Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/06/2024 - 08:00

Sommerdahl-stjerne: Fint at frigøre sig fra forfængeligheden

I takt med alderen har skuespilleren Caspar Phillipson fået en mere legende og mindre forfængelig tilgang til livet.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Caspar Phillipson gæstede anden sæson af "Sommerdahl", og siden er den kendte skuespiller blevet en tilbagevendende del af TV 2-krimien.

Her spiller han den skruppelløse plastikkirurg Arne Lind, der også gerne giver regnskaberne et ansigtsløft, så han kan stoppe ekstra ned i kitlen selv.

- Han er fuldstændig skamløs. Og det er meget, meget sjovt at spille, fordi det ikke er noget, jeg kender fra mit eget liv. Derfor er det utroligt befriende, lyder det fra Caspar Phillipson.

Men på et parameter er der måske en snert af genkendelse, må han erkende.

- Jeg kan da genkende forfængeligheden. Så der er i princippet nogle personlige strenge, man kan spille på, men det er skægt at tage det ud i ekstremerne, siger han.

Caspar Phillipson bruger selv sit ansigt og sin krop i sit job, for eksempel når han gestalter plastikkirurgen Arne Lind i "Sommerdahl", klarinettisten Simon Elliot i DR-succesen "Orkestret" og den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy i Hollywood-filmen "Jackie" fra 2016.

- Jeg synes ikke, jeg er forfængelig i det daglige. Men alligevel så kan der være taget nogle billeder, hvor man tænker: "Ej, der kunne jeg godt lige have været …", siger Caspar Phillipson og griner.

- Men det er vi vel alle sammen på en eller anden måde, mere eller mindre, funderer han.

- Man ser jo sig selv i spejlet, og det kan man ikke rigtigt komme uden om. Det var værre, da jeg var yngre, synes jeg. Forfængelighed skråstreg selvbevidsthed kan blive hæmmende - det er fint at frigøre sig fra.

Han har også frigjort sig fra andre ting.

I en alder af 53 år omfavner Caspar Phillipson mere og mere sit indre legebarn, og det er godt at slippe løs som skuespiller. Især i "Sommerdahl", hvor han arbejder ude i ekstremerne, fortæller han.

- Jeg har været bevidst om at skulle have kontakt med det. Men jeg vil sige som yngre, har mine egne ideer om, hvad jeg skulle være, stået i vejen. Det er meget bedre nu. Det har jeg tilladt mere og mere med alderen, siger Caspar Phillipson.

- Jeg bekymrer mig ikke så meget. Der er så rigeligt at bekymre sig om i verden. Så når vi har sådan noget her som "Sommerdahl", som spreder glæde, er det kunsten at gå ind i det legende.

Sidste afsnit af femte sæson af "Sommerdahl" sendes på TV 2 Charlie søndag aften. Afsnittet kan allerede ses fra morgenstunden på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 11:28

TV 2 rykker sen nyhedsudsendelse frem til klokken 20.50

De sene TV 2-nyheder klokken 21.30 vil fra januar blive sendt 20.50, mens ekstra udsendelse sendes søndag.

Seere skal til at tænde tidligere for fjernsynet, hvis de ikke vil gå glip af den sene nyhedsudsendelse på TV 2.

Fra begyndelsen af januar rykker TV 2 nemlig nyhedsudsendelsen klokken 21.30 til klokken 20.50 på TV 2's hovedkanal.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

Der kommer også en ekstra nyhedsudsendelse på samme tidspunkt søndag aften.

Ændringerne i sendeplanen træder i kraft 5. januar 2026.

Med den fremrykkede nyhedsudsendelse på hovedkanalen vil TV 2-regionernes sene udsendelse også rykkes frem. Den vil blive sendt klokken 21.20 mandag til torsdag og ikke klokken 22.00 som hidtil.

TV 2 indfører ændringerne som en del af mediets 2030-strategi.

Indholdsdirektør i TV 2 Lotte Lindegaard siger i pressemeddelelsen, at TV 2 vil "samle danskerne om det, der er vigtigt, og det, der kan skabe fælles samtaler".

- Derfor prioriterer vi live-nyheder og samlende programmer i primetime - og vi gør dansk aktualitetsindhold endnu mere tilgængeligt hele dagen, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York City, 25/11/2025 - 07:10

Dansk Emmy-vinder vil til USA og Storbritannien med reality-format

Leonardo Munoz/Ritzau Scanpix

Holdet bag "Shaolin" vandt natten til tirsdag en Emmy og vil gerne brede det mere ud, siger produktionschef.

Produktionsselskabet Metronome Productions havde ikke turdet at tro på, at "Shaolin" kunne vinde en international Emmy.

Det fortæller Mette Louise Grønbjerg, der er produktionschef på programmet, under fejringen efter prisuddelingen i New York City.

- Vi har svært ved at synke det, og det er virkelig mærkeligt for os at være i, for vi havde håbet og håbet, men vi havde ikke turdet at tro på det.

- Jeg tror ikke, det rigtig er sunket ind endnu, hvilket også er en kliché at sige. Det er virkelig stort. Vi var helt vildt oppe at køre, da vi kom ud i rummet, hvor vinderne kommer ud, siger hun.

"Shaolin" er et format, som Metronome Productions selv har udviklet.

Det vandt natten til tirsdag en international Emmy for Bedste Underholdningsprogram uden et Manuskript.

Indtil videre er der to danske sæsoner af "Shaolin", hvor otte danske kendisser rejser til Sydkorea for at leve som autentiske shaolinmunke i et mentalt og fysisk udviklingsforløb.

Metronome Productions har allerede solgt programmet til fem lande - heriblandt Frankrig, siger Mette Louise Grønbjerg.

- Dét i sig selv er ret stort for os. Men det er klart, at det vil være fantastisk, hvis det åbner for endnu mere. At vinde en Emmy lægger selvfølgelig en god grobund for at gøre, at det bliver ekstra stort.

- Det er et format, der ligger vores hjerter meget nært, så det ville være fantastisk at få lov til at brede det ud til i flere lande som USA og Storbritannien. Vi er i hvert fald klar, siger produktionschefen.

"Shaolin" var oppe imod Dubais udgave af datingprogrammet "Love is Blind", 12. sæson af realityklassikeren "Big Brother" i Canada og den sjette sæson af underholdningsprogrammet "Hvem holder masken?" i Mexico.

"Shaolin" stiller sig ind ved siden af serier som "Rejseholdet" og "Nikolaj og Julie", der også modtog en international Emmy i henholdsvis 2002 og 2003. De modtog begge kategorien Bedste Dramaserie.

Ingen danske produktioner havde før "Shaolin" vundet kategorien Bedste Underholdningsprogram uden et Manuskript.

- Det føles fuldstændig vanvittigt, siger Mette Louise Grønbjerg og sender tanker til holdet bag "Shaolin" hjemme i Danmark.

- Vi er meget glade, og vi er trætte, men nu skal vi ud at fejre det, siger hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek