Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

26/09/2024 - 10:00

Disse efterårsfilm glæder anmelderne sig selv til at se

Efteråret er typisk sæson for store biograffilm. Bliv inspireret af, hvad to anmeldere selv glæder sig til at se.

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Tiden med lyse aftener er for længst ovre. Til gengæld er efteråret et oplagt tidspunkt at drage mod biografsalene, som plejer at byde på en række store film.

Her kan du lade dig inspirere af, hvilke film de to anmeldere Ann Lind Andersen og Christian Monggaard glæder sig til at se.

1) "Gladiator 2"

24 år efter at "Gladiator" udkom og blev en kæmpe succes, rammer fortsættelsen biografen. Og det bliver sæsonens helt store film, vurderer Ann Lind Andersen, der er medstifter af film- og serie-websitet what2watch.dk.

Denne gang ses irske Paul Mescal, som fik sit gennembrud i serien "Normal People", i hovedrollen som Lucius. Hans mor, Lucilla, portrætteres ligesom i den første film af danske Connie Nielsen.

- I arenaen kæmper Paul Mescal imod Pedro Pascal (chilensk-amerikansk skuespiller kendt fra blandt andet "Game of Thrones", red.), så det kan kun blive godt, siger Ann Lind Andersen og griner.

"Gladiator 2" har premiere 14. november.

2) "The Apprentice"

En af de film, som Christian Monggaard, der er film- og tv-redaktør samt anmelder hos Dagbladet Information, glæder sig til at se, er "The Apprentice" instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi.

Filmen handler om den amerikanske ekspræsident Donald Trumps unge år og forholdet til den skruppelløse advokat Roy Cohn.

- Nogle gange er det bare sjovt og fascinerende at se film, som forholder sig til virkeligheden og lægger en fortolkning ned over den.

- Hvordan er Donald Trump endt, hvor han er endt, og blevet til det, han er blevet til? Her kommer "The Apprentice" som et bud, siger han.

Filmen har premiere 28. november.

3) "Vejen Hjem"

Fra dansk side glæder Ann Lind Andersen sig til at se "Vejen Hjem".

I filmen spiller Nikolaj Lie Kaas hovedrollen - Christian - der bliver smuglet ind i Syrien i en desperat søgen efter sønnen Adam, der har tilsluttet sig Islamisk Stat (IS).

- Spørgsmålet er selvfølgelig, om man kan få en radikaliseret søn, der er taget afsted for at være med i IS, hjem. Og det er et meget alvorligt emne at give sig i kast med, siger hun.

Filmens instruktør er Charlotte Sieling, som blandt andet også har instrueret filmen "Margrethe den Første" og flere afsnit af DR-serierne "Krøniken" og "Rejseholdet".

"Vejen Hjem" har premiere 28. november.

4) "Joker 2: Folie à Deux"

"Gladiator 2" er ikke den eneste store opfølger, der får premiere i efteråret.

Det gælder også "Joker 2: Folie à Deux", som er en musical centreret om antihelten Jokeren, der oprindeligt er kendt fra Batman-universet

I filmen vender den amerikanske skuespiller Joaquin Phoenix tilbage i hovedrollen som Arthur Fleck senere kendt som Joker.

Han forelsker sig i karakteren Harley Quinn - spillet af den amerikanske sanger og skuespiller Lady Gaga, der før har indtaget en bærende rolle i filmene "A Star Is Born" og "House of Gucci".

Spørger man Ann Lind Andersen, er det en film, der på papiret lover godt.

- Noget af det, jeg glæder mig til at se, er, om Lady Gaga får udviklet sine skuespilevner, og hvordan kemien er mellem de to, siger hun.

"Joker 2: Folie à Deux" har premiere 2. oktober.

5) "The Substance"

Denne film er på både Ann Lind Andersen og Christian Monggaards liste.

Her ses Hollywood-stjernen Demi Moore i hovedrollen som en tidligere stjerneskuespiller, som får muligheden for at indtage produktet "The Substance", der lover at gøre hende til en smukkere og yngre version af sig selv.

- Den fortæller en meget relevant historie om at blive ældre, ikke mindst når man er kvinde og arbejder i en industri, hvor skønhed og ungdom er de vigtigste kapitaler, man overhovedet kan have, siger Christian Monggaard.

Nogenlunde samme vurdering kommer fra Ann Lind Andersen, der kalder den en visuelt heftig film.

- Det er en body horror-film, men med et kvindeligt fokus, og så er det et kæmpe comeback til Demi Moore, siger hun.

Filmen har premiere 24. oktober.

/ritzau fokus/

København, 25/04/2025 - 16:00

Eurovision tillader EU-flag og palæstinensiske flag blandt publikum

Leonhard Foeger/Reuters

Eurovision tillader flere flag blandt publikum. Dansk deltager må lade færøsk flag blive hjemme.

Tilskuerne til årets Eurovision i Schweiz må gerne vise blandt andet palæstinensiske flag, EU-flag og regnbueflag, når konkurrencen løber over skærmen til maj.

Det fremgår af showets nye flagpolitik, som DR har set.

Sidste år måtte man kun flage med de deltagende landes flag og regnbueflag.

Men deltagerne får ikke de samme rammer, som publikum i salen gør.

Det betyder ifølge DR, at den danske Grand Prix-deltager Sissal, som kommer fra Færøerne, ikke må flage med det færøske flag.

Den danske delegation må kun bruge Dannebrog.

I et skriftligt svar til DR siger DR's programansvarlige for Eurovision, Erik Struve Hansen, at man overholder reglerne.

- Det betyder, at der kan være side-effekter, som her, hvor det ikke er muligt for os at vifte med et færøsk flag sammen med Dannebrog. Det må vi så overlade til fansene i salen – og så giver vi den gas med Dannebrog, siger han.

Mediet ESC Extra skrev efter konkurrencen i 2024, som blev afholdt i Sverige, at flagpolitikken var blevet håndhævet strengere end sædvanligt

Det skyldtes de øgede geopolitiske spændinger, lød det dengang. Op til sidste års show var Israels deltagelse til heftig debat.

Af den nye flagpolitik fremgår det ifølge DR, at politiske budskaber skal undgås, men at værtslandet Schweiz sætter høj værdi i ytringsfrihed.

Publikum må derfor tage alle flag med, som ikke strider imod schweizisk lov.

Til DR siger Sissal, at det ikke er noget, som fylder meget for hende. Men hvis hun selv havde kunnet bestemme, ville hun gerne have haft både det færøske og det danske flag med.

Den danske deltager Sissal optræder med sangen "Hallucination". Hun skal synge for en finaleplads i programmets anden semifinale 15. maj.

Kvalificerer hun sig til finalen, skal hun på scenen igen 17. maj.

Danmark har ikke været med i finalen siden 2019.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/04/2025 - 15:54

Kong Frederik tager til kaffemik og besøger flyveplads i Grønland

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kong Frederik besøger i næste uge Grønland. Han flyver til Grønland sammen med grønlands regeringschef.

Når kong Frederik i den kommende uge besøger Grønland, vil borgerne i Nuuk tirsdag få mulighed for at møde kongen til en kaffemik i kulturhuset Kutuaq.

Det fremgår af programmet for turen, som kongehuset fredag har offentliggjort.

Kongen skal også besøge Grønlands Universitet og afsted med Sirius-patruljen.

Kong Frederik modtager mandag den nye formand for Naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen, på Amalienborg.

Herefter sætter de to sammen kursen mod Grønland, hvor de ventes at ankomme mandag aften.

Tirsdagen starter for kong Frederik med et besøg i bygden Kapisillit, der ligger 75 kilometer fra Nuuk og har 50 indbyggere, hvorefter han deltager i en kaffemik i Nuuk og herefter videre på en vandretur.

Programmet slutter tirsdag med en middag i Hans Egedes Hus i Nuuk, hvor den grønlandske regeringschef er vært.

Onsdagen besøger kongen Grønlands Universitet og senere et besøg på Station Nord, som er den nordligst bemandede flyveplads i Grønland. Den bruges af Sirius-patruljen.

På sidstnævnte besøg er forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) også med. Det nærmere program for den del af turen fremgår ikke af kongehusets udmelding.

Ifølge kongehusets kalender er kongen også i Grønland torsdag og fredag. Af programmet for turen fremgår det, at kong Frederik tager afsted med Sirius-patruljen de to dage.

Kong Frederik var sidst i Grønland i slutningen af juni 2024. Dengang var dronning Mary også med.

Den nye tur kommer efter flere måneders uro omkring Grønland og den amerikanske præsident, Donald Trumps, interesse for at få kontrol med Grønland.

I slutningen af marts understregede kongen sin kærlighed til Grønland.

- Der skal ikke herske tvivl om min kærlighed til Grønland, og min forbundethed til det grønlandske folk er intakt, sagde han dengang til TV 2.

Så sent som torsdag gentog den amerikanske præsident, Donald Trump, at Grønland er vigtig for international sikkerhed.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/04/2025 - 06:00

FAKTA: Overskydende skat siden 2019

* Tallene viser samlet udbetalt beløb, antal borgere, der skal have penge tilbage, samt gennemsnitligt beløb.

* 2024: 25,4 milliarder kroner, 3,8 millioner borgere, 6621 kroner.

* 2023: 25,7 milliarder kroner, 3,9 millioner borgere, 6585 kroner.

* 2022: 25,5 milliarder kroner, 3,8 millioner borgere, 6600 kroner.

* 2021: 19,9 milliarder kroner, 3,7 millioner borgere, 5435 kroner.

* 2020: 19,5 milliarder kroner, 3,6 millioner borgere, 5422 kroner.

* 2019: 17,4 milliarder kroner, 3,4 millioner borgere, 5179 kroner.

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/04/2025 - 06:00

Millioner af danskere får skat tilbage: Derfor betaler vi for meget

Frank May/Ritzau Scanpix

Mange danskere betaler bevidst eller ubevidst for meget i skat. De seneste tre år har den samlede overskydende skat været på over 25 milliarder kroner.

Inden længe får 3,8 millioner danske skatteydere udbetalt i alt 25,4 milliarder kroner i overskydende skat.

Når årsopgørelsen lander hvert år i marts, sidder titusinder i kø til selvbetjening på skat.dk for at se det endelige resultat.

Som regel skal størstedelen af skatteyderne have penge tilbage. Og det er ikke helt tilfældigt, fortæller chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen:

- Danskerne er vilde med at få deres egne penge tilbage på den måde. For mig er det også et tegn på, hvor sund privatøkonomien er i de danske familier, der ikke mangler pengene i det daglige.

Også skatteminister Rasmus Stoklund (S) vurderer, at mange danskere foretrækker at være på den sikre side og betale lidt for meget i skat.

- Men det bedste vil nok være, hvis man har nogenlunde styr på sin forskudsopgørelse og hverken betaler for meget eller for lidt i skat, så man får en korrekt udbetaling af de penge, man skal bruge i løbet af året, siger han.

De seneste år er det samlede beløb, der betales tilbage i overskydende skat, steget meget.

I 2021 blev der udbetalt 19,9 milliarder kroner. Det beløb steg til over 25 milliarder kroner i 2022 og er ikke faldet siden.

Henning Boye Hansen fortæller, at skattesystemet er konstrueret på en måde, der som udgangspunkt udløser overskydende skat.

Det er en del af forklaringen på, hvorfor så mange danskere får penge tilbage.

- Når vi får vores trækprocent med forskudsopgørelsen i november hvert år, runder systemet automatisk op til nærmeste hele krone, siger han.

- Hvis trækprocenten er 36,1, bliver den rundet op til 37. Det betyder, at vi alle bliver trukket lidt for meget i skat hver måned, siger han.

Men derudover vælger mange selv at betale ekstra i skat for at undgå restskat.

- Der vil være nogle, som venter med at indtaste fradrag, så de i løbet af året tvinger sig selv til at betale mere i skat, siger han.

- En anden metode, jeg kender flere, der gør brug af, er at få lønkontoret på arbejdspladsen til at sætte trækprocenten op fra for eksempel 37 til 39 procent.

Ifølge Henning Boye Hansen er det egentlig en effektiv måde at spare penge op på.

- Jeg tror, mange danskere gør det med udgangspunkt i ordsproget ude af øje, ude af sind, siger han.

- Hvis pengene i stedet løbende kom ind på lønkontoen, ville fristelsen for at bruge dem på noget andet også være større.

De seneste år er der i gennemsnit blevet udbetalt mellem 6000 og 7000 kroner i overskydende skat.

- Det er jo ikke en formue, men er man to, har man lidt ekstra penge til sommerferien, når pengene udbetales i april, siger Henning Boye Hansen.

Det er dog ikke altid en god idé at betale for meget i skat. Det er ofte bedre at prioritere at få betalt en eventuel dyr gæld med høj rente.

- Har man kviklån eller andre dyre lån, er det klart, at det er en dårlig idé at betale for meget i skat, hvis alternativet er, at man kan afdrage gælden hurtigere ved at få pengene udbetalt, siger han.

Også privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer vurderer, at det som regel giver mest mening at betale gæld af hurtigere.

- De renteudgifter, man sparer på den måde, er jo et sikkert afkast - altså en økonomisk gevinst, siger han.

- Har man ikke gæld, kan man afhængig af beløbets størrelse overveje at lægge pengene til side som en økonomisk buffer eller forsøde tilværelsen en smule med restaurantbesøg, wellness eller oplevelser.

Hans overordnede anbefaling er dog, at man skal stræbe efter at betale en så korrekt skat som muligt.

Overskydende skat udbetales i år fra 25. april.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek