Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/03/2024 - 10:00

It-ekspert guider dig til det nemme og sikre kodeord

Lav huskeregler for dine kodeord, og genbrug ikke dine passwords på tværs af tjenester, lyder det fra en it-ekspert.

Wilfredo Lee/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Ligesom en god kage indeholder flere ingredienser, så består et stærkt kodeord også af forskellige elementer.

Og det behøver faktisk slet ikke at være en superkompliceret sammensætning af tegn, ord og tal, som du alligevel selv har svært ved at huske.

- Hovedkriteriet er længde. Det er det absolut vigtigste, for jo kortere kodeordet er, jo større er risikoen for, at nogle kan bryde det, fortæller Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Hackere har flere redskaber i deres kriminelle værktøjskasse til at forsøge at bryde dine kodeord.

Eksempelvis kan de få et avanceret computerprogram til at gætte på samtlige bogstav- og talkombinationer, indtil de rammer det rigtige kodeord. Metoden kaldes for brute force.

Det kan lyde som en langsommelig proces, men der findes computere, der kan gætte millioner af gange i løbet af ganske kort tid.

Nogle computerprogrammer går også mere avanceret til værks, hvor de gennem kendte fraser, ord og andet forsøger at knække ofrenes kodeord - et såkaldt ordbogsangreb.

Så vil du gøre det svært for de ondsindede hackere og deres computersoftware, skal dit kodeord helst være over 12 tegn.

Så tvinger du nemlig svindleren til at skulle igennem flere kombinationer for at ramme rigtigt.

- Eksempelvis er "Sommer23" et rigtig dårligt kodeord. Brug gerne en hel sætning som hjælpeværktøj til dine kodeord. Det kunne være "jegskalpåsommerferiei2023den6juni", foreslår it-eksperten.

Herefter kan du tage forbogstaverne i hvert ord og gøre nogle store og andre små og så sætte et symbol ind foran datoen.

- Så har du et langt, nuanceret password, og du skal egentlig bare huske sætningen, siger han.

Dog skal du lave andre sætninger til dine kodeord på andre tjenester. Du må nemlig ikke bruge det samme kodeord flere steder.

- Bliver du kompromitteret på én side, så gætter hackerne også, at det bruges andre steder, advarer Henning Mortensen.

Danskerne er generelt blevet bedre til at lave forskellige kodeord på deres digitale tjenester. Det viser analysen "Danskernes informationssikkerhed 2022" fra Digitaliseringsstyrelsen.

I 2020 genbrugte 40 procent af danskerne ofte eller i nogen grad kodeord til forskellige tjenester. I 2022 var det tal faldet til 36 procent.

Desuden er danskerne også blevet bedre til at bruge tofaktorgodkendelse, hvilket ifølge Henning Mortensen også er en rigtig god måde at sikre sig endnu mere.

Det betyder, at der skal to former for identifikation til at logge ind. Typisk noget, du kender - som et password - og noget, du har - det kan være et papkort eller en kode, du modtager på mail.

- På den måde skal de både have adgang til passwords og telefonen for at kunne få adgang, siger Henning Mortensen.

Som en sidste anbefaling til at lave og holde dine kodeord sikre kan du også bruge en kodehusker eller en passwordmanager.

- De gør, at når du logger ind på en side på nettet, så gemmer huskeren dit kodeord.

- Du skal bare huske kodeordet til din passwordmanager, og så kan du egentlig lave 200 tegn lange kodeord, som den så husker for dig.

- Bliver kodeordet til passwordhuskeren kompromitteret, så står du dog med håret i postkassen, bemærker Henning Mortensen.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek