Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/02/2023 - 05:00

Over halvdelen af små børn får tit skældud af mor eller far

En stor gruppe børnehavebørn fortæller i en undersøgelse fra Børns Vilkår, at de hyppigt bliver råbt ad af mindst en af deres forældre.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Mere end halvdelen af børn i alderen fem til seks år oplever ofte, at far eller mor råber vredt ad dem.

Samtidig siger hvert tredje barn, at forældrene tit skændes, hvilket fremkalder de samme følelser hos barnet, som når det selv bliver skældt ud.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Børns Vilkår har lavet med 1153 børnehavebørn fra hele landet.

Malene Angelo, der er psykolog hos Børns Vilkår, ser på resultaterne med en vis bekymring.

- Tryghed er helt afgørende for, at børnene kan trives og udvikle sig, og den trygge relation kan blive sat på spil, når de bliver råbt ad eller skældt ud på andre måder af forældrene, som de er dybt afhængige af, siger hun.

Som tillæg til spørgeskemaet har Børns Vilkår gennemført 42 kvalitative interview med børn.

Og her tegner besvarelserne et billede af, at børn ikke altid forstår, hvorfor de voksne bliver sure.

- I stedet forstår de, at de har gjort noget forkert, og så føler de sig forkerte. Det skaber spørgsmål i dem, som: "Kan du stadig lide mig? Kan du stadig passe på mig?", lyder det fra psykologen.

Som forælder skal du dog ikke få ondt i maven, hvis du af og til bliver frustreret og hæver stemmen.

- Man skal ikke være bange, hvis det sker enkelte gange. Men det er uhensigtsmæssigt, hvis det sker tit. For det giver erfaringer hos børnene, som de bygger videre på resten af tilværelsen, siger Malene Angelo.

Hvis dit temperament løber af med dig, kan du reparere situationen ved at stoppe dig selv og få ro på.

- Træk vejret, og sæt dig ned i øjenhøjde med barnet. Giv barnet tid til også at falde til ro, og prøv at lade være med at komme med for mange ord og forklaringer, råder hun og fortsætter:

- Når barnet kan mærke din ro, falder det også til ro, og så kan I snakke om, hvad der skete.

Det handler om at sætte sig ind i barnets perspektiv og vise forståelse for hendes eller hans følelser, forklarer Malene Angelo. Samtidig hjælper det at sige undskyld, så barnet lærer, at man godt kan blive gode venner igen, efter at man har været sur på hinanden.

Når I har en konflikt, virker det til gengæld ikke at sende barnet ind på sit værelse eller ud i gangen.

I Børns Vilkårs undersøgelse fortæller flere børn, at det at få en såkaldt timeout får dem til at føle sig utrygge, kede af det og forvirrede.

- Det skaber en oplevelse af at være forkert, når barnet ikke får hjælp til at håndtere de svære følelser. Mange af børnene fortæller, at de slet ikke ved, hvorfor de skulle sendes væk, og det lærer de ikke noget af, siger Malene Angelo.

Det betyder dog ikke, at forældre ikke må være bestemte og gribe ind, hvis børn laver ballade.

- Det er okay at sætte grænser, og så kan det hjælpe at give barnet anvisninger på, hvad det gerne må i stedet for, hvad det ikke må.

Ved at være tydelig og forudsigelig som voksen kan du i det hele taget forhindre, at situationer udvikler sig til raserianfald.

- Faste rutiner og rammer gør det nemmere for børn at samarbejde. Forberedelse er også vigtigt. Man kan venligt sige: "Lige om lidt, når Gurli Gris er slut, skal vi spise." Det kan forebygge en mulig konflikt, siger Malene Angelo.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek