09/06/2024 - 10:00
Sådan vælger du den rigtige psykolog
Et grundigt forarbejde og en stor spørgelyst øger dine chancer for at finde lige den psykolog, der passer til dig og dine behov.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Googler du "psykolog", dukker der med garanti et væld af forslag op på din skærm, men det er langtfra ligegyldigt, hvem af dem du ender med at sætte dig over for som patient.
Det påvirker nemlig i høj grad behandlingen, om der er tale om et godt match eller ej. Det fastslår Dea Seidenfaden, der er forperson for Dansk Psykolog Forening.
- Forskning viser, at det giver det bedste samarbejde mellem en selv og psykologen, hvis man er i stand til at skabe en tillidsfuld relation, siger hun.
Som det allerførste skridt i jagten på den helt rigtige psykolog er det en god idé at indsnævre antallet af valgmuligheder. Her anbefaler Dea Seidenfaden, at du begynder med et besøg hos din egen læge.
Hvis lægen giver dig en henvisning, kan du få et offentligt tilskud til behandlingen. Samtidig kan du nu sortere i din psykologsøgning, efter hvilke psykologer der tager imod patienter med lægehenvisning.
Står du uden en henvisning, kan du undersøge, om der er økonomisk hjælp at hente hos din sundhedsforsikring, hvis du har sådan en.
Med det praktiske på plads er du parat til at påbegynde din søgning. Det kan gøres på nettet - eventuelt via Dansk Psykolog Forenings hjemmeside "Psykologer i Danmark", hvor du kan lede direkte i foreningens database over psykologer i dit område. Du kan også spørge dit netværk om anbefalinger.
Når du har udset dig en, råder Dea Seidenfaden dig til at gøre dig nogle overvejelser inden det første møde.
- Psykologens første spørgsmål vil være, hvad du er kommet for at få hjælp til. Her er det godt at tænke over, hvad du vil svare. Du behøver ikke at kunne forklare det til bunds, men tænk over et sted at starte, siger hun.
Jo mere præcis du er, jo bedre forudsætninger har psykologen for at forstå dine behov. På samme vis er det en god idé at tænke over, hvad du helt konkret forventer at få ud af forløbet.
- Psykologen vil ofte foretage en forventningsafstemning til at begynde med. Det kan handle om, hvordan man har brug for, at samtalerne afvikles, om man har nogle emner, man ikke ønsker at tale om. Her er det igen godt at have forberedt sig på, hvad man vil sige, lyder det fra Dea Seidenfaden.
Stil også gerne spørgsmål den anden vej, så du danner dig et indtryk af, hvem du sidder over for. Spørg for eksempel ind til psykologens uddannelsesbaggrund, og hør nærmere om, hvilke metoder hun eller han benytter sig af.
- Hvis man sidder med noget, hvor man tænker: "Det tør jeg ikke rigtigt spørge om", så skal man endelig bare gøre det. For det skaber tillid begge veje, at man får svar på sine spørgsmål, og man kan bedre vurdere, om det er det rigtige match.
Og er kemien helt skæv, er der ikke noget til hinder for at afbryde samarbejdet.
- Med de allerfleste vil jeg dog anbefale, at man giver det et par gange, før man dropper det. Hvis man efter et par gange finder ud af, at kemien er dårlig, eller man føler sig meget utryg ved at tale om sit problem, så er det helt i orden at sige, at der ikke er et match.
/ritzau fokus/