Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/09/2022 - 10:59

Ny dansevært står frem som sig selv: Dropper sin persona

Sarah Grünewald har fået en ny medvært i "Vild med dans" i form af komikeren Martin Johannes Larsen, som skal vise en ny side af sig selv.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Fredag går det endnu en gang løs på landets nok mest kendte dansegulv, når TV 2 blænder op for en ny omgang "Vild med dans".

Men programmets 19. sæson bliver uden tv-vært Christiane Schaumburg-Müller. I stedet er det komikeren Martin Johannes Larsen, der sammen med sin erfarne medvært, Sarah Grünewald, skal stå i spidsen for programmet.

- Det har været rigtig vigtigt for mig at finde en vært, som formår at være sin egen, fordi man bliver kastet ind i et enormt etableret setting. På den måde kan man meget hurtigt agere mere vært end menneske, siger 38-årige Sarah Grünewald og tilføjer:

- Det viste Martin til sin casting, at han formåede. Det var lidt som at møde en, der havde været her før, siger værten, der i år runder sin tiende sæson i "Vild med dans".

Den 32-årige komiker er blandt andet kendt for sine videoer på Instagram, og så udgør han også den ene halvdel af duoen "Lidt til Lægterne", der har lavet flere fodboldsange.

Gruppen, der også består af Phlake-forsangeren Mads Iversen, stod bag den officielle EM-sang til kvindelandsholdet i forbindelse med EM i fodbold i sommer.

Med værtskabet i "Vild med dans" skal Martin Johannes Larsen vise en ny side af sig selv for seerne.

- Det, jeg laver på Instagram, er jo også mig - forstået på den måde, at det er mit hoved og min satire, der flyder ud. Men det er jo en persona, jeg påtager mig, siger komikeren og uddyber:

- Jeg glæder mig meget til at vise, hvem jeg er som private Martin. Stille, rolig og ydmyg, men også interesseret og nysgerrig, tilføjer han.

Med 19 sæsoner er "Vild med dans" efterhånden blevet et program, som seerne i særdeleshed er kommet på fornavn med.

Men der har også været tilfælde, hvor programmet har affødt negative kommentarer på sociale medier.

Og den nye vært er også bevidst om, at seerne vil få en holdning til ham.

- Det, jeg har lavet indtil videre, kan man godt have en holdning til, men det er rendyrket komik. Og der har jeg lavet noget til dem, som allerede har købt ind på den, jeg er.

- Så når jeg her går ind i noget nyt, får folk en holdning til mig. Men jeg tror, at jeg kommer til at håndtere det fint, siger Martin Johannes Larsen og fortæller videre:

- Jeg har ikke så meget imod, at folk synes dårligt om mig. Det er selvfølgelig altid rarest, når folk godt kan lide mig, men hvis der kommer noget andet, håndterer vi det.

De vakse seere vil måske lægge mærke til, at komikerens medvært, Sarah Grünewald, ikke længere står i det såkaldte green room, hvor deltagerne skal have deres point fra dommerne.

Martin Johannes Larsen har nemlig overtaget den tjans, og Sarah Grünewald tager imod deltagerne, når de skal have ris og ros fra dommerne.

- Jeg tror, at vi får mest ud af Martins kunnen som debuterende vært ude i green room, fordi han får mere taletid derude, og vi får lov til at se den umiddelbare måde at lave et interview på, siger Sarah Grünewald, og hendes nye medvært supplerer:

- Hvis man kigger på det ovenfra, vil det være underligt, hvis jeg blev sat ind på gulvet. Det er helt klart Sarah, der vil være bedst til det.

- For jeg er ny og vil have sværere ved at håndtere at skulle gå til dommerne, siger Martin Johannes Larsen.

"Vild med dans" består i år af ti par. Seerne kan følge deres skæbne i programmet, når det sendes fredag klokken 20 og på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 12:29

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 11:05

Kulturbranche vil gøre op med forældet adgang til barsel

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

21 organisationer er gået sammen om fire ændringer af barselssystemet, der skal omfavne moderne arbejdsmarked.

Det danske barselssystem er indrettet efter traditionelle job og rammer i større grad ved siden af de personer, der erhverver sig gennem den danske kulturscene.

Det påpeger 21 kulturorganisationer, der er gået sammen om at pege på fire ændringer af barselssystemet, som i højere grad skal omfavne et arbejdsmarked, hvor man kombinerer forskellige typer indkomster.

Det fortæller skuespiller Birgitte Hjort Sørensen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Skuespillerforbund, som er en af de 21 organisationer.

- Der er rigtig mange, der oplever, at det simpelthen er for svært både at holde gang i den kreative karriere og stifte familie, siger hun om barselsreglerne, der ikke matcher den virkelighed, som mange, der har mere end én type indkomst, står i.

- Det er trist, at vi går glip af en masse talent, og det er urimeligt, at folk skal stå med et valg, om de skal fortsætte deres karriere eller have en familie, tilføjer hun.

Hun nævner som eksempel en musiker, der arbejder et par timer om ugen på en musikskole, spiller et job, hvor man er honorarlønnet, og producerer for andre og bruger sin selvstændige virksomhed.

- Så er det tre forskellige måder at få en indtægt på, som er en helt normal måde at arbejde på, når man er kunstner. Men fordi reglerne er, som de er, så tæller barselsdagpengesystemet kun den ene kasse, siger hun.

Dermed kan man som kunstner risikere, at man faktisk arbejder fuld tid, men fordi det er spredt ud over tre forskellige typer indkomst, så er der ikke nok til at optjene retten til barselsdagpenge.

Derfor foreslår de 21 organisationer blandt andet, at der gives ret til barselsdagpenge på baggrund af en samlet beregning af arbejdstid på tværs af lønmodtagerarbejde, honorarbaseret arbejde og selvstændig virksomhed.

Derudover foreslås det også, at kravet om ansættelse på første orlovsdag skal lempes.

På nuværende tidspunkt skal man være ansat på den første dag i sin orlov eller dagen før. Det kan være kompliceret som kunstner, lyder det fra Birgitte Hjort Sørensen.

Her henviser hun igen til eksemplet med en musiker, der tit kan være ansat en enkelt dag til at optræde.

- Der kan det være ekstremt svært at skulle opfylde det krav om, at man lige præcis er ansat den dag, man går på barsel, siger hun.

Beskæftigelsesminister Kaare Dybvad Bek (S) oplyser i et skriftligt svar til DR, at han gerne vil se nærmere på problemstillingen.

Samira Nawa, der er ligestillingsordfører hos De Radikale, mener, at det er "helt urimeligt, at kunstnere kan have en fuldt booket arbejdskalender og alligevel stå uden ret til barsel".

- Det går især ud over kvinder i kulturlivet. Når de tvinges til at vælge mellem karriere og familie, er det vores barselssystem, der fejler - ikke dem. Danmark burde for længst have sikret deres adgang til barsel, lyder det fra hende til Ritzau.

Foruden Dansk Skuespillerforbund er Billedkunstnernes Forbund, Danske Scenografer, Producentforeningen og Dansk Musiker Forbund blandt andet også at finde blandt de 21 organisationer.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek