Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/02/2023 - 08:00

Hella Joof: Jeg har smidt forventningskappen

Forbindelser mellem mennesker fylder for Hella Joof, og de fylder også i instruktørens nye film, "Meter i sekundet", der rammer biograferne 2. februar.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Jo ældre Hella Joof bliver, jo oftere hører hun sig selv sige: "Ja, ja, skal vi ikke bare være søde ved hinanden?"

Den higen skinner igennem i de film, hvor hun sidder i instruktørstolen.

- Det er mit lille bidrag til verdensfreden. Det er at sige: "Vi er alle blade på det samme træ".

Drømmen om fællesskab driver også fortællingen fremad i Hella Joofs nyeste skud på komediestammen "Meter i sekundet", der er baseret på Stine Pilgaards roman af samme navn.

Filmen følger Marie, som flytter med sin kæreste til den vestjyske landsby Velling og har mere end svært ved at finde fodfæste på den forblæste sandjord.

Hun overvælder den lokale købmand med ord, gør alle egnens kørelærere nervøse og får gang på gang en flok unge højskoleelever til at rulle med øjnene, når hun prøver at være sjov.

- Der er ingen skurke i den her film. Der er bare nogle, der går galt af hinanden, og nogle, der overvurderer situationen en gang imellem. Og så er der et meget stort ønske om, at alle bare danser til sidst, siger Hella Joof og griner.

- Det er jo Stine (Pilgaard, red.) og mig, der har det sådan. Det der ønske om det store "vi".

Med "Meter i sekundet" er det første gang, hun selv har rakt ud til en forfatter for at få lov til at skabe billeder til ordene.

Og der er ikke tale om et hvilket som helst skønlitterært værk. Da romanen kom ud i corona-året 2020, strøg den straks op på bestsellerlisten herhjemme og er siden blev læst vidt og bredt.

- Jeg har snakket med mange mænd på 50, som virkelig har følt sig forstået og set. Og så har unge mennesker selvfølgelig læst den og damerne i bogklubberne, siger Hella Joof.

Hun er derfor godt klar over, at en stor portion af dem, der går i biografen for at se filmen, allerede har et forhold til historien og karaktererne.

- Jeg har ligesom skullet smide den der forventningskappe. For der sidder mennesker rundt omkring i hele Danmark, som har læst bogen, og de har alle noget forskelligt inde i hovedet, siger den 60-årige instruktør og slår ud med armene:

- Og jeg kan ikke honorere det. Jeg laver det sådan, som jeg har set det, og som jeg har oplevet det, og fokuserer på det, som jeg synes, er vigtigt.

Selv fik hun meget klare billeder på nethinden, da hun første gang bladrede sig gennem "Meter i sekundet".

- Det var en voldsom oplevelse for mig at læse den. Jeg kunne tydeligt mærke en film om det her par, der flytter fra storbyen og alle de mennesker, de møder det nye sted, fortæller Hella Joof.

Samtidig var der flere af hendes venner, der ringede og skrev og spurgte, om hun mon havde læst den. De kom nemlig sådan til at tænke på hende.

- Der var mange, der syntes, at der var en genkendelse. Jeg tror, det er en måde at tænke på, som forfatteren og jeg har tilfælles. Vi har begge et meget stort behov for at høre til og lave klub og lave forbindelser med andre mennesker, siger Hella Joof.

For man kan ikke bare være et sted uden at række ud til andre, mener hun.

- Ellers er man bare en lille ø. Stjernerne hænger også oppe på himlen helt alene, men de samler sig i stjernebilleder, så de er tættere på hinanden.

- Vi hører jo allesammen sammen, og vi er alle lavet af det samme stjernestøv fra big bang. Bang! Så var der dét, der var, og noget af det blev til mennesker.

Det er den samhørighed, som Hella Joof ser i Stine Pilgaards roman.

- Med den her bog kan vi alle få lov til at være her. Der er ikke noget, der er forkert. Og det skal nok gå. Vi løber lidt rundt i blæsten, og så på et tidspunkt finder vi jo hjem.

"Meter i sekundet" kan ses i biograferne fra den 2. februar.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv