte finalesæson af "Riget" var 2021 et intenst år for Peter Mygind.

Der var så meget knald på karrieren, at han til sidst knækkede. Midt i en optagelse på "Borgen".

- Det var ting, jeg ikke kunne sige nej til. Men jeg skal ikke sige ja til så meget i fremtiden, medgiver Peter Mygind.

- Jeg har prøvet at være sindssygt træt. Jeg har prøvet at have hovedpine og bare tage nogle Treo'er. Jeg har troet, kroppen stod af, men bare spillet videre. Men jeg har aldrig prøvet, at jeg ikke kunne mere fysisk. Det var vildt. Og flovt.

- Min krop sagde bare stop. Som i stop.

Peter Mygind brød sammen og flygtede væk fra settet.

En lineproducer fandt ham grædende og sendte ham hjem. En dyr beslutning for filmholdet, men en endnu dyrere beslutning for Peter Mygind, hvis han var tvunget til at blive og få optagelserne i kassen.

Han kørte direkte til sin læge, som sygemeldte ham.

- Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv. Hvis jeg var blevet og havde gennemført, havde jeg måske været sygemeldt flere måneder efter.

- Heldigvis har jeg min hustru (Lise Mühlhausen, red.), et management og en læge, der bakkede mig 100 procent op. Men i sidste ende er det ens egen beslutning at lytte til sig selv og tage sig selv alvorligt, siger han.

Peter Mygind gør alt, for at han ikke risikere at kollapse, som han gjorde den dag, når han kigger frem mod sit 2023 arbejdsmæssigt.

- Jeg sorterer virkelig i det. Hvis jeg kan mærke, jeg ikke har overskud eller lyst, så siger jeg nej. Også selv om man går glip af nogle penge. Men penge er ikke alt, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg lever sindssygt privilegeret. Jeg har en hustru, hvis butik går rigtig godt. Hun træner topledere, politikere og tv-værter i personlig kommunikation Vi bor i et hus flere generationer sammen. Så vi er på mange måder sindssygt privilegerede. Og det er et nøgleord i mit liv - taknemlighed.

Når Peter Mygind kigger frem mod næste år, kan det være, at han skal lave endnu en sæson af "Sommerdahl".

Men ganske sikkert og vist er det, at han skal til Tyskland for at indspille en tysk serie i begyndelsen af 2023.

Et sprog, han mestrer efter fem år på kostskole i St. Moritz i Schweiz.

Hans forældre mente, at han var alt for vild, så han blev sendt til Alperne for at blive afrettet.

Der var skolegang fra 07:45 til 18:30. Også om lørdagen. 380 drenge. Alle iført jakkesæt.

- Man lagde sit pas, så hvis man flygtede, blev man stoppet ved den italienske grænse og sendt tilbage, fortæller Peter Mygind.

- Der lærte jeg noget om disciplin, selvansvar og at gøre sig umage. Jeg lærte også noget om mobning, siger han og fortsætter:

- Sunde fællesskaber er fantastiske for dem, der er i dem. Men dårlige, usunde fællesskaber er onde og forfærdelige, siger han.

De omstændigheder har været med til at forme Peter Mygind til den, han er i dag.

- Jeg tror, jeg lærte at blive en kriger frem for et offer. Jeg lærte også, at i bund og grund er du alene her i verden. Så tag ansvar for dit liv. Tag ansvar for dine handlinger. Og opfør dig ordentligt, siger han.

- Ikke dermed sagt, at jeg har opført mig ordentligt hele tiden. Jeg har også lavet bommerter og sagt og gjort ting, jeg har været ked af. Men jeg arbejder med mig selv. Kigger ind i mig selv. Og hver dag når jeg møder på arbejde - om det er "Sommerdahl", "Riget" eller "Borgen" - prøver jeg at møde alle med venlighed, respekt og kærlighed. Det er min livsmission.

Kunsten er at omfavne, hvordan man omfavner sine nedture, siger han.

- Det er også derfor, mig og Lise har været sammen i mere end 31 år. Vi har støttet hinanden i op- og nedture. Vi har overlevet kriser. Vi har passet på hinanden. Vi har grinet, vi har danset, og vi har været der, når den anden ikke kunne mere. Vi har lige været ude at spise brunch, siddet og holdt i hånden og kigget hinanden i øjnene, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg er helt vild taknemlig over, at vi stadigvæk er så vilde med hinanden. Men vi har fandeme også arbejdet for det og kigget ind i os selv i stedet for altid at give de andre skylden for, at livet er noget lort.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 15:28

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste kollega om, at han optog lyd til sit program efter julefrokost.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller til Ekstra Bladet, at hændelsen skete i en elevator med en kollega efter en julefrokost hos mediet.

Han fortæller til mediet, at snakken i elevatoren var harmløs og en del af en længere optagelse, hvor han talte med flere personer.

Til julefrokosten indrømmer han at have drukket øl, men mener ikke, at han var beruset til arrangementet.

René Fredensborg fortæller i opslaget, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

Til Ekstra Bladet vil han dog ikke uddybe, hvad han sagde til mediets chefredaktør Knud Brix.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun, som til Radio IIII udtaler, at der er blevet reageret på lydoptagelsen.

- Der er allerede fjernet elementer fra podcasten i onsdags, som har med den krænkede part at gøre, siger Rasmus Bruun til radiostationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 15:11

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961. Af etikken fremgår det, at den indeholder 1,54 liter.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

Thomas Rosendahl kan ikke fortælle, hvem sælgeren af flasken præcist er, eller hvordan vedkommende er kommet i besiddelse af den.

Han kan dog sige, at flasken stammer fra Nordeuropa, og at sælgeren er en mangeårig kunde hos Bruun Rasmussen, som af og til sælger ud af sin vinsamling.

- Vinsamlere fra hele verden følger os, og det ved vores sælgere også, forklarer vinchefen.

Han siger, at en sådan flaske vil være en juvel at få fingre i for en vinsamler.

- Vi ved ikke, hvor mange af den her slags flasker der præcist er lavet, men vi har hørt, at der er lavet omkring 12 magnumflasker.

- Det specifikke er, at den er lavet decideret til det her bryllup, hvilket er helt exceptionelt, siger han.

Bruun Rasmussen har aldrig haft sådan en flaske på auktion før, men de har allerede fået "talrige henvendelser", lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek