København, 10/07/2025 - 06:00
Grønt opråb til regeringen: Drop princip om at gøre så lidt som muligt
Regeringen bør ifølge grøn koalition droppe principper for implementering af EU-lov, for det skader naturen.
Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Hvis dansk natur og miljø for alvor skal have det bedre, bør Danmark droppe en række principper, som EU-regler implementeres efter.
Det mener en række af grønne organisationer og en tænketank.
Det drejer sig om Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Rådet for Grøn Omstilling, WWF, Dyrenes Beskyttelse, Greenpeace, Danmarks Sportsfiskerforbund, Verdens Skove og Tænketanken Hav.
Deres udmelding kommer torsdag, hvor EU's miljø- og klimaministre mødes i Aalborg. Det sker i forbindelse med Danmarks formandskab i EU.
Den grønne koalition henviser til de såkaldte fem principper for implementering af erhvervsrettet EU-regulering.
Principperne er skabt med et ønske om ikke unødigt at overbebyrde dansk erhvervsliv, når der skal implementeres ny EU-regulering.
Et af principperne lyder, at den "nationale regulering bør som udgangspunkt ikke gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen".
Et andet lyder, at "fleksibilitet og undtagelsesmuligheder i EU-reguleringen bør udnyttes".
Men det flugter langtfra med Danmarks ambitioner om at være et grønt foregangsland. Det mener direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby.
- Når man vedtager EU-lovgivning, er det jo for at gøre en forskel. For eksempel for vores havmiljø, som har det slemt. Der har Danmark konsekvent benyttet muligheden for at udskyde og skubbe forpligtelser og regler foran sig.
- Det er et udtryk for minimumsimplementering, og det får konkret betydning for vores havmiljø, siger han.
Danmark har ad flere omgange overskredet deadlines for at nå målene i EU's vandrammedirektiv for søer, vandløb og grundvand.
Senest er det udskudt til 2033.
Lars Midtiby og de andre grønne aktører mener, at regeringen bør bruge EU-formandskabet til at gøre op med principperne.
Danmark bør vise, at "det ikke handler om at gøre mindst muligt så sent som muligt, men om at gøre en reel forskel", lyder det.
Samtidig mener Lars Midtiby, at de fem principper også er en dårlig forretning.
- Al erfaring viser, at dét med at udskyde indsatsen på det grønne område har alvorlige konsekvenser både for natur og miljø, men at det også økonomisk er meget dyrt.
De fem principper for implementering af erhvervsrettet EU-regulering blev indført i november 2015.
/ritzau/