Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Gaza by, 02/05/2023 - 07:19

Palæstinensere affyrer raketter i Gaza efter sultestrejkers død

Der er meldinger om raketaffyringer fra Gaza efter nyheden om, at Khader Adnan fra Islamisk Jihad er død.

Mohammed Abed/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/AFP

Militante palæstinensere har tirsdag morgen affyret raketter fra Gaza. Det har en journalist fra nyhedsbureauet AFP bevidnet.

Affyringerne kommer efter nyheden om, at en sultestrejkende palæstinenser ved navn Khader Adnan er død i Israels varetægt.

Det israelske militær siger i en udtalelse, at "sirener lyder i området om Saad", der er tæt på grænsen til Gaza.

Militæret oplyser senere, at der blev affyret tre raketter fra Gaza, der "faldt i åbne områder".

Khader Adnan var en ledende figur i den militante gruppe Islamisk Jihad.

Det israelske fængselsvæsen oplyste tidligt tirsdag morgen, at en indsat, der havde påbegyndt en sultestrejke 5. februar i år, var død, og at den afdøde var "tilknyttet Islamisk Jihad".

En kilde i Islamisk Jihad siger, at den afdøde er 45-årige Khader Adnan.

Adnan blev anholdt af israelske styrker i sit hjem nær Vestbredden 5. februar ifølge udtalelser fra Islamisk Jihad.

I sidste uge sagde Adnans kone, Randa Mousa, at han var tilbageholdt i en celle i fængslet Ramla i det centrale Israel.

- Han afviser alle former for støtte, afviser lægelige undersøgelser. Han sidder i en celle under meget svære forhold, sagde hun.

- De (Israel, red.) har nægtet at overflytte ham til et civilt hospital. De afviste at tillade, at hans advokat kunne komme på besøg.

En læge fra gruppen Physicians for Human Rights besøgte Adnan i fængslet for nogle dage siden. Lægen advarede om, at Adnan stod over for "nært forestående død" og opfordrede til, at han "øjeblikkeligt bliver overført til et hospital".

Physicians for Human Rights, der har base i USA, undersøger og dokumenterer brud på menneskerettighederne.

Ngo'en sagde, at Adnan havde svært ved at bevæge sig og have en samtale. Han så bleg, svag, udmattet og faretruende udmagret ud ifølge en udtalelse mandag.

/ritzau/AFP

København, 16/10/2025 - 12:06

Filminstruktører og cykelvenner møder op til Jørgen Leths sidste farvel

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Forfatter, filminstruktør og cykelkommentator Jørgen Leth bisættes torsdag fra Garnisonskirken i København.

Efter årelangt venskab er de tidligere cykelryttere Jesper Skibby, Rolf Sørensen og Brian Holm mødt op for at sige et sidste farvel til Jørgen Leth ved Garnisonskirken i København.

Det er herfra den 88-årige forfatter, filminstruktør og cykelkommentator Jørgen Leth bisættes fra torsdag klokken 12.00.

Men allerede en time inden er gæster drypvist begyndt at møde op ved kirken, hvor der er plads til mellem 650 og 700 personer.

Her er filminstruktørerne Anders Thomas Jensen, Thomas Vinterberg og Anders Refn også mødt op.

De to førstnævnte er mødt op sammen med skuespilleren Mads Mikkelsen.

Inden gæsterne begyndte at troppe op, ankom Jørgen Leths farverige kiste i gul, blå og rød til kirken på Sankt Annæ Plads i København.

Det er tidligere provst fra Holmens Kirke Ejgil Bank Olesen, der står for bisættelsen torsdag.

Der skal synges fem salmer ved bisættelsen. Det er blandt andet salmerne "Dejlig er jorden", "Se nu stiger solen" og "Op, al den ting, som Gud har gjort"".

Jørgen Leth, der særligt var kendt i offentligheden for at lægge stemme til det årlige cykelløb Tour de France, døde 29. september efter kort tids sygdom.

Sammen med makkeren Jørn Mader var Leth fast kommentator på TV 2 på det franske cykelløb op gennem 90'erne.

Han stoppede, da han blev mødt af hård kritik for udgivelsen af erindringsbogen "Det uperfekte menneske".

Formuleringen "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret." var i sin løsrevne form nok til at få ham fyret fra jobbet som Tour de France-kommentator.

Men i 2009 vendte han tilbage til kommentatorboksen, hvor han de følgende ti år prydede sendefladen med sin stemme over verdens største cykelløb, indtil han stoppede efter uenigheder med TV 2.

Jørgen Leth har også instrueret flere dokumentarfilm om nogle af cykelsportens klassiske løb - blandt andet "Stjernerne og vandbærerne" om Giro d'Italia og "En forårsdag i helvede" om Paris-Roubaix.

I 1993 stod han også bag dokumentaren "Michael Laudrup - en fodboldspiller". Leth har i alt instrueret og skrevet over 40 spille- og dokumentarfilm.

I juni 2025 udkom digtsamlingen "Zombie".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/10/2025 - 11:49

Filminstruktører og cykelvenner møder op til Jørgen Leths sidste farvel

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Forfatter, filminstruktør og cykelkommentator Jørgen Leth bisættes torsdag fra Garnisonskirken i København.

Efter årelangt venskab er de tidligere cykelryttere Jesper Skibby og Brian Holm mødt op for at sige et sidste farvel til Jørgen Leth ved Garnisonskirken i København.

Det er herfra den 88-årige forfatter, filminstruktør og cykelkommentator Jørgen Leth bisættes fra torsdag klokken 12.00.

Men allerede en time inden er gæster drypvist begyndt at møde op ved kirken, hvor der er plads til mellem 650 og 700 personer.

Her er filminstruktørerne Anders Thomas Jensen, Thomas Vinterberg og Anders Refn også mødt op.

De to førstnævnte er mødt op sammen med skuespilleren Mads Mikkelsen.

Inden gæsterne begyndte at troppe op, ankom Jørgen Leths farverige kiste i gul, blå og rød til kirken på Sankt Annæ Plads i København.

Jørgen Leth, der særligt var kendt i offentligheden for at lægge stemme til det årlige cykelløb Tour de France, døde 29. september efter kort tids sygdom.

Sammen med makkeren Jørn Mader var Leth fast kommentator på TV 2 på det franske cykelløb op gennem 90'erne.

Han stoppede, da han blev mødt af hård kritik for udgivelsen af erindringsbogen "Det uperfekte menneske".

Formuleringen "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil" var i sin løsrevne form nok til at få ham fyret fra jobbet som Tour de France-kommentator.

Men i 2009 vendte han tilbage til kommentatorboksen, hvor han de følgende ti år prydede sendefladen med sin stemme over verdens største cykelløb, indtil han stoppede efter uenigheder med TV 2.

Jørgen Leth har også instrueret flere dokumentarfilm om nogle af cykelsportens klassiske løb - blandt andet "Stjernerne og vandbærerne" om Giro d'Italia og "En forårsdag i helvede" om Paris-Roubaix.

I 1993 stod han også bag dokumentaren "Michael Laudrup - en fodboldspiller". Leth har i alt instrueret og skrevet over 40 spille- og dokumentarfilm.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

FAKTA: Kål er billigt, alsidigt og booster sundheden

* Der dyrkes over ti forskellige kålsorter i Danmark. Nogle af de mest populære er hvidkål, spidskål, rødkål, grønkål, rosenkål, blomkål og savoykål.

* Et helt spidskål koster typisk under 20 kroner og kan række til flere måltider.

* Kål er fyldt med fibre, der er godt for tarmen og fordøjelsen - og holder dig mæt i lang tid.

* Indeholder stoffer, der styrker immunforsvaret og har evidens for at kunne modvirke kræft.

* Kål dyrkes lokalt og kan købes friskt stort set hele året.

* Drop kogningen, og prøv i stedet at grille, stege eller bage kålen for at udnytte potentialet. Du kan marinere kålen på forhånd eller bruge den som ingrediens i salater eller pesto.

Kilde: Mette Løvbom og Lars Ove Dragsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

Brug kål som alternativ til kød og let presset på pengepungen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kål findes i mange forskellige former og farver, og dette efterår kan du udforske masser af sunde og nærende retter og samtidig skære ned på kødet.

Kål i kogt eller stuvet form er måske ikke den mest sexede slagplan til aftensmaden.

Men hvis du tænker lidt ud af boksen, kan efterårets fiberbombe åbne for en sand skattekiste af sunde og sprøde retter, der ovenikøbet kan spare dig penge.

Det forklarer Mette Løvbom, der er kok, kogebogsforfatter og stifter af madsiden Salattøsen.dk.

- Kål er en meget billigere råvare end kød, og du kan få fat i det hele året rundt. Der er mere end ti forskellige kålsorter, der er dyrket lokalt, hvilket vil sige, at vejen fra jord til bord også er kortere.

- Jeg vil faktisk gå så langt at sige, at kål har mere potentiale end kød, hvis du arbejder med de fem grundsmage på samme måde som med kødretter, siger hun.

De fem grundsmage er betegnelsen for de smagstyper, tungen kan registrere. Altså salt, sødt, surt, bittert og umami.

- Du kan sagtens pirre din smagssans og sætte gang i flere af dem på samme tid, siger Mette Løvbom og fortsætter:

- Jeg starter som regel min dag med en kæmpe kålsalat med nødder, frugt, noget varmrøget laks og et æg, der er toppet op med en lækker vinaigrette. Det holder mig mæt og tilpas i flere timer.

Der findes ingen fast opskrift på, hvilken type kål du skal bruge. Prøv dig frem, og find din favoritkombination.

Og det er faktisk slet ikke så indviklet igen, mener Mette Løvbom.

- Kål er en meget mere nuanceret råvare end som så. Du kan tilberede det på så mange forskellige måder, og så er det helt suverænt som erstatning til forarbejdede kulhydrater.

- Den er en af de sundeste og mest alsidige ingredienser, man kan finde, siger hun.

Kålen shiner for alvor, når den grilles, steges eller bages. Hun forklarer, at de tilberedningsmetoder bedst bevarer smag og tekstur frem for, hvis du vælger at koge den.

- Jeg husker tydeligt den lidt fesne lugt i entréen, når jeg kom hjem fra skole som barn. Duften af skamkogt rosenkål glemmer man aldrig.

- I dag tilbereder jeg som regel rosenkål ved at stege, grille eller bage den i lidt god olivenolie. Ellers marinerer jeg den i en klassisk olie/eddike-dressing. Det kan omvende selv de mest krakilske rosenkål-hadere, siger Mette Løvbom.

Og kålen vinder ikke kun på smag, men også på sundhed, fortæller Lars Ove Dragsted, der er professor på Institut for Ernæring og Sundhed på Københavns Universitet.

- Kål er sundt, fordi det er specielt rigt på fibre, som især er godt for tarmen. Det hjælper også både hjerne, nyrer og lever, fordi det hjælper tarmbakterierne til at producere nogle stoffer, der gør, at organerne taler bedre sammen.

- Derudover er det godt at spise kål, fordi det er med til at styrke kroppens forsvar mod giftstoffer. Det indeholder nogle stoffer, som kroppen tror, at den skal forsvare sig imod, hvilket får den til at producere flere forsvarsenzymer, som kan gøre dig mere resistent over for giftstoffer i mad og miljø, siger han.

Lars Ove Dragsted fortæller desuden, at der er stærk evidens for, at kål har hæmmende virkning over for kræft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek