Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/12/2023 - 10:00

Hold øje: Hundens helbred er truet i julen

Når vi sætter os sammen om julebordet, skal kæledyrene ikke være for stor en del af gildet med fedtholdig mad. Det kan nemlig være livstruende.

Christophe Gateau/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Julen er en hyggelig tid i mange familier med god mad og søde sager.

Men hvis man som kæledyrsejer ikke er ekstra opmærksom på sine firbenede venner, er det ikke sikkert, at julefreden når at sænke sig.

For hvis Muffi eller Pjevs spiser for meget chokolade eller fedtholdige madvarer som flæskesteg og and, kan det ende med en tur til dyreklinikken med et tilfælde af dårlig mave.

Og oftere end normalt, lyder det fra Mogens Brix Koldkjær, der er chefdyrlæge for Agria Dyreforsikrings digitale rådgivningsservice, Agria Vet Guide.

- I december 2022 var der dobbelt så mange hunde- og katteejere, der henvendte sig til dyrlægen gennem vores digitale rådgivningsservice på grund af forgiftningssymptomer, som der var i november måned, siger han og fortsætter:

- Vi kan desuden se et tydeligt peak i antallet af henvendelser på grund af forgiftningssymptomer og mave- tarmproblemer lige omkring den 23. og 24. december - og så igen nytårsaften.

Rigtig meget julemad indeholder nemlig store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, lyder det fra chefdyrlæge Anders Jensen fra dyrlægekæden AniCura.

- Derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad, siger han.

- Det kan føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde.

Af den grund er det blandt andet utrolig vigtigt, at hundeejere er opmærksomme på konsekvenserne af og symptomerne på for meget fed mad.

Den meget fedtholdige mad kan udvikle irritation i bugspytkirtlen på dyrene.

Det kan variere fra at være ganske ukompliceret til at være meget voldsomt og livstruende. Nogle kæledyr skal indlægges i flere dage, mens andre ikke skal.

- De første tegn på, at de har spist for meget af den fedtholdige mad, er opkast eller nedstemthed. Oplever du det, og ved du, at de har spist fedtholdig mad, så er det en god idé at ringe til en dyrlæge, siger Anders Jensen.

Har din hund derimod haft snuden nede i chokoladeæsken, er nogle af de milde tegn diarré, opkast og urolighed. De mere moderate tegn er hyperaktivitet, hurtig vejrtrækning og hjerterytme samt øget kropstemperatur.

- Hundene kan også få rystelser - og hvis de har fået en høj dosis, kan de gå i kramper og dø af det, fortæller dyrlægen.

Symptomerne viser sig, 4-24 timer efter hunden har spist chokoladen.

Ved du, at din hund har indtaget meget chokolade, kan en dyrlæge give noget, som får hunden til at kaste op, hvilket mindsker risikoen for, at symptomerne udvikler sig.

Ud over den fedtholdige mad er der også andre farer for vores kæledyr i juletiden.

- Kattens mave-tarmproblemer skyldes oftere fremmedlegemeindtag, som regel fordi den ikke har kunnet holde poterne fra for eksempel gavebånd eller glaskugler, siger chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær.

- De er (for katten, red.) sjove at lege med, men ender de i tarmene, kan man risikere, at det snører sig sammen, blokerer eller skærer i tarmen, og hvis ikke fremmedlegemerne kommer ud af sig selv, må dyret under kniven.

Det er hårdt for dyret og bekosteligt for ejeren. Og kommer dyret ikke til dyrlæge, vil det kunne resultere i alvorlige komplikationer.

Hos Agria Dyreforsikring viser skadeafdelingens statistikker, at der i julemåneden sker en fordobling i antallet af anmeldte forsikringssager grundet forgiftninger og mave-tarmproblemer hos hunde og katte i forhold til resten af året.

- Hold igen med de store lunser fed julemad, og hold øje med, hvad din hund og kat stikker næsen i. Julen er bare lidt hyggeligere, når man ikke behøver tage akut til dyrlægen, siger Mogens Brix Koldkjær.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek