Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/11/2023 - 08:00

Lav roulade med risalamande og bag de skønneste luciabrød

Brug risalamanden fra i går til en roulade, og giv de klassiske luciaboller et pistacie-twist.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Julen er en tid, hvor hyggen går hånd i hånd med godt bagværk og søde desserter.

Og hvis du mangler inspiration til, hvilke søde ting du kan kreere i dit køkken, får du her en opskrift på luciabrød fra kok og ejer af restauranten Selma i København Magnus Pettersson og en opskrift på risalamande-roulader fra kok Umut Sakarya.

1) Lækre luciabrød med et pistacie-twist.

De smagfulde, gule luciabrød er perfekte til luciadag eller bare til at nyde, når lejligheden byder sig.

Du kan lave dem helt klassiske med safran og rosiner, men du kan også give dem et pistacie-twist, lyder det fra Magnus Pettersson.

Start med at sætte ovnen på 225 grader. Vælg over- og undervarme, ikke varmluft.

- Herefter går du i gang med din dej, som er ganske simpel at lave, fortæller han.

- Opløs 50 gram gær i 500 gram kold sødmælk, og rør sammen. Så tilsætter du ét gram safran og en fjerdedel af en skrabet vaniljestang.

- Rør 190 gram rørsukker, 1050 gram hvedemel, 200 gram saltet smør ved stuetemperatur og fire gram salt.

Herefter skal du ælte dejen i 20 minutter. Har du en røremaskine, så vælg en lav hastighed.

Når dejen er æltet færdig, giver du dig i kast med pistaciefyldet, som er her opskriften afviger fra den klassiske luciabolledej.

Fyldet er en sammenrørt masse af 130 gram stuetempereret saltet smør, 50 gram rørsukker, 70 gram blendede pistaciekerner og en fjerdedel skrabet vaniljestang.

- Rul dejen ud til et rektangel, og smør fyldet ud over dejen. Så folder du en af siderne ind mod midten og folder den anden side over, så der er tre lag, lyder det fra kokken.

- Skær nu dejen ud i strimler på hver to centimeter på den korte side, og rul dem til et "S", og læg dem på en bradepande med noget bagepapir.

Dejen skal nu hæve i cirka to timer ved stuetemperatur tildækket af et viskestykke, indtil brødene er dobbelt størrelse.

Så skal de bages i otte-ti minutter, indtil de har en gylden farve. Lad dem efterfølgende køle en smule af - gerne til omkring 70 grader celsius.

- Pensl dem med smeltet smør, og dyp dem i sukker og hakkede pistaciekerner. Spis dem med et koldt glas mælk, lyder det fra Magnus Pettersson.

Ifølge kokken kan du tage dine luciabrød til helt nye højder, hvis du bruger safran fra Pakistan eller Iran, himalayasalt, gammeldags kærnet smør og sicilianske pistaciekerner.

Men det er også helt fint blot at købe de ingredienser, du kan finde hos din lokale købmand eller i supermarkedet.

2) Brug rester til risalamande-roulade.

Efter julefrokosten eller efter selve juleaften er der ofte en masse risalamande tilbage.

Og i stedet for at smide det ud eller spise samme dessert igen, kan du ifølge kok Umut Sakarya bruge resterne til at lave en risalamande-roulade.

- Bag en helt klassisk lagkagebund med kartoffelmel og i stedet for at komme vaniljecreme i, så smører du den med risalamande og ruller den.

- Herefter skal den på køl, indtil den har sat sig. Den skal i hvert fald have fire timer, lyder det fra kokken.

Herefter er du sådan set færdig.

- Så kommer du kirsebær på toppen og spiser den, og det er bare superlækkert, siger Umut Sakarya.

Det er ifølge kokken både en nem og lækker ret, og så er det en rigtig god måde at få brugt sine rester på.

/ritzau fokus/

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

Finaleklar dansestjerne: Et dejligt vindue åbner sig

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

"Vild med dans" har været en del af den professionelle danser Michael Olesens liv i 18 år. Nu slutter han æraen af med en finaleplads.

Fredag aften går Michael Olesen på gulvet i det, der bliver afdansningsballet i "Vild med dans".

TV 2 lukker programmet efter 20 år og 22 sæsoner, og for den professionelle danser sker det på den bedst tænkelige måde: en finaleplads med youtuberen Jasmin Lind.

- Det er kæmpestort, at det slutter. Jeg elsker "Vild med dans". Det har været en kæmpestor del af mit liv, og det står mig så nær. Alle dem omkring programmet er også blevet en slags lille familie, fortæller han.

- Så jeg er sindssygt glad for, at jeg står her og skal lave det sidste program og kan være med til at byde ind, så meget jeg kan, med at lave en kæmpe fest og fejre det her fantastiske program.

De fleste af hans efterår de forgangne 18 år har været helliget "Vild med dans".

Han ved ikke, hvad denne tid næste år bringer.

- Men når en dør lukker, åbner der sig et dejligt vindue et eller andet sted. Det tror jeg på, for det har mit liv bevist indtil videre. Også selv om det nogle gange er svært at lukke døren, siger han.

Michael Olesen har været en del af dansedysten siden programmets fjerde sæson i 2007. Her debuterede han med Badehotellet-stjernen Anne Louise Hassing.

Allerede året efter dansede Michael Olesen sig til en tredjeplads med instruktør og skuespiller Anne-Grethe Bjarup Riis. En placering, han også opnåede i 2016 med skuespilleren Laura Bach.

Året efter endte han øverst på podiet med Kærlighed ved første hik-stjernen Sofie Lassen-Kahlke.

Blandt de kendte kvinder, han har svinget rundt på gulvet, finder man også konditoren Mette Blomsterberg, dansktopstjernen Hilda Heick og taekwondokæmperen Lisa Lents, som han i en periode også var kærester med efterfølgende.

Michael Olesen har deltaget som danser i 16 sæsoner ud af de i alt 22.

Undervejs har han holdt flere pauser. Både frivillige og en enkelt ufrivillig.

Da 18. sæson rullede over skærmen i 2021, var han på barsel med sin lille søn, Felix, som han har fra forholdet med fotograf og tidligere glamourmodel Joan Divine.

I 19. sæson var han tilbage fra babyboblen og svingede tv-vært Heidi Frederikke Sigdal rundt på gulvet.

Kalenderen stod også åben året efter, men her blev veteranen vraget til fordel for andre professionelle dansere. Han vendte dog tilbage som gæstedommer i et enkelt program.

TV 2 gav ham tilbuddet igen sidste år, men her måtte han sige nej, fordi han ville prioritere sit privatliv.

- Det er sindssygt dejligt at være tilbage, specielt efter vi fik at vide, at det ville være den sidste gang. Så blev jeg endnu mere glad for, at jeg både fik muligheden og også valgte at sige ja, lyder det fra den 42-årige dansestjerne.

Michael Olesen er selvsagt vild med dans, og han er glad for at mærke, at programmet har gjort andre vilde med dans.

- Det har ændret mit liv, i forhold til at dans er kommet på tale i hele Danmark og har fået et helt andet fokus - og en anden respekt også faktisk - omkring hvad dans er, hvad dans kan, og hvor meget det kræver. Det har også ændret mit liv personligt, fortæller han.

- Jeg har fået nogle muligheder for at udleve min passion på et endnu større niveau, end jeg har gjort før, hvilket jeg er dybt taknemmelig for. Jeg har kunnet lave alle mulige andre ting, som har været forbundet med min dans, og det er jeg sindssygt glad for, fordi jeg elsker jo at danse. Det er en kæmpestor del af mig, min identitet og min passion.

Michael Olesen har danset, siden han var en lille purk.

Da han blev teenager, tog turneringerne fart, og senere kunne han gøre sin passion til en profession.

I midten af 20'erne blev han en del af "Vild med dans" og optrådte også i disse år i Cirkusrevyen.

Sideløbende har han også læst til civilingeniør ved Danmarks Tekniske Universitet. Men dansen forblev førstepladsen, indtil Michael Olesen blev far i 2021.

Her tog han beslutningen om ikke længere at lave teater og revy, men i stedet arbejde fuldtid som ingeniør og ikke længere på konsulentbasis.

- At være væk alle weekender og aftener for at lave show hang ikke sammen i min verden for mig. Så jeg sagde tak for en fantastisk tid og begyndte at arbejde som ingeniør, som passede med, at jeg kunne aflevere og hente ham og have fri, hvis han var syg, hvilket er meget nemmere, når man er ansat, end når man er selvstændig.

Derfor var det et krav for ham, at hans dansepartner skulle kunne træne, imens Felix er i daginstitution, hvis han skulle sige ja til denne sæson.

Det kunne Jasmin Lind heldigvis.

Nu har de danset sig hele vejen til finalen, som løber af stablen i Forum Horsens fredag aften og kulminerer i en freestyle, hvor alle dogmer om hæl og holdning er væk.

Finalen står mellem Michael Olesen og Jasmin Lind, eventyrer Alfred Midé Erichsen og partner Camilla Dalsgaard samt tv-vært Camilla Ottesen og makker Thomas Evers Poulsen.

Michael Olesen og Jasmin Lind har hele vejen igennem været blandt bookmakernes favoritpar til at nappe titlen og trofæet i den definitivt sidste sæson af dansedysten.

- Det er da ekstremt dejligt og beærende, at nogle synes, der er potentiale i os, men jeg bruger ikke noget som helst energi på det, lyder det fra Michael Olesen.

- Energien bliver lagt i træningslokalet. Jasmin vil gerne lære så meget som muligt, og jeg vil gerne prøve at lære hende så meget. Så vi har et højt ambitionsniveau, i forhold til at vi gerne vil lave så god dans som muligt, men at vi samtidig skal have det sjovt.

Vild med dans-finalen sendes på TV 2 fredag aften klokken 20.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek