København, 26/06/2025 - 05:00
Flere unge ender på skadestuen med knivstik
Flere voldstilfælde med skarpe genstande i 2024 vækker bekymring hos Det Kriminalpræventive Råd.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Antallet af personer på landets skadestuer, som er blevet stukket med kniv eller andre skarpe genstande, er steget i 2024.
Det viser en analyse, som Det Kriminalpræventive Råd har lavet.
Her fremgår det, at ni procent af voldsskaderne på landets skadestuer i 2024 blev registreret som såkaldt skarp vold. Året før var det syv procent.
Samtidig ligger den samlede mængde voldsskader nogenlunde stabilt.
Skarp vold indebærer knivstik, men kan også være eksempelvis stik eller snit med andre skarpe genstande eller bid.
Stigningen er ifølge Silke Eilertsen, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, noget, der vækker bekymring.
- Når vi ser, at der er en pludselig stigning i mængden af knivvold, er det noget, vi bider mærke i. Man kan være bekymret for, om den vold, der er, bliver mere alvorlig, siger hun.
Analysen tager udgangspunkt i antallet af voldsskader, som er registreret og behandlet på danske skadestuer mellem 1995 og 2024.
Dermed indgår skader, som ikke er blevet behandlet på en skadestue, ikke i opgørelsen.
Silke Eilertsen fortæller, at det særligt er helt unge mellem 15 og 24 år, som oftere ender på skadestuen med skader fra skarp vold.
- Der er sket en stigning for flere aldersgrupper, men den er mere markant for de unge. Det skal vi tage alvorligt, siger hun.
I 2024 blev der registreret 113 skader fra knivstik eller andre stikvåben blandt de 15- til 24-årige. Det svarer til en stigning på 50 procent fra året før, og man skal tilbage til 2014 for at finde et højere antal.
Generelt har den registrerede vold været nogenlunde stabil i årene fra 2020 til 2024. Kigger man på udviklingen i løbet af de seneste 20 år er den skadestueregistrerede vold dog mere end halveret.
Over 80 procent af voldsskaderne stammede i 2024 fra stump vold som slag med stumpe genstande eller knytnæver.
Men selv om skarp vold fortsat udgør en relativt lille andel af den samlede vold, er det særligt vigtigt, at netop denne voldsform bliver mindsket, mener Silke Eilertsen.
- Det er en type vold, hvor der generelt skal mindre til, før det kan få meget alvorlige konsekvenser, siger hun.
Ser man på, hvor volden sker, sker den lige som tidligere oftest i boligområder. Men vold i nattelivs-, forlystelses og naturområder udgør en stadigt større andel.
I 2024 skete 12 procent af de registrerede voldshændelser i nattelivs-, forlystelses og naturområder, mens 31 procent skete i boligområder.
/ritzau/