04/10/2024 - 10:00
Fra sovs til eddike: Få mest ud af efterårets æbler
Æblet er en alsidig frugt, som fortjener at komme endnu mere i spil i vores madlavning, mener to kogebogsforfattere.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Du laver æbletærte, mos og most.
Men æblet kan så meget mere som ingrediens i dit køkken.
- Vi bruger æblet alt for lidt i dag. I gamle dage brugte man æbler til alverdens ting og sager, siger Bettina Buhl, der er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum på Djursland og står bag bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".
Samme melding kommer fra madskribent Marie Melchior, som er forfatter til kogebogen "Vild med æbler".
- Det, der gav mig startskuddet til at skrive bogen, var, at det hvert år bare bugner af æbler i haverne rundt omkring, men hvad sker der med dem? Der er så meget andet at gøre med dem end at lave æblekager, siger hun.
1) Æblepandekager.
Bettina Buhl synes, det er ærgerligt, at æbleskiver kun hører julen til. Derfor foreslår hun, at du tager forskud på glæden og laver en dekonstrueret udgave af desserten, som kan spises til alle tider.
Skræl et par æbler, fjern kernehusene, og skær æblerne i skiver. Dyp dernæst skiverne i en helt almindelig pandekagedej, og bag de dejbeklædte skiver på en varm pande med smør.
- Det smager helt fantastisk, og så er det dejligt nemt, siger Bettina Buhl og tilføjer, at du også kan vende processen om og lægge æblestykkerne direkte på panden og derefter hælde dej ud over dem.
- På den måde får du en omgang æblepandekager, og alle elsker jo pandekager, siger hun.
2) Som jævning i sovs.
Æbler gør sig ikke kun godt i det søde køkken, men også i det salte. Bettina Buhl bruger for eksempel flittigt skrællede æblestykker i sovs og gryderetter.
Ud over at give en god smag, kan æblerne også bruges som en form for jævning, fordi de indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel.
Det gjorde man i gamle dage, fortæller Bettina Buhl.
- Æblet giver en særlig friskhed til smagen, men bidrager også til at give en god konsistens til sovsen, siger hun.
3) Eddike og gelé.
Marie Melchior slår et slag for, at du får brugt de trætte æbler i stedet for at kyle dem ud. De kan blandt andet bruges til at kreere din helt egen æbleeddike.
Skyl dem, skræl dem, og skær dem ud i tern. Læg dem dernæst ned i et glas, strø nu sukker ud over, og fyld op med vand.
- Det tager to minutter at lave, og så skal det stå et mørkt sted og trække i fire til seks uger, fortæller Marie Melchior.
Skrællerne og kernehusene, der ligger tilbage på køkkenbordet, kan du bruge til at lave æblegelé.
Put dem i gryde med lidt vand, og lad det koge ind. Når skræller og kernehuse er helt møre, moser du dem ned i en si, så du står tilbage med en fin æblesaft.
- Kog æblesaften igen med sukker og vanilje, indtil konsistensen er som sirup, og så har du faktisk lavet æblegelé, lyder det fra Marie Melchior.
/ritzau fokus/