Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/03/2025 - 16:42

Om en uge mødes Grønlands nye parlament til konstituerende samling

De nyvalgte parlamentsmedlemmer kommer fra nær og fjern, og det kan være svært at komme hurtigt til Nuuk.

50090 Johan Nilsson / Tt/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det grønlandske parlamentsmedlem Hans Enoksen (Naleraq) siger til det grønlandske medie Sermitsiaq, at det netop nyvalgte parlament, som kaldes Inatsisartut, indkaldes til konstituerende samling 7. april.

Enoksen er alderspræsident i Inatsisartut.

- Befolkningen venter, og det kan ikke gå hurtigt nok med, at Inatsisartut og det kommende Naalakkersuisut kommer i arbejdstøjet, siger han til Sermitsiaq.

Naalakkersuisut er den grønlandske regering.

Meldingen kommer, kort efter at Grønlands nyvalgte udenrigsminister, Vivian Motzfeldt, heftigt kritiserer, at den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), i denne uge gæster Grønland.

Motzfeldt mener godt nok, at det er vigtigt for Mette Frederiksen at besøge Grønland "hurtigst muligt", efter at den nye regering i Grønland blev præsenteret officielt fredag i sidste uge.

Men ifølge Motzfeldt går det for hurtigt. Hun mener ikke, at det er "passende", at den danske statsminister besøger Grønland onsdag til fredag, altså dermed før regeringen i Grønland officielt er dannet.

- En statsleder kommer på besøg for at mødes med sin ligepart, og der er ikke en officiel ny regering endnu.

- Det bliver først officielt, når parlamentet samles og godkender det. Det er vi ikke nået til endnu, siger Vivian Motzfeldt til Ritzau.

Enoksen siger, at det ikke er muligt at fremskynde den konstituerende samling. Det er af praktiske årsager. De nyvalgte medlemmer af parlamentet kommer nemlig fra nær og fjern i Grønland, og det kan være svært at komme til Nuuk i en fart.

- De trafikale forhold er udfordrende, og vi må drage hensyn til, at alle de nye medlemmer af Inatsisartut kan nå frem til det første møde i denne valgperiode, siger han.

Grønland har de seneste måneder været meget i fokus. Også internationalt. Fordi USA's præsident, Donald Trump, flere gange har udtrykt sin store interesse i at overtage Grønland.

/ritzau/

København, 23/05/2025 - 14:21

DR-vært og fodboldspiller venter barn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Radioprofilen Ida-Sophia Petersen og den professionelle fodboldspiller Simon Makienok skal være forældre for første gang.

Ida-Sophia Petersen kan i øjeblikket høres som vært på den populære DR-podcast "Hemmeligheder", hvor hun er barselsvikar for Sanne Cigale.

Men nu får barselsvikaren brug for en barselsvikar.

Ida-Sophia Petersen er gravid og venter sit og fodboldspilleren Simon Makienoks første barn.

Det afslører parret på Instagram, hvor de har delt en stribe fotos af blandt andet babybulen, babystrømper og skanningsbilleder.

- Det føles svært at finde de rigtige ord, så for nu må billederne tale for sig selv, skriver parret efterfulgt af et hjertesymbol.

Den 34-årige radiovært og den 34-årige fodboldspiller, der trækker i trøjen for Hvidovre IF, stod frem som kærester i 2020.

Parret havde mødt hinanden året forinden på en natklub i København, afslørede Ida-Sophia Petersen til DR i 2021.

- Jeg tog i byen som single og kom hjem med kæreste, sommerhus og hund. Det var lidt vildt, men også ret fantastisk, hvordan livet er fuld af overraskelser, sagde hun til public service-stationen.

Simon Makienok satte også her ord på parrets forhold:

- Det har altid tiltalt mig at være sammen med en selvstændig person, der har sine egne meninger, og som kan lide at dyrke sin egen karriere, i stedet for at det kun handler om mit liv. Den type må man sige, Ida-Sophia er, sagde han til mediet.

- Det var som noget, jeg aldrig havde oplevet før. Med hende kan jeg bare være mig selv - jeg føler mig hel, når jeg er sammen med hende.

Deres forhold blev samme år skildret i dokumentarserien "99% forelsket", som blev sendt på DR3.

Ifølge Simon Makienok betyder titlen på programmet, at man ikke kan være sikker på noget.

- Der er intet, der er helt perfekt. Derfor er det også en reminder til mig selv om at være glad for det, jeg har, og at jeg skal gøre mig umage. For intet er 100 procent sikkert, sagde han dengang til DR.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Men jeg synes, vi er "meant to be".

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 23/05/2025 - 11:40

Eurovision-arrangør afviser stemmesnyd

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Anklager om stemmesnyd må ikke overskygge Østrigs sejr i Eurovision, skriver arrangør i åbent brev.

Pointene strittede i mange retninger i finalen i årets internationale melodigrandprix lørdag i Basel i Schweiz, hvor JJ fra Østrig vandt med nummeret "Wasted Love".

Flere tv-stationer vil have undersøgt afstemningen.

Stod det alene til seerne, ville Israels artist, Yuval Raphael, suverænt have vundet.

Eurovision-direktøren, Martin Green, afviser i et åbent brev offentliggjort fredag, at afstemningen var manipuleret.

- Al publikumsafstemning viser tegn på, at samfund og diasporaer bakker op om visse deltagere, skriver han.

Diaspora beskriver en folkegruppe, som har taget ophold uden for deres fædreland, og som knyttes sammen via deres fælles relationer til landets kultur eller religion.

Ifølge Den Danske Ordbog bruges ordet også om tvungne eller frivillige jødiske bosættelser uden for Israel.

JJ fik sammenlagt flest point, da seernes stemmer blev lagt sammen med fagjuryernes.

Andenpladsen fik Israel uden jurypoint fra eksempelvis Spanien, Norge og Sverige, mens landenes seere placerede Israel øverst på podiet.

- JJ vandt konkurrencen med rette, tydeligt og gyldigt. Vi ønsker at sikre, at eventuelle efterfølgende diskussioner ikke overskygger denne episke præstation, skriver Martin Green.

- Eurovision Song Contests stemmesystem omfatter flere sikkerhedslag og et omfattende regelsæt for at sikre et gyldigt resultat.

EBU samarbejder med Once Germany GmbH, som ifølge Eurovision-arrangøren bruger flere systemer og platforme til at sikre, at landenes stemmer registreres korrekt.

Til Eurovision benyttes der specialudviklede systemer til at overvåge og forhindre snyd.

Alle resultater verificeres efter et otte-øjne-princip af den administrerende direktør og andre ledende medarbejdere i Once Germany GmbH, som tilsammen har over 40 års erfaring med stemmeafgivelse, lyder det videre.

Det globale revisions- og rådgivningsfirma EY fører tilsyn med og godkender resultaterne.

- Hver beslutning vedrørende udfaldet dokumenteres og vurderes. Hele processen bliver grundigt gennemgået og verificeret af EY.

Hvert år analyserer en gruppe dataet og kommer med anbefalinger til eventuelle tiltag, der skal sikre, at afstemningen og reglerne forbliver sikre og tager højde for ydre faktorer, såsom teknologi og eksterne påvirkninger.

Derudover vil EBU også kigge på delegationernes og deres samarbejdspartneres promovering af de respektive deltagere.

- Det er en naturlig del af musikbranchen, men vi vil sikre, at denne promovering ikke uforholdsmæssigt påvirker den naturlige mobilisering af fællesskaber og diasporaer, som vi ser i al publikumsafstemning.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/05/2025 - 10:00

FAKTA: Betalingskort i udlandet

* Når du betaler med visakort eller mastercard i udlandet, opkræver din bank et valutakurstillæg. Det er et lovligt gebyr, der skyldes, at du betaler i en anden valuta.

* Gebyret er typisk på mellem 0,5 procent og 1,5 procent af beløbet. Det er generelt dyrere at bruge betalingskortet uden for EU og EØS.

* Hvis gebyret er 1 procent, koster det altså 10 kroner at betale 1000 kroner med sit betalingskort.

* Sørg altid for at betale i lokal valuta i udlandet, da du ellers risikerer at skulle betale et dyrt gebyr til butikken.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Mybanker.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/05/2025 - 10:00

Sol og sedler: Derfor skal du tage kontanter med på ferien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Et betalingskort kan blive væk eller svigte, eksempelvis hvis strømmen går. Medbring derfor kontanter i små sedler, så du kan klare dig i et par dage på ferien.

Det lunere sommervejr markerer starten på en ny sæson med rejser og oplevelser i udlandet for mange danskere.

Der er brug for penge på rejsen, og det generelle råd er at medbringe betalingskort, da det er sikrere end at gå rundt med mange kontanter på sig.

Sådan lyder det fra privatøkonomisk ekspert i Nordea Betina Grimstrup.

- Medbring gerne to betalingskort, så der er et ekstra, hvis der skulle ske noget med det ene, siger hun.

- Det kan være en fordel at have både visakort og mastercard med på rejsen, da du kan risikere, at enkelte steder kun accepterer det ene kort.

Helt slipper du dog ikke for at have sedler med til udlandet, da der kan opstå situationer, hvor kontanter bliver nødvendige.

For nylig gik store dele af Sydeuropa i stå, da Den Iberiske Halvø blev ramt af et strømnedbrud. Det kan blive svært at bruge sit betalingskort, hvis strømmen går.

- Det er svært at sige, præcis hvor mange kontanter man skal tage med. Men man kan overveje at have nok til at kunne klare sig i et par dage, siger Betina Grimstrup.

Også privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer vurderer, at det er nødvendigt at have kontanter med.

- Man kommer langt med sit danske betalingskort - især inden for Europa, siger han og uddyber:

- Men vi skal ikke længere end til Tyskland for at finde steder, der ikke tager imod udenlandske betalingskort.

Du kan få brug for kontanter til transport, madboder eller drikkepenge.

Brian Friis Helmer anbefaler, at du sørger for at have mindre sedler på dig, da de typisk er nemmere at anvende.

- Er der tale om euro, bør du altså undgå sedler, der er større end 20 eller 50 euro, siger han.

Det kan også være en god idé at tænke din rejse igennem og overveje, hvor og hvornår du kan have brug for kontanter.

- Måske skal man bruge kontanter for at komme fra lufthavnen til hotellet, siger Betina Grimstrup.

Når du bruger dit betalingskort i udlandet, er bankens råd, at du altid vælger at betale i den lokale valuta.

Ifølge Betina Grimstrup risikerer du ellers at skulle betale et højt gebyr.

- Et regneeksempel, som vi har lavet, viser, at hvis du lejer en bil i Italien til 800 euro og vælger at betale i euro, kommer du samlet af med omkring 6000 kroner, siger hun.

- Vælger du i stedet at betale i danske kroner, stiger beløbet til 6600 kroner. Det er forskellen på at skulle betale 0,5 procent eller 10 procent i valutakurstillæg.

Du kan spørge i din bank, hvad det koster at bruge dit betalingskort i udlandet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv