Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/03/2023 - 10:00

Tjekliste til brylluppet: Husk dette og få en uforglemmelig dag

Foråret varsler kirkeklokker og hvide slør i vinden. Her er fire punkter, som kommende brudepar bør krydse af inden det store ja.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Følelser og forventninger blander sig med traditioner og tusind tjekpunkter, når bryllupsfesten skal planlægges.

- Det er en kæmpe opgave at tage på sig, hvis man ikke lige er en professionel projektleder, siger journalist og forfatter Pernille Redder.

Hun står bag den nye guidebog "Bryllupsbogen", som rummer erfaringer fra 112 brudepar.

Og selv om der findes et væld af måder at fejre kærligheden på, er der nogle punkter, som alle kommende ægtefolk bør forholde sig til, mener hun.

1) Lav et detaljeret budget.

Tag en beslutning om, hvor mange penge der skal bruges på brylluppet, og planlæg ned i detaljen, hvordan de skal fordeles.

- Afsæt for eksempel 7000 kroner til brudekjolen. Ender du med at bruge mere på den, skal du vide, hvor du vil tage pengene fra i budgettet, siger Pernille Redder.

Husk også at lægge en sum til side, der kan komme i spil, hvis udgifterne alligevel skrider.

- Det er vigtigt med en buffer. 48 procent af parrene i "Bryllupsbogen" sprængte budgettet, siger Pernille Redder.

2) Tænk dagen igennem.

Som brudepar bør I sætte jer ned og tale hele bryllupsdagen igennem fra morgen til aften.

Den øvelse kan være en hjælp til at få øje på ting, som I ikke havde tænkt over at tage stilling til.

- Især i forhold til mad er det vigtigt. Det kan for eksempel være godt at have lidt at spise med, når man kører fra kirken ud for at blive fotograferet, siger Pernille Redder og fortsætter:

- I bogen fortæller en brud, at det var noget, som hun ikke havde tænkt på. Og da hun ankom til receptionen, var hun så nervøs, at hun ikke kunne spise noget. Hun endte med at blive så fuld, at der er mange timer af brylluppet, som hun ikke kan huske.

3) Husk hinanden.

- Det største chok, jeg fik, da jeg modtog svarene fra brudeparrene, var, hvor meget gommene bliver kørt ud på et sidespor, lyder det fra Pernille Redder.

I "Bryllupsbogen" angiver 85 procent af de 112 brudepar, at brylluppet primært blev arrangeret af bruden.

- Nogle brude begyndte at tvivle på, om gommen overhovedet var interesseret i brylluppet, men samtidig kunne de ikke give ham nogle opgaver, fordi de tog al styring med planlægningen, fortæller hun.

Som par bør man ifølge hende derfor huske at tage en snak på forhånd om, hvem der tager ansvar for hvad, og ikke glemme at tjekke ind hos hinanden undervejs.

- Respekter, hvad hinanden vælger. Hvis den ene beslutter menuen, skal den anden acceptere det valg, siger Pernille Redder.

4) Forlæng bryllupsboblen.

Om den er stor eller lille, så er bryllupsfesten en overvældende oplevelse.

Derfor anbefaler Pernille Redder, at de nygifte tager nogle dage fri efter den store dag.

- Der er mange, som i deres planlægning kun har tænkt frem til selve dagen, men egentlig gerne ville være blevet lidt længere i bryllupsboblen.

Især dem, der har brugt mange måneder på forberedelserne, kan blive ramt.

- Det er voldsomt at gå fra måske et års bryllupsplanlægning og så til et afdelingsmøde på kontoret mandag morgen, siger Pernille Redder.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek