Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/09/2023 - 10:00

Fristet af et bijob? Dette skal du vide

En sidegesjæft må ikke gå ud over det arbejde, du i forvejen bestrider, og så skal du holde øje med, hvor meget du tjener.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det står dig frit for at supplere din løn med et ekstra job. Og fra 1. juli blev det endnu lettere.

Her trådte nye regler i kraft, der forhindrer virksomheder i at forbyde deres medarbejdere at bijobbe, medmindre det går ud over deres primære arbejde.

Men der er en række ting, du skal være opmærksom på, inden du tager springet.

Er der tale om freelancearbejde, er det vigtigt at lave et regnestykke over, hvad du forventer at tjene på det.

Det fortæller Trine Pernille Larsen, der er lektor hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Tjener du over 50.000 om året, er der lovkrav om, at du bliver cvr-registreret og opretter din egen virksomhed. Tjener du under 50.000 kroner om året, kan du klare dig som honorarmodtager, siger hun.

Bliver der behov for, at du opretter din egen virksomhed, træder en række regler i kraft, der kan få betydning for din hverdag.

- Så er det dig selv, der står for at indberette skat og momsbetaling. Flere fagforeninger og Skat tilbyder introduktionskurser i, hvad du skal have styr på, siger Trine Pernille Larsen.

Har du din egen virksomhed, er det i øvrigt dit eget ansvar at tegne en arbejdsskadeforsikring, påpeger hun.

- For mens du som lønmodtager er dækket af arbejdsmiljøloven, så er du ikke dækket som freelancer eller selvstændig.

Samtidig bør du huske på, at din hovedarbejdsgiver stadig kan forbyde dig at bijobbe, hvis det går direkte ud over dit arbejde. For eksempel hvis du gang på gang møder træt og uoplagt op.

Det fastslår Lars Brobak, der er faglig chef hos fagforeningen og a-kassen Det Faglige Hus.

- Det er en dårlig idé at tage et job på et diskotek, hvor du først er hjemme klokken fem om morgenen og så skal møde på arbejde klokken otte, siger han og fortsætter:

- Du må heller ikke tage et job hos en konkurrent. Det står typisk skrevet i din kontrakt.

Det er også godt at få en ansættelseskontrakt fra den arbejdsplads, hvor du bijobber. Det er ofte et krav.

- Folk er typisk lidt mere afslappede, når det gælder bijob, fordi det ikke er det, de lever af. Men det er altså godt at få en klar aftale på plads, så du får, hvad du skal have for arbejdet, lyder det fra Lars Brobak.

Er du i tvivl om din bijobsituation, eller havner du i konflikt med din arbejdsgiver over, at du har et ekstra arbejde, kan du søge hjælp hos din fagforening, hvis du er medlem af sådan en.

- Så kan fagforeningen vurdere, om arbejdsgiveren har en sag, fortæller Lars Brobak.

Fortsætter konflikten, kan den i yderste konsekvens ende i retssystemet.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv