Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/02/2023 - 08:00

Bille August: Alle os andre tager kærligheden som noget givet

Tolerancen over for dem, der ikke lige præcis ligner et glansbillede, bliver mindre og mindre, mener den biografaktuelle filminstruktør Bille August.

Jesús Hellín/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den skinbarlige sandhed eller den beskyttende nødløgn.

Det dilemma skildrer Bille August i sin nye film, "Kysset", der får biografpremiere den 23. februar.

- Det er en utrolig spændende og meget usædvanlig og kompleks kærlighedshistorie, om hvordan medlidenhed kan lede til kærlighed - eller om medlidenhed kan forveksles og snyde en, så man tror, at det er kærlighed, siger Bille August.

"Kysset" er frit baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman "Ungeduld des Herzen" - på dansk "Hjertets utålmodighed" - som Bille August har omskrevet til danske forhold.

"Kysset" udspiller sig i 1913, hvor frygten for en verdenskrig ulmer. Soldaten Anton - spillet af Esben Smed - bliver en aften inviteret til bal hos den lokale baron i skikkelse af Lars Mikkelsen.

Intetanende byder Anton baronens lamme datter - spillet af Clara Rosager - op til dans og flygter fra festen over at have sat hende i forlegenhed. Da han brødebetynget tager tilbage for at undskylde, får han stor medlidenhed med hende.

Hans tilstedeværelse får hende til at lyse op. Men hans soldaterkammerater forstår ikke, hvorfor han tilbringer tid med krøblingen, som de kalder hende.

Selv om historien udspiller sig for mere end 100 år siden, er den nærmest mere aktuel end nogensinde før, mener Bille August.

- Filmen handler også om, at ens fordomme kan gøre, at man ikke er i stand til at vise kærlighed, siger instruktøren og fortsætter:

- Man skulle jo tro, at vi var blevet mere rummelige. Men når man ser på både mande- og kvindeidealet i dag, dyrker man stadig skønheden.

Bille August lå selv som helt ung under for det, da han forelskede sig i en pige, som havde en form for handicap.

- Jeg følte, at jeg ikke kunne vise det, fordi det ville være en skam over for omverdenen, at jeg blev forbundet med den person, fortæller han åbenhjertigt.

- Jeg havde ikke selvtilliden, og jeg kunne heller ikke overskue at stå inde for at elske et menneske, som måske ikke var 100 procent perfekt.

Jagten efter det perfekte er kun blevet forstærket af de sociale medier, mener den erfarne instruktør.

- Unge mennesker spejler sig i de idealer, der er. Især for hvordan en kvinde skal se ud. Det gør, at man fjerner tolerancen over for dem, der ikke lige præcis nærmer sig det idealbillede. Det synes jeg, er problematisk, siger Bille August.

- Derfor er historien i "Kysset" også et stort forsvar for de udsatte og de udstødte, som føler, at de skal gøre sig fortjent til kærlighed, hvor alle os andre tager kærligheden som noget givet.

I sit researcharbejde har Bille August blandt andet talt med Dansk Handicap Forbund.

- Det var vigtigt for mig at tale med nogle, som til daglig lever med de oplevelser, for at lave filmen så god og korrekt som muligt. Det er vigtigt for mig, at filmen fungerer for dem og er fortalt på deres præmisser, siger Bille August og fortsætter:

- De oplever hver dag, at folk kigger på dem med medfølelse og medlidende øjne. Men det er ikke det, de vil have. De vil bare respekteres for dem, de er. Det eneste de beder om, er at blive elsket, som de er.

Den Oscar-vindende instruktør giver minoriteter en stemme iblandt majoriteten. Det gennemsyrende i hans værker, fortæller han.

Og han har stadig mange historier på hjerte.

- Det giver så meget mening i mit liv at lave film. Det er min måde at forstå verden på. Det stammer, helt fra jeg var barn, hvor jeg begyndte at skrive historier, fortæller Bille August.

- Når jeg oplevede, at jeg satte forskellige begivenheder efter hinanden i et specielt forløb, kom jeg tættere på sandheden end ved ikke at gøre det. Så det har jeg gjort lige siden. Og det bliver jeg ved med, indtil jeg falder om.

"Kysset" får biografpremiere 23. februar.

/ritzau/

København, 04/10/2023 - 14:38

Grev Felix skifter studie: Håber på flere karrieremuligheder

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Joachims søn grev Felix skifter linje på Copenhagen Business School. Det bekræfter grevindens presserådgiver over for Se og Hør og Billed-Bladet.

Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn, grev Felix, ændrer retning.

Den 21-årige forhenværende prins skifter studie fra International Shipping og Trade på Copenhagen Business School til Business Administration and Service Management på samme universitet.

Det bekræfter grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, over for ugebladet Se og Hør.

Over for Billed-Bladet uddyber presserådgiveren grev Felix' beslutning.

- Han håber, at den nye linje vil øge hans karrieremuligheder, lyder det i et skriftligt svar til ugebladet.

Kongehuset meddelte sidste efterår, at grev Felix' farmor, dronning Margrethe, ville tage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims fire børn, som også tæller grev Felix' storebror, grev Nikolai, og hans yngre søskende, grev Henrik og komtesse Athena, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Grev Felix fik studenterhuen på for to år siden på Gammel Hellerup Gymnasium.

Herefter havde han egentlig planer om en militærkarriere, som det har været kutymen i kongehuset. Men efter knap to måneder i trøjen stoppede grev Felix på Hærens Løjtnantsuddannelse, som han ellers indledte i august 2021 på Gardehusarkasernen i Slagelse.

- Prins Felix stopper i militæret, fordi det simpelthen ikke ligger til ham. Derfor har han besluttet sig for at stoppe nu. Nu skal prinsen have fred og ro til at finde ud af, hvad han så skal lave, sagde grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang til Billed-Bladet.

Efterfølgende begyndte grev Felix som trainee hos rederigiganten Mærsk inden studiestarten på Copenhagen Business School sidste sommer.

Her studerer hans storebror, grev Nikolai, også. Han læser dette semester down under i Australien sammen med sin kæreste, Benedikte Thoustrup.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/10/2023 - 13:31

TV 2-vært i babylykke: Mor for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Go' Aften Live-værten Petra Nagel og hendes mand, Asbjørn Munk, kan nu kalde sig for forældre til tre små poder.

Der går et stykke tid, før Petra Nagel igen toner frem på skærmen i "Go' Aften Live".

TV 2-værten er på barsel og har netop født sit og gemalen Asbjørn Munks tredje barn.

Det afslører hun på Instagram.

- For en uges tid siden stod jeg på alle fire og brølede som en abe. Ind kom jordmoder Røskva som en blid engel og hjalp det lille drengebarn til verden. Vi har det godt, skriver Petra Nagel i opslaget.

Det var også på det sociale medie, Petra Nagel tilbage i marts afslørede nyheden om den forestående familieforøgelse.

- Stor uge herhjemme. Rosa 2 år, Pelle 5 år, og barn 3... 15 uger cirka, skrev den vordende mor i et opslag på det sociale medie.

Dagen efter troppede Petra Nagel og Asbjørn Munk op på den lilla løber til uddelingen af EchoPrisen, som TV 2 står bag.

Her fortalte Petra Nagel, hvordan hendes søn og datter reagerede på, at de skulle være storebror for anden gang og storesøster for første gang.

- Den lille forstår det ikke. Men den store var sådan: "Okay - må jeg se din mave? Hvorfor er den ikke større?", fortalte Petra Nagel, som så frem til at føje endnu et medlem til familien.

- Det skulle ikke have været lige nu. Men nu bliver det, sagde hun med et smil.

- Jeg bliver 39 år. Jeg er meget taknemmelig over, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Da Petra Nagel ventede sit første barn, sønnen Pelle Emil, i 2018, forevigede hun graviditeten og fødslen med tv-seerne i DR3-programmet "Petra får en baby".

Petra Nagel var ansat på Danmarks Radio gennem en årrække, inden hun i 2019 skiftede til TV 2 for at lave aktualitetsprogrammet "Go' Aften Live".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

FAKTA: Gå på jagt efter malerier

* Flere byer i Danmark har gavlmalerier, som I kan gå på udkig efter.

* Den første by, der begyndte at have gavlmalerier, var Brande i Midtjylland.

* I kan også gå en flot tur gennem Holbæk i Nordvestsjælland, hvor der er gavlmalerier af forskellig karakter.

* Prøv desuden at lave en skattejagt med ungerne, hvor I går rundt og forsøger at finde malerierne og konkurrerer om, hvem der først får øje på dem.

Kilde: Jørgen Hansen, forfatter til en række oplevelsesbøger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

Kast jer over disse gratis kulturoplevelser i efterårsferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rig mulighed for at være kulturel i efterårsferien, uanset om I ønsker at blive klogere på vikingerne eller dansk modehistorie.

"Hvad skal vi lave?".

Det er nok et spørgsmål, som du og resten af familien har forsøgt at finde svar på, i takt med at efterårsferien kommer tættere og tættere på.

Der er god mulighed for at udforske diverse kulturoplevelser, og I kan faktisk besøge en hel række, uden at I behøver at hive penge op af lommen.

Det fortæller Jørgen Hansen, der er forfatter til en række oplevelsesbøger, herunder "Gratis oplevelser i Danmark".

1) Lær om vikingerne.

Er I historieinteresserede, kan I besøge museet Kongernes Jelling i Sydjylland, hvor I kan blive klogere på Danmarks royale historie, og hvordan vikingerne levede.

- Jeg tror, at det vil være interessant for mange familier at lære mere om vores kongerække, og så er vikingerne jo altid spændende. Altså hvad var de for nogle? Var de vilde krigere eller relativt fredelige handelsfolk?, siger Jørgen Hansen.

Når I alligevel er i Jelling, kan I også lægge vejen forbi Jellingstenene - de to berømte runesten, der symboliserer den danske overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen.

2) Gå på skattejagt efter kunsttårne.

På den sydlige ø Langeland kan I se det, der bliver kaldt landets længste kunstudstilling i form af kunsttårne, der ligger spredt ud over øen.

- Man har bevaret 12 transformatortårne, som man byggede, da vi fik elektricitet.

- Forskellige kunstnere har udsmykket tårnene indvendigt, og man kan gå på skattejagt og forsøge at finde nogle af de forskellige tårne, og hvad de gemmer på, siger Jørgen Hansen.

Samtidig med at man tager turen fra det ene tårn til det andet, får man også oplevet den langelandske natur på nært hold.

3) Dyk ned i et stykke modehistorie.

Hvis I er i København, og der er modeinteresserede i familien, kan I slå et smut forbi Magasin du Nord Museum.

- Man kan stifte bekendtskab med, hvad vi har købt af tøj og andre ting og sager, som Magasin du Nord solgte, siger Jørgen Hansen.

Museet åbnede for ti år siden, og samlingen består blandt andet af kjoler, porcelæn og malerier.

4) Se Danmarks største sten.

Måske vidste du det ikke. Men på Fyn ligger landets største sten.

Damestenen, som den hedder, befinder sig mellem Svendborg og Nyborg og vejer omkring 1000 ton, forklarer Jørgen Hansen.

- Man kan kravle op på stenen og prøve at se, hvem der klatrer bedst og først når toppen, foreslår han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv