Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2022 - 08:00

Peter Mygind: Jeg er kriger frem for offer

2021 var et intenst år arbejdsmæssigt for Peter Mygind. - Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv, siger den erfarne skuespiller.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med premieren på "Riget Exodus" - Lars von Triers længe ventede finalesæson - har Peter Mygind nu fået sendt alle de serier, han indspillede sidste år, af sted og ud til seerne.

Med tredje sæson i titelrollen som "Sommerdahl" i TV 2 Charlies krimisucces, den fjerde sæson af det lige så populære DR-drama "Borgen" og den førnævnte finalesæson af "Riget" var 2021 et intenst år for Peter Mygind.

Der var så meget knald på karrieren, at han til sidst knækkede. Midt i en optagelse på "Borgen".

- Det var ting, jeg ikke kunne sige nej til. Men jeg skal ikke sige ja til så meget i fremtiden, medgiver Peter Mygind.

- Jeg har prøvet at være sindssygt træt. Jeg har prøvet at have hovedpine og bare tage nogle Treo'er. Jeg har troet, kroppen stod af, men bare spillet videre. Men jeg har aldrig prøvet, at jeg ikke kunne mere fysisk. Det var vildt. Og flovt.

- Min krop sagde bare stop. Som i stop.

Peter Mygind brød sammen og flygtede væk fra settet.

En lineproducer fandt ham grædende og sendte ham hjem. En dyr beslutning for filmholdet, men en endnu dyrere beslutning for Peter Mygind, hvis han var tvunget til at blive og få optagelserne i kassen.

Han kørte direkte til sin læge, som sygemeldte ham.

- Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv. Hvis jeg var blevet og havde gennemført, havde jeg måske været sygemeldt flere måneder efter.

- Heldigvis har jeg min hustru (Lise Mühlhausen, red.), et management og en læge, der bakkede mig 100 procent op. Men i sidste ende er det ens egen beslutning at lytte til sig selv og tage sig selv alvorligt, siger han.

Peter Mygind gør alt, for at han ikke risikere at kollapse, som han gjorde den dag, når han kigger frem mod sit 2023 arbejdsmæssigt.

- Jeg sorterer virkelig i det. Hvis jeg kan mærke, jeg ikke har overskud eller lyst, så siger jeg nej. Også selv om man går glip af nogle penge. Men penge er ikke alt, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg lever sindssygt privilegeret. Jeg har en hustru, hvis butik går rigtig godt. Hun træner topledere, politikere og tv-værter i personlig kommunikation Vi bor i et hus flere generationer sammen. Så vi er på mange måder sindssygt privilegerede. Og det er et nøgleord i mit liv - taknemlighed.

Når Peter Mygind kigger frem mod næste år, kan det være, at han skal lave endnu en sæson af "Sommerdahl".

Men ganske sikkert og vist er det, at han skal til Tyskland for at indspille en tysk serie i begyndelsen af 2023.

Et sprog, han mestrer efter fem år på kostskole i St. Moritz i Schweiz.

Hans forældre mente, at han var alt for vild, så han blev sendt til Alperne for at blive afrettet.

Der var skolegang fra 07:45 til 18:30. Også om lørdagen. 380 drenge. Alle iført jakkesæt.

- Man lagde sit pas, så hvis man flygtede, blev man stoppet ved den italienske grænse og sendt tilbage, fortæller Peter Mygind.

- Der lærte jeg noget om disciplin, selvansvar og at gøre sig umage. Jeg lærte også noget om mobning, siger han og fortsætter:

- Sunde fællesskaber er fantastiske for dem, der er i dem. Men dårlige, usunde fællesskaber er onde og forfærdelige, siger han.

De omstændigheder har været med til at forme Peter Mygind til den, han er i dag.

- Jeg tror, jeg lærte at blive en kriger frem for et offer. Jeg lærte også, at i bund og grund er du alene her i verden. Så tag ansvar for dit liv. Tag ansvar for dine handlinger. Og opfør dig ordentligt, siger han.

- Ikke dermed sagt, at jeg har opført mig ordentligt hele tiden. Jeg har også lavet bommerter og sagt og gjort ting, jeg har været ked af. Men jeg arbejder med mig selv. Kigger ind i mig selv. Og hver dag når jeg møder på arbejde - om det er "Sommerdahl", "Riget" eller "Borgen" - prøver jeg at møde alle med venlighed, respekt og kærlighed. Det er min livsmission.

Kunsten er at omfavne, hvordan man omfavner sine nedture, siger han.

- Det er også derfor, mig og Lise har været sammen i mere end 31 år. Vi har støttet hinanden i op- og nedture. Vi har overlevet kriser. Vi har passet på hinanden. Vi har grinet, vi har danset, og vi har været der, når den anden ikke kunne mere. Vi har lige været ude at spise brunch, siddet og holdt i hånden og kigget hinanden i øjnene, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg er helt vild taknemlig over, at vi stadigvæk er så vilde med hinanden. Men vi har fandeme også arbejdet for det og kigget ind i os selv i stedet for altid at give de andre skylden for, at livet er noget lort.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek