Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/03/2024 - 08:00

Morkler og grønne rabarber: Hiv foråret ind i køkkenet

Foråret byder på nye, friske råvarer, som du kan imponere dine spisende gæster med. To kokke giver dig her inspiration til, hvad du kan købe.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Foråret bringer mere end lysere og længere dage med sig.

Det pibler også frem med nye råvarer, som skal snittes, steges, bages eller på anden vis tilberedes i køkkenet.

Her guider to kokke til at få det bedste ud af sæsonens sager.

1) Grønne rabarber.

Ifølge David Johansen, der er medejer og køkkenchef hos restauranten Plates i København, er det nu, at rabarberne begynder at komme frem.

- Det afhænger lidt af vejret, men det plejer at være omkring marts måned. Det er lidt uset, men du kan faktisk bruge dem, inden de modner helt, siger han og fortsætter:

- De grønne rabarber tilsætter noget syre, som jeg godt kan lide at bruge i det salte køkken. Det ser vi blive brugt mere og mere på restauranterne.

Ifølge køkkenchefen kan du eksempelvis lave en trifli af grønne rabarber, som giver retten et mere let udtryk.

Ellers er de lækre sammen med et stykke grillet lam eller kylling.

- Du kan også bruge dem oven på en salat, hvor du fjerner skrællen, vender rabarberne i salt og olivenolie. Det giver en god sprødhed, og det synes folk, er rart, siger David Johansen.

Dog kan du ikke regne med at finde de grønne, umodne rabarber i supermarkedet, men så må du gå på jagt i køkkenhaven hjemme hos dig selv eller dine bekendte, lyder opfordringen.

2) Slethvar og morkler.

Er du mere til svampe, kan du kaste dig over morkler. Det siger Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav.

- Morkler har en virkelig god smag og er nemmere at have med at gøre end champignoner, som skal have meget varme på grund af mængden af vand. Morkler skal bare varmes kort i smør, og så er de klar, siger han.

Til morklerne anbefaler kokken, at du køber fladfisken slethvar og nogle lækre grønne ærter.

Smid slethvarren på grillen, og steg morklerne i noget brunet smør sammen med ærter, timian og citronskal. Giv det også noget soja.

- Så har du en helt fantastisk ret, som er dejlig nem at lave, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

3) Asparges.

Når man snakker forår, bliver man også nødt til at nævne de grønne og hvide asparges, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen.

- De går især godt til skaldyr eller i en risotto, men du kan også lave en anden klassisk ret med kogt, hakket æg.

Vend smilende æg i smeltet smør på panden, og tilsæt asparges oveni. Herefter kan du tilsætte parmesan og så servere på en tallerken.

4) Stenbiderrogn.

Du kan også kaste dig over havets guld, siger køkkenchef David Johansen.

- En af de helt oplagte råvarer i foråret er stenbiderrogn, som folk elsker at spise. Jeg elsker selv at kombinere det med en kartoffelrösti, siger han.

Lav en helt almindelig kartoffelrösti, og smid en god creme fraiche på, lidt citronskal, hakkede krydderurter og salt og peber. Læg til sidst stenbiderrogn ovenpå som topping.

/ritzau fokus/

København, 29/10/2025 - 12:04

15 journalister og chefer fyret i nedlægning af JFM-redaktioner

Jacob Schultz/Ritzau Scanpix

Tidligere i oktober blev det meldt ud, at JFM og Berlingske Media indgår et samarbejde.

To chefer, fem fastansatte og fire vikarer på Avisen Danmark er blevet fyret efter nyt samarbejde mellem Berlingske Media og JFM.

Det bekræfter ansvarshavende chefredaktør i JFM Peter Orry til fagbladet Journalisten.

Derudover er fire ansatte på erhvervsredaktionen Erhverv+ blevet afskediget.

Peter Orry, der selv stopper som ansvarshavende chefredaktør som led i ændringerne, oplyser, at der er nogle beskyttede medarbejdere, som ikke er blevet afskediget.

Det gælder tillidsrepræsentanter og nogle på barsel.

- Men det er to redaktioner, der bliver nedlagt, siger Orry til Journalisten.

Tidligere i oktober blev det meldt ud, at JFM, tidligere Jysk Fynske Medier, og Berlingske Media indgår et samarbejde.

Det indebærer, at Berlingske Medias ejer, norske Amedia, overtager 30 procent af aktierne i JFM, som samtidig får 30 procents ejerskab af Berlingske Media.

Samarbejdet betyder, at der skal indføres en ny ledelsesstruktur i toppen af JFM.

Den indebærer, at der fremover også skal være en finansdirektør, og at rollen som administrerende chefredaktør ændres til en rolle som nyhedsdirektør. Rollen som ansvarshavende flyttes ud til chefredaktører på de enkelte udgivelser.

Hidtil har JFM's direktion foruden Peter Orry bestået af topchef Jesper Rosener og viceadministrerende direktør Bjarne Munck.

MediaWatch har tidligere skrevet, at ud fra mediets oplysninger skal Peter Orry ikke varetage den kommende rolle som nyhedsdirektør. Men ifølge mediets oplysninger bliver han i koncernen i en anden rolle.

Som led i aftalen skal Berlingske fremover levere indhold til JFM's landsdækkende udgivelse, Avisen Danmark.

Jesper Rosener har tidligere oplyst til MediaWatch, at erhvervsmediet Erhverv+ lukker. Fremover skal erhvervsdækningen samles i JFM's øvrige udgivelser.

/ritzau/

Læs Mere >>

Adazi, 29/10/2025 - 11:13

Dronning Mary får riffel i hånden under fast forsvarstime i Letland

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret er på statsbesøg i Letland, hvor de har overværet obligatorisk undervisning i nationalt forsvar.

Med en riffel i hånden fik dronning Mary for en kort stund et indblik i dele af den obligatoriske undervisning i nationalt forsvar i Letland.

Det er sket under et besøg på Adazi Gymnasium i det centrale Letland under kong Frederik og dronning Marys statsbesøg til det baltiske land, der deler grænse med Rusland.

Efter dronningen havde haft riflen i hånden, var det eleverne på gymnasiets tur.

Her fik kongeparret mulighed for at overvære elevernes skydetræning, som er en del af undervisningen i civilt beredskab, der har været obligatorisk fag i Letland i godt et år.

Ifølge Billed-Bladet lyder det under skydetræningen, at netop den træning er obligatorisk på grund af truslen fra øst.

Forsvarsundervisning blev obligatorisk for elever på alle lettiske ungdomsuddannelser sidste år.

Indtil da var det frivilligt, om skoler og uddannelsesinstitutioner ville udbyde undervisningen.

Undervisningen strækker sig ifølge det lettiske medie LSM over i alt 112 timer med undervisning omkring en gang om måneden i to år.

I juni skrev mediet, at omkring 35.000 unge mennesker i Letland vil modtage forsvarstræning spredt ud over 274 uddannelsesinstitutioner.

Efter besøget på det lettiske gymnasium er det danske kongepar draget videre til den danske militærlejr Camp Valdemar i Adazi, der ligger 200 kilometer fra den russiske grænse.

Camp Valdemar er den danske lejr i Adazi, hvor også Nato-hovedkvarteret Multinational Division North ligger.

Hovedkvarteret Multinational Division North har som rolle at koordinere de landmilitære aktiviteter i området.

Her bliver dronning Mary og kong Frederik vist rundt af generalmajor Jette Albinus.

Hun blev som den første kvinde i Danmark udnævnt som generalmajor i Hæren i 2023. Det er Hærens tredjehøjeste grad på chefniveau.

Jette Albinus står i spidsen for hovedkvarteret Multinational Division North.

Turen til Adazi foregår på statsbesøgets andendag, der særligt står i forsvarets tegn.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/10/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er ChatGPT?

* ChatGPT er en chatbot baseret på kunstig intelligens udviklet af OpenAI. Navnet står for "Chat Generative Pre-trained Transformer".

* Du bruger den ved at give den spørgsmål eller opgaver i form af såkaldte prompts.

* Teknologien er baseret på en avanceret sprogmodel, der anvender maskinlæring til at skabe en sammenhængende tekst.

* ChatGPT er trænet på store mængder tekstdata fra internettet, herunder bøger, artikler og hjemmesider, hvilket giver modellen en bred og omfattende viden om mange forskellige emner.

Kilder: Teknologisk Institut og Danske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/10/2025 - 10:00

FAKTA: Sådan er undersøgelsen lavet

* Undersøgelsen er lavet i 2025 af virksomheden Modeva, der er et digitalt marketingbureau.

* Her stillede man ChatGPT 100 spørgsmål, og svarene blev vurderet af fire økonomiske eksperter.

* I 55 procent af tilfældene var svarene korrekte, i 30 procent fik man et ufuldstændigt og/eller misledende svar, og i 15 procent af tilfældene var svaret decideret forkert.

* Der gøres desuden opmærksom på, at teknologien bag ChatGPT og lignende kunstig intelligens løbende ændrer sig og forbedres.

Kilder: Modeva og Danske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek