Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/09/2023 - 10:00

Fristet af et bijob? Dette skal du vide

En sidegesjæft må ikke gå ud over det arbejde, du i forvejen bestrider, og så skal du holde øje med, hvor meget du tjener.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det står dig frit for at supplere din løn med et ekstra job. Og fra 1. juli blev det endnu lettere.

Her trådte nye regler i kraft, der forhindrer virksomheder i at forbyde deres medarbejdere at bijobbe, medmindre det går ud over deres primære arbejde.

Men der er en række ting, du skal være opmærksom på, inden du tager springet.

Er der tale om freelancearbejde, er det vigtigt at lave et regnestykke over, hvad du forventer at tjene på det.

Det fortæller Trine Pernille Larsen, der er lektor hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Tjener du over 50.000 om året, er der lovkrav om, at du bliver cvr-registreret og opretter din egen virksomhed. Tjener du under 50.000 kroner om året, kan du klare dig som honorarmodtager, siger hun.

Bliver der behov for, at du opretter din egen virksomhed, træder en række regler i kraft, der kan få betydning for din hverdag.

- Så er det dig selv, der står for at indberette skat og momsbetaling. Flere fagforeninger og Skat tilbyder introduktionskurser i, hvad du skal have styr på, siger Trine Pernille Larsen.

Har du din egen virksomhed, er det i øvrigt dit eget ansvar at tegne en arbejdsskadeforsikring, påpeger hun.

- For mens du som lønmodtager er dækket af arbejdsmiljøloven, så er du ikke dækket som freelancer eller selvstændig.

Samtidig bør du huske på, at din hovedarbejdsgiver stadig kan forbyde dig at bijobbe, hvis det går direkte ud over dit arbejde. For eksempel hvis du gang på gang møder træt og uoplagt op.

Det fastslår Lars Brobak, der er faglig chef hos fagforeningen og a-kassen Det Faglige Hus.

- Det er en dårlig idé at tage et job på et diskotek, hvor du først er hjemme klokken fem om morgenen og så skal møde på arbejde klokken otte, siger han og fortsætter:

- Du må heller ikke tage et job hos en konkurrent. Det står typisk skrevet i din kontrakt.

Det er også godt at få en ansættelseskontrakt fra den arbejdsplads, hvor du bijobber. Det er ofte et krav.

- Folk er typisk lidt mere afslappede, når det gælder bijob, fordi det ikke er det, de lever af. Men det er altså godt at få en klar aftale på plads, så du får, hvad du skal have for arbejdet, lyder det fra Lars Brobak.

Er du i tvivl om din bijobsituation, eller havner du i konflikt med din arbejdsgiver over, at du har et ekstra arbejde, kan du søge hjælp hos din fagforening, hvis du er medlem af sådan en.

- Så kan fagforeningen vurdere, om arbejdsgiveren har en sag, fortæller Lars Brobak.

Fortsætter konflikten, kan den i yderste konsekvens ende i retssystemet.

/ritzau fokus/

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 17:36

Dansk filmmusical skal vises på stor filmfestival

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

En dansk filmmusical med store stjerner på rollelisten skal vises på en filmfestival i Canada til september.

Den danske filmmusical "The End" er blevet udtaget til Toronto International Film Festival, der finder sted fra 5. september i år.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

Det er Joshua Oppenheimer, der har instrueret filmen. Han er britiskamerikaner, men er bosat i København.

Manuskriptet til filmen har han skrevet sammen med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Filmmusicalen handler om en af de sidste familier i live, der lever et luksusliv i en bunker dybt under jorden.

Da en fremmed ung kvinde pludselig ankommer til bunkeren, begynder sønnen, der spilles af George MacKay, at sætte spørgsmålstegn ved familien livs under jordens overflade.

Den oscarvindende skuespiller Tilda Swinton spiller mor i filmen, og oscarnominerede Michael Shannon spiller far.

"The End" er produceret af det danske produktionsselskab Final Cut for Real. Producenten er Signe Byrge Sørensen, der tidligere har produceret to af Joshua Oppenheimers dokumentarfilm.

Hun er også producenten bag den danske animationsdokumentar "Flugt", der i 2021 vandt hovedprisen på Sundance Film Festival og var nomineret i to kategorier ved oscaruddelingen.

Hvornår "The End", der er på engelsk, får premiere i Danmark, er fortsat uvist.

Toronto Film Festival er en af verdens største filmfestivaler og forløber over ti dage. I år er det 49. gang, at den finder sted.

I de senere år har flere danske film været udtaget til festivalen i Canada.

Der er blandt andet tale om Malou Reymanns "Ustyrlig", den tredje sæson af Lars von Triers "Riget" og Nikolaj Arcels "Bastarden".

/ritzau/


Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

FAKTA: Åndedræt har betydning for følelser og fokus

* En frisk indånding gør mere end bare at fylde lungerne med ilt, viser et studie fra Aarhus Universitet tilbage i 2022.

* Studiet indikerer, at det også har betydning for følelser, fokus, og hvordan vi håndterer verden omkring os.

* Studiet blev lavet på tværs af arter herunder både mennesker, gnavere og aber. Her kunne man se, at hjernerytmen på tværs af arter er tæt forbundet med vejrtrækningens rytme.

Kilde: Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

Sæt fokus på dit åndedræt for mere velvære

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ifølge en åndedrætsekspert er det ikke optimalt for kroppen at holde vejret, men det er ikke alle, som tænker over, at de gør det.

En vigtig mail tikker ind, mens du får en lang besked på Messenger på en af de over ti faner, du har åben på computeren. Og så skal du også lige overskue en lidt fordækt salgsside på nettet.

Du har måske lagt mærke til, at du i disse situationer nogle gange holder vejret, eller i hvert fald måske trækker vejret mere overfladisk.

Det er der en god grund til, lyder det fra fysioterapeut og åndedrætsterapeut Lotte Paarup, der både underviser i og har skrevet bøger om åndedrættet.

- Når vi bliver forskrækkede eller stressede, eller der er mange inputs til systemet, så er reaktionsmønstret ofte at holde vejret, siger hun.

Hun peger på, at det altid er en ubevidst reaktion på nogle af de inputs, vi modtager.

- Det er naturligt, at vi sukker eller stopper op i vejrtrækningen, og der kan være situationer, hvor det giver mening - eksempelvis hvis vi skal være på vagt, siger hun og understreger, at sådan noget som mobilskærme sagtens kan sætte kroppen i alarmberedskab og sætte gang i vores kæmp, flygt eller frys-respons.

Og i og med at skærme, notifikationer og det at have mange bolde i luften ofte er en del af hverdagen for mange danskere, er rådet fra Lotte Paarup klart:

Ubevidste vejrhold er meget uhensigtsmæssigt, påpeger hun.

Ifølge åndedrætsterapeuten er det ikke optimalt for kroppen, hvis du har en uregelmæssig vejrtrækning.

Det stopper rytmen i dit åndedræt, som styrer alt, fra hvordan blodet pumpes rundt, og du iltes, og til hvordan hjertet slår, lyder det fra Lotte Paarup.

Da åndedrætsstoppet altid er ubevidst, kan det godt være svært at gøre noget ved det her og nu, lyder det fra åndedrætseksperten. Start derfor i det små.

- Det kan være, at du har nogle fysiske spændinger, der forstyrrer. I så fald skal du gang med at få løsnet op for det, der gør, at du ikke kan bruge åndedrættet optimalt, siger hun.

Det kan du sætte i gang ved at bruge lidt tid på eksempelvis at massere dine hænder eller fødder.

Men der kan også være noget mentalt i det, som kan relatere sig til traumer, stress eller andet, siger Lotte Paarup.

- Prøv at træde et skridt tilbage, og arbejd fokuseret med dit åndedræt. Træk vejret roligt gennem næsen og ikke gennem munden.

Hun peger på, at hvis du er bevidst om, at du nogle gange ubevidst holder vejret i løbet af dagen, kan du holde øje med dig selv og prøve at fange, hvornår det sker.

Bare det at være bevidst om det gør, at du kan ændre på det, lyder det fra Lotte Paarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek