Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/03/2024 - 08:00

Morkler og grønne rabarber: Hiv foråret ind i køkkenet

Foråret byder på nye, friske råvarer, som du kan imponere dine spisende gæster med. To kokke giver dig her inspiration til, hvad du kan købe.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Foråret bringer mere end lysere og længere dage med sig.

Det pibler også frem med nye råvarer, som skal snittes, steges, bages eller på anden vis tilberedes i køkkenet.

Her guider to kokke til at få det bedste ud af sæsonens sager.

1) Grønne rabarber.

Ifølge David Johansen, der er medejer og køkkenchef hos restauranten Plates i København, er det nu, at rabarberne begynder at komme frem.

- Det afhænger lidt af vejret, men det plejer at være omkring marts måned. Det er lidt uset, men du kan faktisk bruge dem, inden de modner helt, siger han og fortsætter:

- De grønne rabarber tilsætter noget syre, som jeg godt kan lide at bruge i det salte køkken. Det ser vi blive brugt mere og mere på restauranterne.

Ifølge køkkenchefen kan du eksempelvis lave en trifli af grønne rabarber, som giver retten et mere let udtryk.

Ellers er de lækre sammen med et stykke grillet lam eller kylling.

- Du kan også bruge dem oven på en salat, hvor du fjerner skrællen, vender rabarberne i salt og olivenolie. Det giver en god sprødhed, og det synes folk, er rart, siger David Johansen.

Dog kan du ikke regne med at finde de grønne, umodne rabarber i supermarkedet, men så må du gå på jagt i køkkenhaven hjemme hos dig selv eller dine bekendte, lyder opfordringen.

2) Slethvar og morkler.

Er du mere til svampe, kan du kaste dig over morkler. Det siger Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav.

- Morkler har en virkelig god smag og er nemmere at have med at gøre end champignoner, som skal have meget varme på grund af mængden af vand. Morkler skal bare varmes kort i smør, og så er de klar, siger han.

Til morklerne anbefaler kokken, at du køber fladfisken slethvar og nogle lækre grønne ærter.

Smid slethvarren på grillen, og steg morklerne i noget brunet smør sammen med ærter, timian og citronskal. Giv det også noget soja.

- Så har du en helt fantastisk ret, som er dejlig nem at lave, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

3) Asparges.

Når man snakker forår, bliver man også nødt til at nævne de grønne og hvide asparges, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen.

- De går især godt til skaldyr eller i en risotto, men du kan også lave en anden klassisk ret med kogt, hakket æg.

Vend smilende æg i smeltet smør på panden, og tilsæt asparges oveni. Herefter kan du tilsætte parmesan og så servere på en tallerken.

4) Stenbiderrogn.

Du kan også kaste dig over havets guld, siger køkkenchef David Johansen.

- En af de helt oplagte råvarer i foråret er stenbiderrogn, som folk elsker at spise. Jeg elsker selv at kombinere det med en kartoffelrösti, siger han.

Lav en helt almindelig kartoffelrösti, og smid en god creme fraiche på, lidt citronskal, hakkede krydderurter og salt og peber. Læg til sidst stenbiderrogn ovenpå som topping.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek