Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/05/2025 - 18:51

Ældreminister vil tage særlig godt imod udenlandsk sundhedspersonale

Sundhedspersonale fra Indien og Filippinerne skal lære sproget og blive i Danmark for at udfylde et stort hul.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der mangler i dén grad social- og sundhedsassistenter, og derfor vil regeringen udvikle en modtagelsespakke, så indere og filippinere vil søge mod Danmark for at arbejde.

Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse, som indeholder en fremskrivning, der viser, at Danmark allerede om ti år kan mangle op mod 15.000 social- og sundhedsassistenter.

Spørger man ældreminister Mette Kierkgaard (M), kommer vi ikke uden om, at vi har brug for international arbejdskraft.

- Netop den her integration og modtagelse er utrolig vigtig. Så det er slet og ret for at lykkes godt med at få god arbejdskraft, der også er glade og kan se sig selv i det, siger hun.

Som en del af opgaven skal danske plejehjem og hjemmeplejen gøres klar til at ansætte sundheds- og omsorgsmedarbejdere fra Indien og Filippinerne.

Det sker, efter at regeringen har besluttet at indgå partnerskaber med Indien og Filippinerne om uddannelse og rekruttering.

En arbejdsgruppe skal udvikle en modtagelsespakke. Det indebærer blandt andet sprogforløb i udlandet for at sikre et tilstrækkeligt dansk.

Det skal understøtte, at medarbejderne får job, lærer sproget og bliver taget godt imod. Samtidig er en god integration i lokalsamfundet vigtig ifølge ministeren.

- Udfordringen i ældreplejen er nemlig ikke kun at tiltrække medarbejdere, men også at fastholde dem. Det skal vi lykkes bedre med, så vi også i fremtiden kan tilbyde vores ældre en ordentlig pleje, siger Mette Kierkgaard.

Ifølge ministeren er der flere forskellige årsager til, at man har valgt indgå partnerskaber med netop Indien og Filippinerne.

- Der er andre lande, blandt andet England og Tyskland, hvor man har gode erfaringer med samarbejde om, at medarbejdere uddannes i henholdsvis Indien Filippinerne - og så bliver de rigtig godt integreret på modtagerlandets arbejdspladser, siger hun.

Arbejdsgruppen, der skal forberede modtagelsen af den udenlandske arbejdskraft, består af udvalgte kommuner, regioner, KL og Danske Regioner samt en række ministerier.

I 2024 blev der indgået en politisk aftale om, at op mod 1000 social- og sundhedshjælpere skal rekrutteres fra tredjelande, som er lande uden for EU.

Aftalen er blevet kritiseret, blandt andet fordi Danmark har langt bedre dækning af sundhedspersonale end Indien og Filippinerne, som har mangel på sygeplejersker.

Senest i december skal der laves aftaler med kommunerne og regionerne for at sikre en god modtagelse.

- For eksempel med bolig, hjælp til at søge job til ægtefællen, skole- og dagtilbud til børnene og til at lære den danske kultur at kende, siger Anders Winnerskjold, der er formand for KLs Sundheds- og Ældreudvalg.

At tiltrække flere er en del af løsningen, men langt fra en fuldstændig løsning ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Syddansk Universitet.

- Der er ingen løsninger på det her, som alene løser problemet. Det bliver mange delelementer, og det her er måske syv procent af løsningen, hvis det lykkes.

- Lad os krydse fingre, og så skal man gøre andet som arbejdskraftbesparende teknologi og at lokke flere til uddannelserne, siger han.

/ritzau/

Los Angeles, 07/05/2025 - 02:12

Motown-sanger sagsøgt for seksuelle overgreb

Lisa O''connor/Ritzau Scanpix

Smokey Robinson beskyldes i søgsmål fra tidligere kvindelige ansatte for voldtægt og seksuelle overgreb.

Motown-sanger Smokey Robinson beskyldes for voldtægt og seksuelle overgreb.

Det fremgår af et søgsmål, der er indgivet af fire kvinder, der tidligere har været ansat i den 85-årige sangers hjem.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til onsdag.

Overgrebene skal være sket over en årrække i perioder, hvor Robinsons hustru ikke har været i hjemmet.

Kvinderne bag søgsmålet kræver en erstatning på 50 millioner dollar, hvilket svarer til lige knap 330 millioner kroner.

Ifølge en af kvinderne bag søgsmålet skal sangeren syv gange have forgrebet sig på hende over en periode fra marts 2023 til februar 2024, hvor kvinden opsagde sin stilling.

Hun hævder, at Robinson blandt andet har bedt hende gå ind på hans soveværelse. Her blev kvinden mødt af sangeren, der var klædt i undertøj. Derefter skal han have forgrebet sig på hende.

En af de øvrige tidligere ansatte beskriver i søgsmålet, at Robinson mere end 20 gange over en periode på fire år skal have begået seksuelle overgreb mod hende.

En tredje siger, at hun over en periode på 12 år blev "seksuelt chikaneret, seksuelt misbrugt og voldtaget".

I søgsmålet fremgår det, at kvinderne lod være med at anmelde angrebene, efter at de havde fundet sted, fordi de blandt andet frygtede personangreb som følge af Robinsons berømmelse.

AFP har forsøgt at få en kommentar fra Robinsons repræsentanter. De er ikke vendt tilbage på nyhedsbureauets henvendelser.

Motown-sangerens hustru, Frances Gladney, er også nævnt i søgsmålet. Hun beskyldes for at have skabt et dårligt arbejdsmiljø og at have vendt det blinde øje til overgrebene.

- Jeg er lige så overrasket som dig, siger Gladney, da hun i et telefonopkald bliver spurgt ind til søgsmålet. Hun afviser at gå i nærmere detaljer om sagen.

Smokey Robinson var i 1959 med til at starte Motown Records. Hans eget band, The Miracles, fik i 1960'erne stor succes hos pladeselskabet.

Fra 1960 til 1970 havde Smokey Robinson & The Miracles, som de ændrede navn til i 1965, 26 top-40 hits i USA. Blandt bandets største hits er "Shop Around" og "Tears of a Clown".

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Los Angeles, 07/05/2025 - 01:46

Motown-sanger sagsøgt for seksuelle overgreb

Smokey Robinson beskyldes i søgsmål fra tidligere kvindelige ansatte for voldtægt og seksuelle overgreb.

Motown-sanger Smokey Robinson beskyldes for voldtægt og seksuelle overgreb.

Det fremgår af et søgsmål, der er indgivet af fire kvinder, der tidligere har været ansat i den 85-årige sangers hjem.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til onsdag.

Overgrebene skal være sket, når Robinsons hustru ikke var hjemme.

Ifølge en af kvinderne bag søgsmålet skal sangeren syv gange have forgrebet sig på hende over en periode fra marts 2023 til februar 2024, hvor kvinden opsagde sin stilling.

Hun hævder, at Robinson blandt andet har bedt hende gå ind på hans soveværelse. Her blev kvinden mødt af sangeren, der var klædt i undertøj. Derefter skal han have forgrebet sig på hende.

Kvinderne bag søgsmålet kræver en erstatning på 50 millioner dollar, hvilket svarer til lige knap 330 millioner kroner.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

, 07/05/2025 - 08:00

FAKTA: Skilsmisse kan give økonomiske problemer

* For 18 procent af samboende partnere ville det være et økonomisk problem for den adspurgte, hvis de gik fra hinanden.

* Det er typisk et større problem for kvinder (23 procent) end for mænd (13 procent).

* For 32 procent af dem med små børn ville det være et problem. Det er samtidig den gruppe, der skændes mest om økonomi.

* 9 procent ville lade økonomiske overvejelser afholde dem fra at forlade partneren. Kvinder er mindre tilbøjelige til at lade sig bremse af økonomi end mænd.

Kilde: Danske Banks undersøgelse foretaget af YouGov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/05/2025 - 08:00

Bered dig økonomisk på en skilsmisse selv om alt er godt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er godt givet ud at gøre sig tanker om en skilsmisse, selv om du aldrig håber, den bliver til virkelighed.

Det kan føles helt unødvendigt at gennemgå et skrækscenarie, hvor kærligheden går itu, og I må gå hver til sit, når det slet ikke er på jeres romantiske radar. Men der er alligevel god ræson i at tænke konsekvenserne igennem, mens kærligheden står i fuldt flor.

For 18 procent af samboende partnere vil det nemlig være et økonomisk problem for den adspurgte, hvis parret går fra hinanden. Det viser en ny YouGov-undersøgelse, som Danske Bank har fået foretaget.

9 procent vil ligefrem lade økonomiske overvejelser afholde dem fra at forlade partneren. Det er altså godt givet ud at være beredt - selv hvis der aldrig bliver brug for det - fremfor at ærgre sig senere.

- Det behøver ikke at være så uromantisk, siger Louise Aggerstrøm, som er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

Hun står selv over for snart at skulle giftes. Og hun fortæller, at de har talt en del om ægtepagt derhjemme.

- Det er en måde at sørge for, at hvis du står i en skilsmisse, så er der ikke supermange ting, der er uklare.

- Måske er man uvenner, men man skal ikke blive det over noget, man aldrig kan tilgive. Har du eksempelvis arvet en del af et sommerhus fra din mormor, så bliver det altså også delt ved en skilsmisse, forklarer hun.

Når man indgår ægteskab, får man nemlig automatisk delingsformue. Det betyder, at man ved en eventuel skilsmisse har ret til halvdelen af den fælles formue - fra opsparing til bolig, sommerhus og bil.

Hendes råd lyder derfor, at man taler det igennem og tager de dele ud, som ikke skal indgå ved en deling. Det kan også være, hvis den ene er gået ind i ægteskabet med langt mere på bankbogen end den anden.

- Man skal ikke være så bange for at sige: "Det her kan jo godt ske, hvordan sker det på en måde, så vi begge er bedst sikret". Så det kan være så rent et brud som muligt, siger Louise Aggerstrøm.

Derudover handler det om at danne sig et godt overblik over privatøkonomien - og hvordan den kunne se ud, hvis I ikke var sammen. Jo bedre overblik, du har over udgifterne, jo bedre.

Jeres håb og drømme har også stor privatøkonomisk betydning - både nu og i fremtiden. Derfor gælder det om at have øje for de privatøkonomiske konsekvenser på længere sigt.

Bettina Brask, som er formueøkonom hos Jyske Bank, peger på et scenarie, hvor eksempelvis kvinden har haft meget barsel og måske også har valgt at gå på deltid.

- Det har været til fordel for familiens ve og vel, men så står hun med en mindre pensionsandel, siger Bettina Brask og fortsætter:

- Hvis parret bliver skilt, får hun ikke andel i hans pensioner, medmindre man har været så fornuftig at lave en ægtepagt, hvor man har aftalt nogle spilleregler for, hvordan hun skal tilgodeses for at have ofret noget økonomisk til fordel for familien.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek