Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/12/2022 - 08:00

Forhøjet kørselsfradrag batter ikke nok: Sådan kan du spare mere

Ved at køre mere økonomisk kan du minimere udgifter til brændstof med op til 20 procent. FDM giver råd til, hvordan du kan spare penge på brændstof.

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Kørselsfradraget stiger fra næste år, men der er tale om så lille en stigning, at den ikke vil gøre den store forskel for bilisterne. Det siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at man prøver at spare penge ved at køre mere økonomisk:

- Bilen bruger mere brændstof i vinterhalvåret, så det er et godt tidspunkt at følge et par råd til at køre længere på literen.

Kørselsfradraget stiger i 2023 med 3 øre til 2,19 kroner per kilometer mellem 25 og 120 kilometer. Kørsel over 120 kilometer per dag stiger med 2 øre til 1,10 kroner per kilometer. Man får ikke fradrag for de første 24 kilometer per dag.

Hvis man får fradrag for 6.000 kilometer på et år, svarer den stigning til, at man får 46,1 kroner mere årligt. Får man fradrag for 15.000 kilometer, er det 115,2 kroner mere.

Det viser beregninger, som FDM har lavet for Ritzau.

Ilyas Dogru siger, at man skal huske tanke bilen, hvis man ser lave priser på brændstof. Og man skal vænne sig til at bruge ubemandede tankstationer, hvor brændstof typisk vil koste 10 øre mindre per liter.

Man kan også spare penge på brændstof ved at følge fem gode råd, så man kører mere økonomisk.

1) Kør klogt og glid gennem trafikken.

Du skal undgå at bremse for meget ned. Aflæs trafikken forude og rul hen til rødt lys eller et sving, så du undgår opbremsning.

- Følg med trafikken og undgå at accelerere for meget, siger Ilyas Dogru.

2) Tøm bilen.

En tungere bil bruger mere brændstof. Du bør derfor tømme bilen for tunge ting, som du ikke har brug for.

Afmonter også tagbokse og lignende, som kan give vindmodstand.

3) Sænk farten.

Din bil bruger mere brændstof, når den arbejder hårdere. Test foretaget af FDM har vist, at man som bilist nemt og hurtigt kan spare op til 20 procent i brændstof ved at sænke farten på motorvejen fra 130 til 110 kilometer i timen.

Det er en besparelse på næsten 3 kroner per liter, hvis én liter benzin koster 14 kroner.

4) Spar på energien.

Du kan spare brændstof ved at slukke for aircondition, radio og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. Husk også at slukke bilen helt, når du venter. Tomgang koster brændstof.

Bilens dæktryk har også betydning for dit brændstof. Sørg altid for at have det anbefalede dæktryk

5) Kig på bilens brændstoføkonomi.

Hvis du overvejer at købe en ny bil, så husk at undersøge bilens brændstoføkonomi. Det er ligesom et energimærke.

- En mindre bil vil typisk være mere brændstoføkonomisk, siger Ilyas Dogru.

Det er blevet dyrere at køre i egen bil i 2022. Prisen er dog nedadgående på det seneste sammenlignet med i sommer, hvor både benzin- og dieselprisen blev rekordhøj.

En benzinbil, der kører 16 kilometer per liter og årligt kører 10.000 kilometer, koster stadig 750 kroner mere i brændstof i november 2022 i forhold til starten af året. Det viser beregninger fra FDM.

Den tilsvarende ekstra udgift er 1.389 kroner for en dieselbil, der kører 18 kilometer per liter.

Ilyas Dogru anbefaler, at man tidligt sikrer sig, at kørselsfradrag er udfyldt korrekt i forskudsopgørelsen, så man undgår at betale for meget eller for lidt i skat.

/ritzau fokus/

Washington D.C., 14/10/2025 - 20:02

Moderne soulpioner fra USA er død efter længere sygdomsforløb

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Sangeren D'Angelos blanding af soul og R&B gjorde ham kendt som en visionær musiker.

Den amerikanske musiker D'Angelo, kendt som en pioner inden for genren neosoul, er død som 51-årig.

Det bekræfter hans familie tirsdag i en meddelelse til det amerikanske kulturmedie Variety.

- Vores families lysende stjerne har dæmpet sit lys for os i dette liv.

- Efter en længere og modig kamp mod kræft, må vi med knuste hjerter meddele, at Michael D'Angelo Archer - kendt af sine fans rundtom i verden som D'Angelo, er blevet kaldt hjem og har lagt dette liv bag sig i dag, står der i en meddelelse fra familien.

Familien skriver videre, at den for altid vil være taknemmelig for den rørende musik, han efterlader sig.

D'Angelo er særligt kendt for at have spillet en afgørende rolle i udviklingen af genren neosoul, hvor traditionel soulmusik møder R&B tilsat elementer af for eksempel hiphop og jazz.

D'Angelo blev født i Richmond i den amerikanske delstat Virginia, og allerede som barn udviste han musikalsk talent.

Han vandt musikkonkurrencerne i skolen så overbevisende, at han til sidst ikke længere måtte være med.

Han vidste, at han skulle lave musik, sagde han tilbage i 2000 til musikmagasinet Rolling Stone.

- Det her er det eneste, jeg har kunnet se mig selv lave. Jeg vidste det, da jeg var tre. Mine brødre vidste det. De forberedte mig på det. Jeg vidste altid, at det var meningen, at jeg skulle være det her og gøre det her.

Han begyndte sin karriere som sangskriver, men slog allerede med debutalbummet "Brown Sugar" fra 1995 fast, at han var en stjerne i egen ret.

Han var en af initiativmændene bag Soulquarians, et kollektiv af musikere, sangere og producere, hvor han sammen med blandt andre Questlove, Erykah Badu og J Dilla eksperimenterede.

Debutalbummet blev rost af anmelderne, og det samme blev "Voodoo" fra 2000 og "Black Messiah" fra 2014.

I dag betragtes alle tre album som nyklassikere, skriver Rolling Stone.

Hans største hit på listen Billboard Hot 100 var "Lady" fra debutalbummet. Men mange forbinder ham også med nummeret "Untitled (How Does It Feel)" fra hans andet album. Ikke mindst på grund af den meget omtalte musikvideo, hvor D'Angelo optrådte i bar overkrop.

I løbet af karrieren blev han nomineret til 14 Grammy-priser. Fire gange vandt han. Herunder to gange for bedste album i R&B-genren for "Voodoo" og "Black Messiah".

/ritzau/

Læs Mere >>

Washington D.C., 14/10/2025 - 19:16

Moderne soulpioner fra USA er død efter længere sygdomsforløb

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Sangeren D'Angelos blanding af soul og R&B gjorde ham kendt som en visionær musiker.

Den amerikanske musiker D'Angelo, kendt som en pioner inden for genren neosoul, er død som 51-årig.

Det bekræfter hans familie tirsdag i en meddelelse til det amerikanske kulturmedie Variety.

- Vores families lysende stjerne har dæmpet sit lys for os i dette liv.

- Efter en længere og modig kamp mod kræft, må vi med knuste hjerter meddele, at Michael D'Angelo Archer - kendt af sine fans rundtom i verden som D'Angelo, er blevet kaldt hjem og har lagt dette liv bag sig i dag, står der i en meddelelse fra familien.

Familien skriver videre, at den for altid vil være taknemmelig for den rørende musik, han efterlader sig.

D'Angelo udgav gennem sin karriere tre album.

Først kom debuten med "Brown Sugar" i 1995, og siden udgav han "Voodoo" i 2000 og "Black Messiah" i 2014.

Han er særligt kendt for at have spillet en afgørende rolle i udviklingen af genren neosoul, hvor traditionel soulmusik møder R&B tilsat elementer af for eksempel hiphop og jazz.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek