09/10/2024 - 09:00
Tivoli eller burger? Sæt gang i en sjov og lærerig leg i ferien
I kan få uventede oplevelser og økonomisk læring med i købet, hvis alle får lov til at bestemme lidt i efterårsferien.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Budget og planlægning skriger måske ikke ligefrem af sjov og medbestemmelse. Men faktisk kan du gøre efterårsferien til en økonomisk leg, der involverer hele familien.
Sådan lyder budskabet fra Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i den bankuafhængige kapitalforvalter Formuepleje. I stedet for at far og mor skal planlægge dag for dag og regne på kroner og øre, kan I nemlig prøve at vælge en tovholder for hver dag.
Som tovholder får man en pengekasse at råde over, og så må man ellers selv bestemme, hvad dagen skal indeholde.
- Så vil den ene måske se fodboldkamp og bruger hele dagens budget på det. Eller også vælger man at se kampen i tv og bruger penge på lækre burgere til, siger Helle Snedker og fortsætter:
- Ingen skal finde på det hele, og alle bliver imødekommet. Og man får måske en oplevelse, man ikke selv havde fundet på.
Det er ifølge Helle Snedker en god idé, at budgettet er visuelt i form af eksempelvis matadorpenge, så det er let at forholde sig til.
I kan også sagtens lave øvelsen sammen som familie. Uanset er det en god anledning til at lære om pengenes værdi og vigtigheden af at prioritere det, der betyder noget.
- Man sige, at man som familie har et givent beløb, og så kan man se på, hvordan man overholder det, når der skal være penge til overnatning, transport, mad og oplevelser, siger Helle Snedker og fortsætter:
- Det er en sjov idé, for måske ender I med at sige: "Hvis vi sparer overnatningen væk, kan vi tage i Tivoli hver dag!". Det er en megagod måde at teste, hvad det egentlig er, man som familie godt kan lide.
Efterhånden som dagene i ferien skrider frem, kan I tage jeres budget frem igen.
Så kan I se, hvor mange penge der er tilbage. Måske er I blevet grebet af at spare kroner sammen til oplevelser, og så er der pludselig plads til at komme i zoologisk have alligevel.
- Det vil gøre, at ikke mindst børnene vil blive opmærksomme på, at hvis vi selv smører madpakker, så kan vi gøre noget andet for pengene i stedet, siger Helle Snedker.
- Det er en super måde at blive klogere på økonomi, og det kan også smitte af på dagligdagen, tilføjer hun.
Skal I ud at rejse, kunne det måske lyde smart at hæve hele beløbet i den lokale valuta med det samme, når nu I kender jeres budget.
Men det er ikke noget, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Helmer Friis anbefaler.
- Det er ikke tilrådeligt at have det hele med i kontanter. Det er nemmere og mere sikkert at bruge sit betalingskort, siger han og fortsætter:
- Man kan i stedet have noteret på sin telefon, hvor meget man må bruge på de forskellige poster. Sørg så for at få kvitteringen med, når du eksempelvis har spist ude. Få det regnet om til kroner og regnet ind i budgettet.
At regne priserne om til kroner løbende gør også beløbene lidt mere ægte, fordi der ikke bare er tale om en slags feriepenge, man ikke helt kan forholde sig til.
/ritzau fokus/