København, 26/01/2024 - 10:00
Tag tilløb til køkkenhaven: Dette kan du forspire allerede i februar
Grøntsager til køkkenhaven, krydderurter med blade og udvalgte blomster kan du allerede begynde at forspire i februar.
Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus
Februar er et godt tidspunkt at overveje, om du skal gøre noget eksotisk ud af din køkkenhave i år.
Det er nemlig et oplagt tidspunkt at begynde at forspire grøntsager og frugter som chili, artiskok og aubergine, da de tager længere tid om at sætte rødder.
Det fortæller både Berit Rørbøl, der er uddannet anlægsgartner samt landskabsarkitekt og arbejder som havefaglig rådgiver hos Videncentret Bolius, og havebogsforfatter Heidi Kirk Nissen.
- De lidt eksotiske afgrøder, der kræver en lang sæson, er vi nødt til at forspire indenfor, så de kan nå både at sætte blomst og udvikle frugt, fortæller Berit Rørbøl.
- Generelt skal alt det, som vi dyrker i drivhuse, forspire - ellers når det ikke at give ret meget, supplerer Heidi Kirk Nissen.
Det er dog ikke alle planter, der har godt af det lange tilløb, inden de bliver plantet ud.
- Nogle planter kan nå at blive for store, og så bliver de for ranglede eller vælter rundt, fortæller Berit Rørbøl og understreger:
- Det bliver en dårlig start for planterne.
Foruden chili, artiskok og aubergine kan du gå i gang med at forspire løg, peberfrugt og selleri i februar.
- De tager lang tid om at spire. De ligger længe nede i jorden og er egentlige ligeglade med, at der ikke er sollys, forklarer Heidi Kirk Nissen.
- Selleri kan bruge en måned på at spire, tilføjer hun.
Vil du gro større omgange af grønt, kan de få dage med sol være en udfordring, og du kan med fordel investere i kunstigt vækstlys.
- Det behøver ikke at være besværligt, forklarer Heidi Kirk Nissen og fortsætter:
- Det kunstige lys kan du sætte hvor som helst, da det ikke afhænger af solen. Jeg har det for eksempel hængende i vinduerne, der vender mod nord.
På trods af de manglende soltimer kan du godt begynde på visse krydderurter. Og her kan du være heldig, at de når at vokse sig store nok til, at du kan høste fra dem, inden de bliver sat udenfor.
- Det er typisk krydderurter, du høster som blade - ikke krydderurter, der bliver små buske som rosmarin, fortæller Berit Rørbøl.
Det kan for eksempel være persille, basilikum og koriander.
Vil du i gang med blomster, der skal pryde din have i løbet af sommeren, har Heidi Kirk Nissen en række bud på, hvad du kan kaste dig over.
Det er blomster som klokkeranke, ridderspore og tobaksblomst.
Og hvad end du har grønne fingre eller er helt nybegynder i haven, har den grønne forfatter et godt råd til dig:
- Husk planteskilte, eller skriv på potten med vandfast tusch, siger hun og uddyber:
- Det kan virkelig blive noget rod, hvis du ikke kan huske, hvad der er i hvilke potter.
/ritzau fokus/