Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/06/2023 - 08:00

Betal restskat inden denne dato og spar penge

Hvis du er en af de 800.000 danskere, der ifølge Skattestyrelsen har skullet betale restskat tilbage i år, kan det godt betale sig at gøre det inden 3. juli.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

I år fandt omtrent 800.000 danskere ud af, at de skulle betale restskat på sammenlagt 6,4 milliarder kroner - hvilket i gennemsnit er 8000 kroner. Og nu nærmer betalingsfristen sig.

Så hvis du er en af dem, bør du ikke vente alt for længe med at betale skattefar det, du skylder.

- Det kan for nogle være fristende at lukke øjnene for beløbet og renterne. Særligt hvis man skylder et højere beløb, som kan gøre ondt på pengepungen at betale tilbage over én gang.

- Men der er altså penge at spare ved at betale restskat tilbage hurtigst muligt, fortæller investeringskonsulent i Spar Nord Karsten Brøndum Idskov.

Og de penge kan du spare, hvis du betaler inden datoen rammer 3. juli 2023.

For betaler du inden fristen, slipper du med at betale en rente på 1,7 procent regnet fra 1. januar og frem til og med betalingsdatoen.

Men venter du til efter skæringsdatoen, lægger Skat et fast tillæg på 3,7 procent oveni i din restskat. Beløb op til 22.503 kroner regnes ind i din skat for 2024 sammen med restskatten.

- Har du en restskat på 8000 kroner, som er gennemsnittet, vil du skulle betale knap 70 kroner i rentetillæg, hvis du betaler den 30. juni. Betaler du derimod restskatten efter fristen, løber det op i et tillæg på knap 300 kroner.

- Så der er altså penge at spare ved at betale inden skæringsdatoen – især hvis du skylder et større beløb, forklarer chefkonsulent hos revisions- og rådgivningsvirksomheden BDO Henning Boye Hansen.

Det kan selvfølgelig godt gøre ondt på kontoen, hvis din restskat er et stort beløb.

Og det kan også være fint at dele et beløb op for at få det ud af verden, hvis beløbet er så stort, at du ikke kan betale det på én gang, vurderer Karsten Brøndum Idskov.

- Men du skal naturligvis være opmærksom på, at det bliver dyrere i sidste ende at vente, og samtidig skal du være beredt på et mindre rådighedsbeløb til næste år, siger han.

Står du eksempelvis med en restskat på 18.000 kroner, vil det konkret betyde, at din nettoløn efter det nye år falder med omkring 1500 kroner om måneden til afvikling af gælden.

Dermed bliver du også først færdig med at betale din restskat for 2022 i 2024.

Restskat over 22.503 kroner opkræves ifølge skat.dk i op til tre rater i løbet af august, september og oktober 2023. Du får besked i Digital Post, umiddelbart før du skal betale en rate.

- Hvis du eksempelvis skylder 25.000 kroner, vil et beløb på 22.503 kroner, som er inklusive tillægget på de 3,7 procent, blive regnet med i din forskudsskat til næste år, siger Henning Boye Hansen.

- Derudover vil du efter sommerferien i år skulle betale et restbeløb på 3422 kroner inklusive rentetillæg.

/ritzau fokus/

San Sebastián, 01/10/2023 - 18:04

Grønlandsdrama vinder to priser ved filmfestival i Spanien

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Både instruktøren og filmfotografen bag filmen "Kalak" vinder priser ved San Sebastián Film Festival lørdag.

Lørdag aften har grønlandsdramaet "Kalak", som er baseret på forfatter Kim Leines selvbiografiske debutroman, vundet to priser ved den prestigefyldte San Sebastián Film Festival i Spanien.

Det skriver Det Danske Filminstitut.

Instruktøren bag filmen, svenske Isabella Eklöf, vandt "Juryens Specialpris", mens prisen for bedste fotografering gik til danske Nadim Carlsen, der er filmens fotograf.

I "Kalak" drages publikum ind i Jans liv på Grønland, hvor han lever sammen med sin familie. Som voksen drømmer han om at blive en del af det lokale fællesskab. Det, de kalder en "kalak" - "en skide grønlænder".

Jan er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at han som ung havde et sex- og medicinmisbrug. Det trækker tråde tilbage til Jans opvækst, hvor han blev misbrugt af sin far.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med debutfilmen "Holiday", der fik verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen. Filmen vandt fire Bodilpriser for blandt andet bedste danske film.

Nadim Carlsen har fotograferet en række prisbelønnede film som "Holiday" og "Holy Spider" samt episoder af HBO-serien "The Last of Us". Filmfotografen har fået en Bodil for "Holiday" og en Robert for "Holy Spider".

"Kalak" får dansk biografpremiere den 7. marts næste år.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Kim Leine og manuskriptforfatteren Sissel Dalsgaard Thomsen. Den er produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Blandt filmens medvirkende er Emil Johnsen, som hovedrollen Jan, mens skuespillerne Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har fremtrædende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 17:59

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års kamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i ti års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv