København, 05/10/2023 - 07:00
Sådan er din bil sikret i stormvejr
Hvad end stormvejret hedder Otto, Malik eller noget helt tredje, er der altid en risiko for, at bilen kan blive skadet.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Hvis det danske vejr viser sig fra sin grimme side, kan din bil godt være udsat.
For mellem væltede træer og flyvende teglsten er der flere ting, som kan give skader som buler og ridser på dit elskede køretøj.
Det gælder især her i vinterhalvåret, hvor det er højsæson for stormvejr. Derfor bør du undersøge, hvordan din bil skal forsikres.
- Det kan være en god idé at have en kaskoforsikring, når det kommer til stormskader, siger advokat Michael Ern Nielsen fra bilejernes interesseorganisation FDM og fortsætter:
- For den lovpligtige ansvarsforsikring, som alle bilejere skal have, hjælper kun ved skader, som du har forårsaget på andre biler.
Kaskoforsikringen dækker skader på din egen bil - eksempelvis hvis du ved et uheld kører ind i noget, der er indbrud i bilen, eller hvis der sker skader som følge af voldsomt vejr.
Men inden du kaster dig ud i endnu en forsikringsudgift, bør du overveje, om det kan betale sig i lige netop din situation.
- Hvis din bil er mange penge værd, kan det sandsynligvis godt betale sig med en kaskoforsikring, siger Michael Ern Nielsen.
- Men hvis din bil ikke har en høj værdi, er det ikke sikkert, det kan betale sig.
Derfor skal du holde den årlige forsikringspræmie op mod bilens værdi, som er det maksimale, du kan få i forsikring.
Ifølge en rapport fra brancheorganisationen Forsikring & Pension var den gennemsnitlige reparationspris i 2020 for såkaldte naturskader fra hagl, nedfald, skybrud og storm på lidt over 10.000 kroner.
Men naturskader fyldte en lille del af de samlede skadeårsager. I toppen lå kollisionsskader, der udgjorde 92 procent.
Hvis uheldet er ude, og stormen laver en skade på din bil, vil forsikringen som udgangspunkt dække, men du skal muligvis betale en selvrisiko.
- Dog vil nogle selskaber betragte en stormskade som en friskade, og så skal du ikke betale selvrisikoen, påpeger Michael Ern Nielsen.
En friskade er en skade, som du ikke skal betale selvrisiko af. Hos nogle forsikringsselskaber er det en del af kaskoforsikringen, mens det hos andre kan tilkøbes.
- Har du derimod ikke en kaskoforsikring, skal du betale ved kasse et, hvis uheldet er ude, lyder det fra advokaten.
Ifølge Michael Ern Nielsen skal du være opmærksom på, hvor stor en skade din bil får.
For hvis skaden er større end 75 procent af bilens værdi, er bilen totalskadet.
Det betyder, at det vil være for dyrt at reparere bilen, i forhold til hvor meget den er værd.
Dog gælder der en undtagelse for biler med en værdi på under 25.000 kroner.
- Bliver din bil erklæret totalskadet, får du udbetalt en erstatning på, hvad bilen vurderes til at være værd minus selvrisiko, siger Michael Ern Nielsen.
/ritzau fokus/