Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/01/2024 - 10:00

Tag tilløb til køkkenhaven: Dette kan du forspire allerede i februar

Grøntsager til køkkenhaven, krydderurter med blade og udvalgte blomster kan du allerede begynde at forspire i februar.

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Februar er et godt tidspunkt at overveje, om du skal gøre noget eksotisk ud af din køkkenhave i år.

Det er nemlig et oplagt tidspunkt at begynde at forspire grøntsager og frugter som chili, artiskok og aubergine, da de tager længere tid om at sætte rødder.

Det fortæller både Berit Rørbøl, der er uddannet anlægsgartner samt landskabsarkitekt og arbejder som havefaglig rådgiver hos Videncentret Bolius, og havebogsforfatter Heidi Kirk Nissen.

- De lidt eksotiske afgrøder, der kræver en lang sæson, er vi nødt til at forspire indenfor, så de kan nå både at sætte blomst og udvikle frugt, fortæller Berit Rørbøl.

- Generelt skal alt det, som vi dyrker i drivhuse, forspire - ellers når det ikke at give ret meget, supplerer Heidi Kirk Nissen.

Det er dog ikke alle planter, der har godt af det lange tilløb, inden de bliver plantet ud.

- Nogle planter kan nå at blive for store, og så bliver de for ranglede eller vælter rundt, fortæller Berit Rørbøl og understreger:

- Det bliver en dårlig start for planterne.

Foruden chili, artiskok og aubergine kan du gå i gang med at forspire løg, peberfrugt og selleri i februar.

- De tager lang tid om at spire. De ligger længe nede i jorden og er egentlige ligeglade med, at der ikke er sollys, forklarer Heidi Kirk Nissen.

- Selleri kan bruge en måned på at spire, tilføjer hun.

Vil du gro større omgange af grønt, kan de få dage med sol være en udfordring, og du kan med fordel investere i kunstigt vækstlys.

- Det behøver ikke at være besværligt, forklarer Heidi Kirk Nissen og fortsætter:

- Det kunstige lys kan du sætte hvor som helst, da det ikke afhænger af solen. Jeg har det for eksempel hængende i vinduerne, der vender mod nord.

På trods af de manglende soltimer kan du godt begynde på visse krydderurter. Og her kan du være heldig, at de når at vokse sig store nok til, at du kan høste fra dem, inden de bliver sat udenfor.

- Det er typisk krydderurter, du høster som blade - ikke krydderurter, der bliver små buske som rosmarin, fortæller Berit Rørbøl.

Det kan for eksempel være persille, basilikum og koriander.

Vil du i gang med blomster, der skal pryde din have i løbet af sommeren, har Heidi Kirk Nissen en række bud på, hvad du kan kaste dig over.

Det er blomster som klokkeranke, ridderspore og tobaksblomst.

Og hvad end du har grønne fingre eller er helt nybegynder i haven, har den grønne forfatter et godt råd til dig:

- Husk planteskilte, eller skriv på potten med vandfast tusch, siger hun og uddyber:

- Det kan virkelig blive noget rod, hvis du ikke kan huske, hvad der er i hvilke potter.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 22:55

Influencer vinder sidste omgang 'Vild med Dans'

Jasmin Lind og Michael Olesen vinder finalen af 22. og sidste sæson af TV 2-programmet "Vild med Dans".

Influenceren Jasmin Lind og den professionelle danser Michael Olesen satte fredag aften et flot punktum for TV 2's underholdningsprogram "Vild med Dans", da parret vandt det 22. og sidste finaleshow i showets 20-årige historie.

I finalen, der blev afviklet i Forum Horsens, var de oppe imod parrene Camilla Ottesen/Thomas Evers Poulsen og Alfred Midé Erichsen/Camilla Dalsgaard, og der var tæt løb til det sidste.

Dommerne kastede masser af topkarakterer efter de tre par i aftenens løb, og derfor var det tv-seerne, der i sidste ende afgjorde den uigenkaldeligt sidste dansedyst.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 22:53

FAKTA: Alle 22 vinderpar i Vild med dans' historie

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Youtuber Jasmin Lind og makker Michael Olesen har danset sig til tops i den allersidste udgave af dansedysten.

Youtuber Jasmin Lind og hendes professionelle partner, Michael Olesen, har vundet finalesæsonen i "Vild med dans", som løb af stablen i Forum Horsens fredag aften.

Efter 20 år og 22 sæsoner stopper TV 2 det populære program, som valsede over skærmen for første gang tilbage i 2005.

Det er anden gang, at Michael Olesen vinder "Vild med dans".

Første gang var i 2017 med Kærlighed ved første hik-stjernen Sofie Lassen-Kahlke.

Nu har han gentaget succesen med youtuber Jasmin Lind i den definitivt sidste sæson af dansedysten.

Med afdansningsballet har 22 par danset sig til tops i programmet:

* 2025: youtuber Jasmin Lind og Michael Olesen.

* 2024: influencer Anna Munch og Eugen Miu.

* 2023: tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og Karina Frimodt.

* 2022: skuespiller Caspar Phillipson og Malene Østergaard.

* 2021: sanger Jimilian Ismaili og Asta Björk Ivarsdottir.

* 2020: skuespiller Merete Mærkedahl og Thomas Evers Poulsen.

* 2019: skuespiller Jakob Fauerby og Silas Holst.

* 2018: skuespiller Simon Stenspil og Asta Björk Ivarsdottir.

* 2017: skuespiller Sofie Lassen-Kahlke og Michael Olesen.

* 2016: bokser Sarah Mahfoud og Morten Kjeldgaard.

* 2015: skuespiller Ena Spottag og Thomas Evers Poulsen.

* 2014: vejrvært Sara Maria Franch-Mærkedahl og Silas Holst.

* 2013: bordtennisspiller Mie Skov og Mads Vad.

* 2012: tv-vært Joakim Ingversen og Claudia Rex.

* 2011: skiløber Sophie Fjellvang-Sølling og Silas Holst.

* 2010: vejrvært Cecilie Hother og Mads Vad.

* 2009: racerkører Casper Elgaard og Vickie Jo Ringgaard.

* 2008: daværende kuglestøder Joachim B. Olsen og Marianne Eihilt.

* 2007: skuespiller Robert Hansen og Marianne Eihilt.

* 2006: håndboldspiller Christina Roslyng og Steen Lund.

* 2005 efterår: skuespiller David Owe og Vickie Jo Ringgaard.

* 2005 forår: skuespiller Mia Lyhne og Thomas Evers Poulsen.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek