Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 22/04/2025 - 11:38

Danmark er ikke bundet af EU's plan for asylbehandling

EU har udpeget syv sikre oprindelseslande. I Danmark kan man hastebehandle asylsager fra udvalgte lande.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danmark er ikke bundet af EU-Kommissionens nye forslag for asylbehandling grundet retsforbeholdet.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

EU-Kommissionen præsenterede den 16. april et forslag for EU's samarbejde om asylbehandling. Her blev syv lande udpeget til at være sikre oprindelseslande for migranter at vende tilbage til. Målet er at forkorte asylbehandlingen for personer fra de lande.

Ifølge ministeriet kan man i Danmark behandle sager fra asylansøgere fra bestemte lande i en særlig hurtig procedure - den såkaldte åbenbart grundløs haster-procedure.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) bakker op om forslaget, selv om Danmark ikke er omfattet af samarbejdet.

- Det giver rigtig god mening at udpege sikre oprindelseslande og få igangsat en kortere asylbehandling, så migranter, som ikke opfylder betingelserne for asyl, hurtigt kan sendes hjem, siger ministeren.

Ifølge Kaare Dybvad Bek har Danmark og andre lande længe presset på for at finde en fælles løsning.

- Forslaget vil også styrke arbejdet med at finde fælles EU-løsninger på Europas migrationsudfordringer, såsom Italiens samarbejde med Albanien, og jeg er derfor glad for kommissionens forslag, siger han.

/ritzau/

Odense, 14/05/2025 - 15:03

Dansk skuespiller river akillessenen over på premiereaftenen

Mikkel Bay Mortensen kom til skade på scenen og må udgå af forestillingen "Miraklet i Madrid" på Odense Teater. Han erstattes af Gerard Carey.

I slutningen af første akt på selve premiereaftenen på Odense Teaters nye fodboldforestilling "Miraklet i Madrid" kom skuespilleren Mikkel Bay Mortensen i torsdags til skade.

Han gennemførte resten af premieren, men udgår nu, da lægeundersøgelser har vist, at han har revet akillessenen over.

Han erstattes af Gerard Carey, som har indøvet rollen på rekordtid, så Odense Teater onsdag aften kan fortsætte forestillingen, der ellers har været aflyst efter premieren.

I et opslag delt på Odense Teaters officielle Facebook-side fortæller Mikkel Bay Mortensen, at han er ved godt mod, selv om han er ærgerlig.

- Det er så uheldigt, at det næsten ikke er til at forstå, lyder det fra Mikkel Bay Mortensen, der ikke kommer nærmere ind på, hvordan uheldet skete.

- Jeg er ked af, at jeg ikke kan være der for teatret og for forestillingen. Jeg ønsker Gerard og mine fantastiske kolleger et kæmpe pøj, og jeg håber, at en masse mennesker vil komme og opleve denne sjove og rørende komedie, lyder det fra ham.

"Miraklet i Madrid" er Odense Teaters markering af 30-årsjubilæet af Odense Boldklubs sejr over de spanske superstjerner fra Real Madrid i 1994.

Forestillingen udspiller sig i nutiden og handler om en gruppe venner, som 30 år efter den virkelige sejr vil gentage deres tur til Madrid.

Men det viser sig hurtigt, at det kun er vejen til den spanske hovedstad, der er den samme som før, lyder det om handlingen.

Teaterdirektør Jacob Schjødt kalder Mikkel Bay Mortensens skade for en ulykkelig situation.

- Jeg er dybt imponeret over, at han gennemfører premieren og spiller så fremragende efter uheldet. Det siger meget om den dedikation, som ud over fagligt niveau også kendetegner vores skuespillere på Odense Teater, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at få Gerard Carey til at overtage rollen. Han er en dygtig skuespiller, der er et rigtigt match med rollen.

"Miraklet i Madrid" spiller frem til og med 7. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 14/05/2025 - 14:25

Danmarks Eurovision-stjerne: Jeg er meget sort-hvid

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Sissal går på scenen med "Hallucination", afspejler det nye sceneshow hendes egne intense forelskelser.

Da Sissal stillede op til det danske melodigrandprix med "Hallucination", vandt hun ifølge grandprixkendere konkurrencen på trods af sit sceneshow.

Det blev kritiseret for at mangle en rød tråd. Det har showet fået nu, når hun skal på scenen i Eurovision med nummeret. En rød tråd, der er blå.

Blåt stof hænger ned fra loftet og hvirvler omkring Sissal.

- Vi vil gerne fortælle en historie med iscenesættelsen. Stoffet symboliserer min hjerne. Jeg er inde i en verden, som jeg til sidst river mig løs fra. Så det er faktisk også en sang om håb, fortæller Sissal.

- Vi prøver at finde det emotionelle frem i sangen, frem for at den kun er en dansabel popsang.

Sissal har været med til at skrive sangen, som handler om at være så forelsket, at det føles som en hallucination.

- Jeg er meget sort-hvid, når det kommer til sådan noget, lyder det fra den færøskfødte sanger, der tidligere på året brød med faren til sine to døtre.

- Jeg synes ikke, at langsomme forelskelser er fede. Det skal være intenst med det samme. Den følelse har jeg oplevet. Den intense og teenageagtige følelse, når man første gang er vildt forelsket og nærmest er villig til at miste sin værdighed for at gøre den anden tilfreds.

Sissal har været til flere prøver med sit nye sceneshow, inden det torsdag aften gælder.

Her finder den anden semifinale sted i årets internationale melodigrandprix, hvor Sissal skal forsøge at kvalificere Danmark til den første finaleplads siden 2019.

- Der er nogle kameravinkler, vi stadig gerne vil arbejde med efter de første øvere, men ellers er vi generelt tilfredse og glade, siger Sissal.

Hun mener dog selv, at succesen skal synges hjem med vokalen.

- Jeg vil blive frustreret, hvis jeg bliver så nervøs, at jeg bliver shaky. Det var jeg i det danske melodigrandprix, og der var jeg ikke tilfreds med min vokal, afslører hun.

Sissal har været forkølet, siden hun ankom til den schweiziske storby Basel, hvor årets Eurovision afholdes. Derfor holder hun stort set munden lukket inden skæbnesangen for at spare sin stemme. Men hun forsikrer, at der ikke er noget at være bekymret for.

- Jeg er ikke så presset på samme måde som i det danske melodigrandprix, hvor jeg var favorit. I Eurovision er jeg meget langt nede i oddsene, så jeg føler, at jeg ikke har så meget at miste, for jeg ved, hvad jeg kan, siger Sissal og fortsætter:

- Så jeg hygger mig meget mere her og er meget mere afslappet. Det, jeg kan gøre, er at nyde det og se det som et privilegie og en oplevelse. Så kan jeg ikke gøre så meget mere end det.

Semifinalen med Sissal kan ses på DR1 torsdag klokken 21.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

FAKTA: Saunagus

* Saunagus er et wellness-ritual, som bliver anført af en gusmester. Ordet saunagus stammer fra det tyske ord aufguss, der kan oversættes til infusion.

* Saunagus er en blanding af sauna og aromaterapi. Duften af æteriske olier og varmen fra en sauna med 80 grader kan give en oplevelse, der kan virke afslappende og afstressende.

* I løbet af en saunagus vil en gusmester hælde vand blandet med æteriske olier på de varme sten og sprede duftene rundt i saunaen ved hjælp af teknikker med et håndklæde.

Kilde: Just Sauna.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

Hav helt styr på sauna og olier inden du hopper med på trenden

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Saunagus er blevet populært med sin blanding af sundhed og fællesskab. Selv om det er godt for nogle, er det dog ikke helt sikkert, at det er godt for dig.

Tidligere mødtes man til fodboldtræning eller i motionscentret, når sundheden og fællesskabet skulle holdes ved lige. Nu tager mange i saunagus med andre samt en gusmester, hvor den står på sauna, koldt vand og æteriske olier.

Ulla Rebbe Jerslund, der er danmarksmester i showgus, bestyrelsesmedlem i Gusmesterforeningen og grundlægger af Just Sauna, fortæller, at hun har set en øget popularitet de seneste år.

- For mange handler det om at komme et sted hen, hvor man gør noget godt for en selv og kroppen, og det ikke handler om mobiltelefoner, alkohol eller andet, siger hun.

Typisk har folk hørt om saunagus fra venner eller bekendte, og har selv fået lyst til at prøve.

- Der har været et stort saunafællesskab i flere år, der virkelig går op i saunagus, men der er også kommet en ny gruppe til med flere yngre personer, der har fundet saunagus de seneste tre til fire år, siger hun.

Man ved ikke lægefagligt, hvilken effekt saunagus har på kroppen. Derfor deler man det op i effekten af henholdsvis sauna og inhalation af de æteriske olier.

Disse olier har bioaktive komponenter, som har forskellige indvirkninger på os, fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i flere år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- De bioaktive komponenter går direkte fra næsen op i hjernen og dels ned i lungerne, når man indånder dem. Fra lungerne kan de gå over i blodbanen og cirkulere rundt i kroppen. Det bliver dermed en terapi, da de indre organer bliver påvirket forskelligt alt afhængig af olien, siger hun.

Ulla Rebbe Jerslund mener dog ikke, at de æteriske olier har samme påvirkning i saunagusen.

- I aromaterapi får du en direkte inhalering af de æteriske olier eller direkte påføring på huden, hvor du i saunagus blander et par dråber op med vand eller is, samtidig med at du sidder i damp og i et rum med for eksempel 20 mennesker, siger hun.

Saunaens effekt er kun undersøgt i mindre samples, og der er derfor ikke videnskabelig evidens. Der er dog visse ens tendenser i de forskellige undersøgelser, fortæller Charlotte Bech.

- Når man går i sauna, så gør varmen, at man slapper af. Det gør, at blodkarrene udvider sig, og det giver en bedre blodgennemstrømning, hvilket også gør, at blodtrykket falder. Det er dermed gavnligt, hvis man er stresset eller har forhøjet blodtryk, siger hun.

Hun mener, at det er gavnligt for rigtig mange at gå i sauna, da det kan hjælpe kroppen.

- Sauna kan hjælpe på gigt, smerter i led og muskler, det kan gavne, hvis man har astma eller kronisk bronkitis, siger hun.

Der er ikke lavet undersøgelser af kombinationen af sauna og koldt vand. Men aktiviteterne er blevet undersøgt hver for sig.

- Jeg fraråder absolut at gå i sauna, straks i koldt vand og sauna igen. Overgangen øger dannelsen af adrenalin, hvilket er et stresshormon. Det er slet ikke sundt for kroppen, siger læge Charlotte Bech.

Disse overgange er kendt fra den finske tradition, men måske burde vi rette øjnene mod et af vores nabolande.

- I Tyskland har man tradition for, at man gradvist nedkøler og gradvist varmer op, så man undgår chokeffekten, siger hun.

Inden du hopper i saunagusen, skal du dog være opmærksom på visse forbehold.

- Jeg vil ikke anbefale at gå i saunagus, hvis man er gravid, fejler noget med hjertet, eller hvis man er en mand, der vil have børn, fordi saunaen kan forringe sædkvaliteten, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv