Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/06/2023 - 08:00

Er din bolig klar til energioptimering? Få gode råd her

Energistyrelsen kommer med anbefalinger til, hvordan du bedst forbereder dig til at ansøge om støtte til at udskifte olie- eller gasfyret.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Har du også undersøgt mulighederne for at energirenovere din bolig?

I den seneste tid er der kommet turbo på energiforbedringer i de danske boliger efter en lang periode med høje prisstigninger på energi.

Faktisk har mere end hver fjerde danske boligejer energiforbedret boligen inden for det seneste år. Det viser nye tal fra Energistyrelsens befolkningsundersøgelse, kaldet Energibarometer.

Og det er en stigning sammenlignet med året før, hvor hver femte havde energioptimeret.

- Mange er blevet opmærksomme på, at man faktisk kan gøre noget for at sænke boligens energiforbrug, siger Matilde Grøn Bjørneboe i en pressemeddelelse. Hun er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Og selv om der er udgifter forbundet med at energioptimere, kan det ofte betale sig i det lange løb.

I et typisk hus med fjernvarme kan man for eksempel opnå en årlig besparelse på varmeregningen på 3000 kroner ved at øge isoleringen fra 100 millimeter til 400 millimeter på loftet. Det viser en beregning fra Energistyrelsen.

Men du behøver ikke at gå i gang med de helt store projekter for at spare penge på energi.

- Der er også gode besparelser at hente gennem mindre tiltag som efterisolering af varmerør eller tætning omkring vinduer, som kan klares på en weekend, siger hun.

I september åbner den såkaldte varmepumpepulje, som vil give omkring 12.500 husstande mulighed for at søge tilskud til nye varmepumper.

Puljen giver mulighed for, at du kan ansøge om et tilskud, hvis du udskifter en energitung varmekilde som olie- og gasfyr til en varmepumpe.

Tilskuddet udgør 16-19 procent af udgiften til at få installeret en varmepumpe.

- Når puljen åbner, vil det stadig være efter først til mølle-princippet, siger Sarah Videbæk Hundebøl, der er teamleder for puljerne.

Det vil blive offentliggjort på Energistyrelsens hjemmeside, når det bliver muligt at ansøge.

Hvis du vil være en af de første, der får besked, kan du overveje at tilmelde dig Energistyrelsens nyhedsmail på sparenergi.dk.

- Der er en række betingelser, som skal være opfyldt, før man kan være berettiget til at få tilskud, siger Sarah Videbæk Hundebøl og fortsætter:

- Vi anbefaler, at man sikrer sig, at boligens oplysninger i Bygnings- og Boligregistret er korrekte. Det er boligejerens ansvar. Hvis der i dag står i registret, at man har en varmepumpe, selv om det ikke er tilfældet, så kan man ikke få et tilskud.

Du kan se de registrerede oplysninger om din ejendom og rette nogle af dem på bbr.dk.

Hvis du ved, at der er en forkert registrering, bør du allerede nu få den rettet, så du er klar til at ansøge, når puljen åbner.

- Det er også værd at kontrollere, om boligen kan få fjernvarme. For så er man heller ikke berettiget til tilskud, siger hun.

Du bør også undersøge, hvor meget det vil koste at få installeret en varmepumpe i din bolig. Du skal nemlig selv have en del penge op af lommen.

Det er dog vigtigt, understreger Sarah Videbæk Hundebøl, at du ikke indhenter bindende eller betingede tilbud, før du har fået tilsagn om tilskud.

Og så er det et krav, at du bruger en VE-godkendt installatør. Du kan finde en liste på sparenergi.dk.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv