Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/04/2024 - 11:07

Den olympiske flamme fortsætter rejsen mod Paris

Den olympiske flamme kom fredag til Athen og fortsatte lørdag sin rejse mod Paris på skibet Belem.

Louiza Vradi/Reuters

Af: /ritzau/

Den olympiske flamme fortsatte lørdag sin rejse til Paris, der til sommer er vært for OL.

Det skete om bord på skibet Belem, der forlod havnen i græske Piræus med kurs mod Frankrig efter at have overnattet på den franske ambassade i Athen.

Det oplyser nyhedsbureauet AFP.

- Det er en exceptionel følelse, siger Tony Estanguet, der er chef for den franske OL-organisationskomité.

Det tremastede skib Belem blev bygget færdig i 1896, året for historiens første OL, der blev afholdt i Athen.

Søndag skal Belem passere Korinth-kanalen, og efter planen skal det nå til den franske havneby Marseille 8. maj.

Den græske sangerinde Nana Mouskouri var med til at sende Belem afsted, da hun sang en fransk og en græsk hymne ved ceremonien.

OL afholdes i den franske hovedstad fra 26. juli til 11. august, og forventningerne er store.

Målet for legene i Paris er ifølge Tony Estanguet at organisere "spektakulære, men også mere ansvarlige lege, som vil bidrage til et mere inkluderende samfund."

Arrangørerne ønsker at sikre, at den største begivenhed i verden spiller en accelererende rolle i løsningen af vores tids afgørende spørgsmål, lyder det.

/ritzau/

Malmø, 09/05/2024 - 18:43

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Kritikere har opfordret Israel til at trække sig fra Eurovision. Torsdag aften går Eden Golan på scenen.

Årets internationale melodigrandprix, Eurovision, er stærkt omdiskuteret på grund af Israels deltagelse efter krigen i Gaza.

Derfor er der slået ring om Israels Eurovision-deltager, Eden Golan, af frygt for hendes sikkerhed.

Men få timer inden hun skal på scenen, trådte hun pludselig kortvarigt ud i pressecentret, hvorfra verdenspressen dækker grandprixet. Hun var flankeret af en håndfuld hærdebrede sikkerhedsfolk, der stirrede stift ud på journalisterne, som stimlede sammen, da de opdagede, at det var hende, som pludselig stod der.

Det lykkedes svenske SVT at få nogle kommentarer fra den omdiskuterede sanger.

- Jeg er her, og jeg gør det, jeg elsker allermest. Jeg fokuserer på musikken, og den gode energi, siger hun til svenske SVT.

- Der er så mange mennesker, der støtter mig, og jeg føler en stor ære ved at repræsentere mit land, særligt i disse tider. Jeg er kun fokuseret på det og på at gøre det bedste, jeg kan, lave den bedste performance og vise vores stemme.

Adspurgt, hvordan hun har det i Malmø, lyder svaret til SVT:

- For at være helt ærlig har jeg det fantastisk. Jeg bliver behandlet godt, og jeg nyder at være her, siger Eden Golan.

Eden Golan er ifølge det svenske nyhedsbureau TT blevet rådet til udelukkende at deltage i officielle dele af Eurovision - såsom prøverne og selve konkurrencen.

Israel deltog ikke i Eurovision-åbningen søndag. Begrundelsen lød, at den faldt samme dag som Israels mindedag for Holocaust.

Eden Golan var til lydprøve onsdag foran publikummer, og her blev hun ifølge Expressen buhet af, og midt i nummeret blev der pludselig hevet et palæstinensisk flag frem.

Det er kun tilladt at medbringe nationale flag fra de deltagende lande. Det regnbuefarvede prideflag, som er blevet et symbol for LGBT+ er dog undtaget.

Efterfølgende udsendte den statsejede israelske tv-station, KAN, ifølge Expressen en pressemeddelelse:

- De gjorde hende ikke tavs, og de kommer ikke til at gøre os tavse.

Eden Golan går på scenen med nummeret "Hurricane". Sangen havde oprindelig en anden titel. Men EBU vurderede, at sangens oprindelige titel., "October Rain", og noget af sangteksten var politisk og havde referencer til Hamas' angreb mod Israel den 7. oktober.

Den oprindelige sangtekst indeholdt blandt andet linjer som "Der er ingen luft tilbage at indånde" og "De var alle gode børn , hvert og et af dem".

Israel gik med til at ændre både sangtitlen og noget af sangteksten for at kunne deltage i grandprixet.

EBU har forklaret, at Israel fortsat er velkommen i Eurovision, fordi det er en sangkonkurrence mellem public service-udbydere og ikke regeringer.

Semifinalen sendes på DR1 torsdag aften, og her skal Danmarks Eurovision-bud, Saba, også på scenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmø, 09/05/2024 - 17:21

Danske demonstranter på gaden inden højspændt Eurovision-semifinale

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er varslet flere demonstrationer forud for torsdagens semifinale i Eurovision, hvor Israel skal på scenen.

Den svenske storby Malmø har samlet to fløje af Eurovision - en kæmpe fanskare, som knuselsker musikfesten, og på den anden side mange demonstranter, som afskyr den grundet Israels deltagelse i årets grandprix.

Der er varslet flere demonstrationer torsdag, og en af dem blev indledt torsdag eftermiddag på Stortorget i den centrale del af byen. Her var der dansk deltagelse.

Der var arrangeret busser, som har fragtet danske demonstranter til Sverige. Dem, der ikke var plads til, har blandt andet taget Øresundstoget.

I en kupé bliver der skrålet med på Abba-sange og viftet med flag fra nogle af deltagernationerne, heriblandt Holland. I en anden kupé er snakken mere fåmælt, men her er der også flag. Det palæstinensiske flag, som ikke må hejses i Malmø Arena, som danner rammen om årets Eurovision.

En delegation af danske demonstranter mødes foran Malmø Centralstation og bevæger sig op mod Stortorget.

Der trommes og råbes taktfast i megafoner:

- Alle på gaden for et frit Palæstina!

Israels tilstedeværelse i Eurovision har vakt vrede på grund af krigen i Gaza.

Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har udtalt, at grandprixet er en konkurrence mellem public service-udbydere, ikke mellem regeringer. Ifølge demonstranterne kan det ikke skilles ad, som de mener European Broadcasting Union gør.

På Stortorget slutter de danske demonstranter sig til de, der allerede er stimlet sammen, inden de i samlet flok går gennem gaderne. De holder romerlys, og der er bannere med billeder af døde børn.

Politiet har ventet op imod 25.000-30.000 demonstranter.

- Jeg ved ikke, hvor mange der er. Men lige nu er der slet, slet ikke i nærheden af 25.000 mennesker, siger en svensk betjent.

De er talstærkt til stede, men står ude i kanten af Stortorget og iagttager menneskemængden. Enkelte betjente i civil cirkulerer rundt blandt demonstranterne.

- Vi har rigtig god kontakt til arrangørerne, siger en anden svensk betjent på stedet.

Politiets talsmand, Patric Fors, siger til det svenske nyhedsbureau TT, at to-tre personer er blevet afvist fra Stortorget.

Der er meldt en tredje demonstration, som begynder i løbet af aftenen i området omkring Malmø Arena.

Israels artist, Eden Golan, går på scenen i årets Eurovision med nummeret "Hurricane". Sangen havde oprindeligt titlen "October Rain". EBU krævede den samt flere strofer ændret, da man fandt den politisk og med referencer til Hamas' angreb mod Israel 7. oktober.

Danmarks Eurovision-deltager, Saba, skal også optræde i torsdagens semifinale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

FAKTA: Kom tæt på dyrene

* Gå i skjul i et fugletårn. Tag ud i de tidlige morgentimer, hvor fuglene ofte er aktive.

* Bevæg dig væk fra byens lys og stiens lygtepæle i aftentimerne. Se op mod himlen, og oplev flagermus.

* Tag en dykkermaske og en snorkel med på stranden. Stik hovedet ned i vandet ved et tangbælte eller stenrevler. Så kan du se liv under vandet som krebs, fiskeyngel og rippegobler, hvis tråde changerer som diamanter.

* Vend en sten eller et gammelt stykke trøsket træ i skoven, og oplev nogle af de insekter, du normalt ikke får lov at se. Det kan være løbebille eller smælderlarver.

Kilde: naturvejleder Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

Læg dig i skovbunden og få en uforglemmelig naturoplevelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du prøver at gå i et med naturen, kan du lokke nogle af de mere sky eksistenser frem fra deres skjul.

Når du går en tur i skoven eller andre naturområder, er det måske med en makker, du har gode samtaler med, eller en afslappende podcast i ørerne. Det kan også være, du svinger dig op i cykelsadlen og kombinerer frisk luft og naturkulisser med syre i benene.

Men hvis det er dine foretrukne metoder, risikerer du at gå glip af nogle helt unikke naturoplevelser.

- Når man går igennem naturen, er det kun de mest resistente dyr, der bliver tilbage og ikke lader sig påvirke af, at man er der, siger bestyrelsesmedlem hos Danmarks Naturfredningsforening Peter Skov Kragh Halling, der er under uddannelse som naturvejleder på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Prøv i stedet at stå stille - og være stille. Så kan du nemlig snyde dyrene til at glemme, at du er der.

- Så kommer dyrene frem. Der kan pludselig komme en mus, fordi den tænker, at der ikke længere er fare på færde, siger Peter Skov Kragh Halling.

Faktisk er hans råd, at du smider hæmningerne og gør noget lidt ud over det sædvanlige: Læg dig ned i skovbunden, luk øjnene, og brug dine sanser.

- Så skal man bare lytte, dufte og måske lade sine fingerspidser vandre gennem blade og blomster. Og mærke roen falde over sig, siger Peter Skov Kragh Halling og fortsætter:

- Fordi man lukker øjnene, åbner man også op for sanseapparatet på en anden måde. Man er meget hurtig til at afkode med sine øjne, hvad man ser, og så har har man registreret det og går videre. Så at gå i et med naturen giver en fantastisk ro.

Biolog og Naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard råder dig til at "blive jæger for en dag", hvis du vil have nogle naturoplevelser ud over det sædvanlige.

- Jeg er selv jæger og står meget tidligt op og går først hjem, når solen er gået ned. Hvis man er ude i naturen i de blå timer - altså omkring solopgang og solnedgang - er der meget større sandsynlighed for at få de meget unikke oplevelser. Hvis man formår at være stille, siger naturvejlederen.

Mange af vores dyr forholder sig i ro i løbet af dagen, hvor de er bange for at blive set af rovdyr. Men når mørket nærmer sig, kommer de frem i skumringen.

- Ræven kommer listende, eller grævlingen er på hjem fra at fouragere, siger Jes Aagaard som eksempler.

Et godt sted at kigge efter dyrene er på kanten til det lysåbne. For eksempel i udkanten af skoven eller engen.

Prøv også at aflæse naturen, lyder naturvejlederens råd:

- Kig efter de steder, hvor dyrene går. Ser man veksler - altså dyrestier - i form af et lille smalt spor, der går ind i skoven, er det et godt sted at sætte sig.

Og så gælder det ellers bare om at vente og prøve at falde i et med naturen. Er du heldig, lægger en af de faste gæster på stien vejen forbi.

- Her i maj sætter rådyrene deres lam, og der er ikke noget skønnere end at se Bambi med brune øjne og sin unge, siger Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek