Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/01/2025 - 10:00

Styr skærmene: Få eksperternes råd til den digitale forældrerolle

Det er vigtigt at tage ansvar for den digitale forældrerolle og tale med sine børn, når man skal sikre deres færden online, lyder det fra medieeksperter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Når børn og unge er online, kan de støde på alt fra uskyldige dansevideoer til gruopvækkende voldsscener.

Ifølge Medierådet for Børn og Unge er mange apps og digitale tjenester ikke indrettet med børns bedste for øje.

Og det betyder, at alt for mange børn oplever noget på skærmen, der kan skade dem eller krænke deres rettigheder.

Derfor bør du være med, når dit barn bruger digitale medier, lyder et råd fra Miriam Michaelsen, der er advokat og forperson for Medierådet for Børn og Unge.

- Ligesom man som forældre forholder sig til, hvor ens barn færdes i det fysiske rum, hvor de går hen på legeplads eller til legeaftaler, så skal man også forholde sig til det samme, når det foregår digitalt, uddyber hun.

Et andet råd er at holde sig til de anbefalede aldersgrænser, når det kommer til sociale medier, apps og så videre.

- Selv om børnene fortæller, at de andre er på TikTok eller Snapchat, er vi simpelthen nødt til at forholde os til, at der er aldersgrænser, og dem bør forældre være med til at sikre, overholdes, siger Miriam Michaelsen.

Det kan også være en rigtig god idé, at lave aftaler om skærmbrug, der gælder hele familien, siger hun og foreslår, at man for eksempel kan aftale, at man lægger telefonerne i gangen, når man skal være sammen.

- At have klare aftaler og regler i huset gør det nemmere for alle at manøvrere i, fortæller Miriam Michaelsen.

Og så er det vigtigt at være en god rollemodel som forældre.

- Hvis vi som voksne siger til vores børn: "Du må ikke spise slik inden aftensmad", og vi selv spiser en halv pose Haribo, så har det jo betydning for børnenes forståelse af budskabet, påpeger hun.

Det bakkes op af digital medieekspert ved Børns Vilkår Kathrine Elmose Jørgensen, som er enig i, at det er en god idé at interessere sig for, hvad ens barn er optaget af online.

- Om det så er gaming, sociale medier eller kreative videoer på YouTube er det godt at sætte sig ind i, hvilke digitale aktiviteter der fylder hos barnet. For eksempel hvad en story eller reel er, og hvad det vil sige at blive tagget, siger hun.

Det er vigtigt, understreger Børns Vilkår, da den digitale sfære fylder lige så meget som den analoge for rigtig mange børn og unge.

- Ligesom børn har brug for gode rollemodeller i forhold til at lære at være et godt ansvarsfuldt menneske og samfundsborger, så har de det også i forhold til at være det i en digital kontekst, siger Kathrine Elmose Jørgensen.

Der findes også flere typer skærmbrug. Nogle aktiviteter kan man lave sammen, mens andre er mere passive, uddyber hun.

For både Medierådet for Børn og Unge og Børns Vilkår er det vigtigt, at forældre ikke bærer ansvaret for børn og unges digitale tryghed og beskyttelse alene.

Det er et samfundsansvar, som også skal placeres på techvirksomheder og løftes ved lovgivning.

Men indtil der er bedre styr på børnebeskyttelsen fra de sider, så spiller forældre og voksne omkring børnene en afgørende rolle, lyder det fra forperson Miriam Michaelsen.

Det bakkes op af digital medieekspert Kathrine Elmose Jørgensen.

- Fagpersoner som lærere og pædagoger bør derudover også have en støttende rolle i at hjælpe børnene med at forstå og håndtere, hvordan det digitale kan påvirke børnenes liv på godt og ondt, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek