Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/10/2025 - 07:00

Faste betalinger kan være skjult pengesluger

For at undgå gebyrer på de automatiske betalinger er det vigtigt at undersøge de specifikke vilkår og eventuelt vælge en anden betalingsmetode.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Hvor ofte tjekker du egentlig dine faste betalinger?

For mange er det noget, der kører helt automatisk - måned efter måned. Virksomheden får sine penge til tiden, og du slipper for at huske forfaldsdatoer.

Men bekvemmeligheden har også en bagside: Du kan nemt miste overblikket over, hvad der egentlig trækkes fra kontoen - herunder de gebyrer, du måske betaler, forklarer Michael Høg Riis, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I nogle tilfælde er det gratis for dig som forbruger at betale dine regninger.

Men virksomheder har i visse tilfælde ret til at opkræve et gebyr i forbindelse med en betaling.

- Som forbruger er det derfor en rigtig god idé at være opmærksom på, hvad du betaler for at betale. Forskellige betalingsmuligheder har forskellige fordele og ulemper, men også forskellig pris for os som forbrugere, siger kontorchef Michael Høg Riis.

Nogle virksomheder opkræver et såkaldt betalingsservicegebyr eller lignende, mens andre opkræver et administrationsgebyr eller håndteringsgebyr.

Det kan for eksempel være et konkret teleselskab, der har et gebyr på 15 kroner per regning på betaling over Betalingsservice. Eller en fitnesskæde, der har et administrationsgebyr på 10 kroner.

Derfor er det altid en god idé at tjekke betalingsoversigten, som du får tilsendt, eller den faktura, du får fra virksomheden.

Der må dog kun opkræves et gebyr, hvis det er aftalt mellem dig og virksomheden. Og gebyret skal holde sig "inden for det rimelige", oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på sin hjemmeside.

- Det er fastsat i Betalingslovens paragraf 122, hvor der er et forbud mod, at virksomheder opkræver urimelige priser og gebyrer i forbindelse med gennemførelsen af en betaling, forklarer kontorchef Michael Høg Riis.

Om et gebyr er urimeligt, kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge ved blandt andet at sammenligne prisniveauer i andre lande, hvor der er en effektiv konkurrence på markedet, uddyber han.

- Det vil sige, hvis den danske pris for et produkt er langt højere, end den er på et andet velfungerende marked, så kan det være bevis for, at der foreligger en urimeligt høj pris.

Styrelsen kan også foretage en vurdering af prisen på produktet sammenholdt med de relevante omkostninger til at producere produktet, forklarer kontorchefen.

Betaler du et gebyr hver måned, kan du undersøge, om du kan få det billigere eller helt slippe for gebyr hos en anden virksomhed.

Der findes også forskellige løsninger til regningsbetaling, lyder det fra Michael Høg Riis.

- Nogle virksomheder tilbyder forskellige typer af betalingsaftaler, og her er det en god idé at undersøge, hvilken løsning der er mest fordelagtig, siger han.

Sker betalingen som en kortbetaling via MobilePay eller direkte med de mest almindelige betalingskort som dankort, Visa og Mastercard, må virksomhederne ikke opkræve et gebyr for betalingen.

Virksomheder må imidlertid godt opkræve et gebyr, hvis betalingen via MobilePay sker via en kontooverførsel.

Gebyret må dog ikke overstige det gebyr, som virksomheden selv betaler til MobilePay for at gennemføre opkrævningen.

Der er også nogle typer af kortbetaling, som kan køre automatisk.

Hvis du indgår en sådan aftale, skal det klart fremgå, hvor meget og hvornår virksomheden må hæve på dit betalingskort.

Du skal desuden have aftalen på papir eller et andet varigt medie som for eksempel en mail, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på sin hjemmeside.

/ritzau fokus/

København, 15/10/2025 - 07:32

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat".

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse, hvor han også har aftjent værnepligt.

Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026.

Dermed bliver han delingsfører med mulighed for at lede en deling værnepligtige, ligesom hans far gjorde i sin tid.

Hvad der efterfølgende skal ske i kronprinsens liv er endnu ikke offentligt kendt.

Det ligger dog fast, at kronprinsen som den eneste af dronning Margrethes syv børnebørn vil få apanage fra staten.

Det sker, når han fylder 21 år i 2026, og først på det tidspunkt vil han i højere grad indgå i officielle sammenhænge, har kongehuset tidligere oplyst.

Fra hovedpersonen selv er der givet et løfte om, at han "selvfølgelig gerne vil være den bedst tænkelige tronarving", som han udtrykte det, da han blev 18 år.

Ligesom med kong Frederik og dronning Marys tre andre børn har kronprins Christian i løbet af sin opvækst været mere eller mindre skærmet fra offentligheden.

For selv om der venter kronprinsen en ualmindelig fremtid, har kongeparret forsøgt at give ham en barndom, der mest muligt mindede om andre børns.

Således kom den lille prins i børnehave nær Fredensborg Slot på "Spirestuen", og som det første kongebarn blev han indskrevet i en folkeskole, Tranegårdskolen i Hellerup.

Skolegangen fortsatte han på kostskolen Herlufsholm, men efter voldsom kritik af forholdene måtte forældrene trække ham ud i 2. g. og vælge et nyt gymnasium.

Det blev Ordrup Gymnasium, hvorfra han blev student i sommeren 2024.

Herefter drog han ud i verden som mange andre nybagte studenter på en såkaldt dannelsesrejse til Østafrika.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2025 - 07:14

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat.

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse, hvor han også har aftjent værnepligt.

Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek