Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/12/2023 - 10:00

Miks det perfekte ostebord til dine gæster

Med et hav af oste at vælge imellem, kan det være svært at sammensætte det helt rigtige ostebord. To eksperter guider dig gennem disciplinen.

David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Nogle kan lide stærke oste, nogle kan lide bløde oste, og andre skal helst bare have den almindelige skæreost fra køledisken.

Men hvis du gerne vil byde dine gæster på et overdådigt ostebord, skal du ikke bare vælge det første og det bedste, du får øje på.

Sådan lyder det fra kok Denny Vangsted, der er indehaver af landhandlen Omegn & Venner i Torvehallerne i København og stedets osteekspert.

- Man kan godt gøre sig lidt umage og bygge det op. Det er helt klart det sjoveste, så det ikke bare bliver en almindelig Danbo-ost, lidt havarti og en Vesterhavsost, siger han.

Ifølge kokken starter ethvert godt ostefad med variation og stigende intensitet, så du bygger spændingen op og præsenterer dine gæster for forskellige smagsoplevelser.

- Jeg ville starte med en god fast ost af komælk. Ikke så mild, at den bliver kedelig, så tag endelig noget med noget alder.

- Derefter kunne du gå videre med endnu en fast ost på fåremælk. Det kan være en manchego fra Spanien. Der er også et mejeri på Møn, der laver det, fortæller kokken.

Som en tredje ost anbefaler Denny Vangsted en blødere ost. Det kunne eksempelvis være en camembert, der er en blød hvidskimmelost fra Frankrig.

Derefter er det på tide at trappe lidt op i intensitet.

- Her vil jeg kigge efter rødkitoste. De har lidt mere tju-bang og er efter min overbevisning en overset genre og kan godt nappe lidt fra sig.

- Og så skal du slutte festen af med en dansk blåskimmelost. Vi laver fortrinlig blåskimmel i Danmark. Det er nærmest obligatorisk på et ostebord, synes jeg.

Her peger kokken på en lagret Danablu-ost.

- Den har en vidunderlig sødme, og så napper den også lidt i smagen, siger han.

- Det er en ost, som jeg ville ønske, at flere havde mod til at spise. Rigtig mange er voldsomt bange for blåskimmel, men det er helt ubegrundet, siger Denny Vangsted.

Hvis du serverer en blåskimmelost, er det en god idé at have noget til at afbalancere smagen med, fortæller kok Carlos Rivas.

- En god, sød marmelade kan virkelig balancere smagen og gøre folk mindre bange. Det kunne eksempelvis være en marmelade med lidt chili og figner, siger han.

Ifølge Carlos Rivas handler det om ikke at servere alt for sjældne og stærke oste, hvis dine gæster er forholdsvis nybegyndere.

- Du kan vælge oste som en blød brie eller en camembert. En Rød Løber er en god mellemting uden den lidt funky lugt af camemberten, siger Carlos Rivas.

- Du kan også undersøge om en ost som en fransk morbier, som er meget cremet og nøddet, er noget for dine gæster.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek