Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Basel, 15/05/2025 - 20:02

Demonstranter afbryder Israels generalprøve i Eurovision

Sikkerhedsfolk greb hurtigt ind, da propalæstinensiske demonstranter overdøvede Yuval Raphael.

Nearchos / Splashnews.com/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Israels deltagelse i årets internationale melodigrandprix vækker vrede.

Under generalprøven forud for torsdag aftens semifinale afbrød propalæstinensiske demonstranter Israels Eurovision-deltager, Yuval Raphael, med piften, buhråb og fløjter i St. Jakobshalle i den schweiziske storby Basel, hvor årets Eurovision afholdes.

Sikkerhedsfolk greb hurtigt ind og eskorterede demonstranterne, som talte seks personer, herunder en familie, ud.

Det oplyser den schweiziske public service-station, SRG SSR, i en pressemeddelelse.

- Samtidig vil vi gerne understrege, at arrangørerne er forpligtet til et neutralt, sikkert, inkluderende og respektfuldt miljø.

Også under åbningsceremonien søndag var der propalæstinensiske demonstrationer.

Politiet måtte gribe ind, da demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragtede Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Israels myndigheder advarede kort inden årets Eurovision israelere mod at nærme sig demonstrationer, da de ifølge myndighederne vil kunne eskalere til vold.

Israels deltager, Yuval Raphael, overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Hamas' angreb fik Israel til at indlede en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stiller op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry.

Irlands public service-station, RTÈ, henvendte sig kort inden årets Eurovision til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer grandprixet, og opfordrede til, at man tog en diskussion om Israels deltagelse i årets konkurrence.

Stationens generaldirektør, Kevin Bakhurst, udtrykte forfærdelse over situationen.

EBU svarede kort efter RTÈ i en pressemeddelelse:

- Vi forstår bekymringerne og de dybtliggende synspunkter omkring den nuværende konflikt i Mellemøsten.

- EBU er ikke immun over for globale begivenheder. Men sammen med vores medlemmer er det vores rolle at sikre, at konkurrencen i sin kerne forbliver en universel begivenhed, der fremmer forbindelser, mangfoldighed og inklusion gennem musik.

Både Yuval Raphael og Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal synge om en finaleplads i Eurovision-semifinalen, som kan ses på DR1 torsdag aften.

/ritzau/

Basel, 17/05/2025 - 06:00

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Det er 12 år siden, at Danmark sidst vandt Eurovision. Nu kan Sissal synge den fjerde sejr hjem.

Danmark har vundet det internationale melodigrandprix tre gange.

Første gang var i 1963 med Grethe & Jørgen Ingmanns "Dansevise". Næste gang var i 2000 med Brødrene Olsens "Fly on the Wings of Love". Senest sang Emmelie de Forest sejren til Danmark med "Only Teardrops".

Lørdag kan årets Eurovision-håb, Sissal, synge sejren til Danmark for fjerde gang i historien, når årets grande finale finder sin vinder lørdag aften i St. Jakobshalle i schweiziske Basel.

Selv om den 30-årige færøskfødte Hallucination-stjerne overraskede bookmakerne og kvalificerede sig til finalen, tror oddssætterne ikke på, at hun overrasker igen og vinder hele konkurrencen.

Den foreløbige favorit til at vinde Eurovision anno 2025 er satiretrioen Kaj, der repræsenterer Sverige med saunasangen "Bara Bada Bastu". Herefter følger Østrigs JJ, der stiller op med den storladne "Wasted Love".

Her er de seneste års vindere af Eurovision:

2024: Schweiz - Nemo: "The Code".

2023: Sverige - Loreen: "Tattoo".

2022: Ukraine - Kalush Orchestra: "Stefania".

2021: Italien - Måneskin: "Zitti E Buoni".

2020: Eurovision aflyst grundet coronapandemien.

2019: Holland - Duncan Laurence: "Arcade".

2018: Israel - Netta: "Toy".

2017: Portugal - Salvador Sobral: "Amar Pelos Dois".

2016: Ukraine - Jamala: "1944".

2015: Sverige - Måns Zelmerlöw: "Heroes".

Kilde: eurovision.tv.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 17/05/2025 - 06:00

Danmark kan vinde Eurovision for fjerde gang i historien

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Hallucination-stjernen Sissal har sunget Danmark i den første Eurovision-finale siden 2019.

Danmark er klar til sin første Eurovision-finale siden 2019, da Sissal torsdag aften modbeviste bookmakerne og overbeviste seerne med "Hallucination".

I lørdagens finale kommer fagjuryen på banen.

Deres vurdering tæller halvdelen af bedømmelsen. Og det er til Sissals store fordel, siger grandprixkender Simon Falk, der skriver for det internationale fanmedie Wiwibloggs.

- Hun opfylder mange af de kriterier, som juryen kigger på: en stærk vokal og en kompositorisk fin sang. Selv om det ikke er opfindelsen af hjulet, er det en solid popsang, som mange kan lide, og som hun er god til at synge, siger han.

Simon Falk vurderer, at Sissal sagtens kan nå i top-15.

Ud over at appellere til juryen kan Sissal også se frem til nabostemmer fra Norge, Sverige og Island, som gik videre i tirsdagens semifinale og dermed ikke kunne stemme i torsdagens semifinale, hvor hun var i ilden.

Selv om Simon Falk ikke tror, at Sissal går hele vejen, bliver Eurovision-vinderen formentlig stadig skandinavisk.

Satiretrioen Kaj, som repræsenterer Sverige med saunasangen "Bara Bada Bastu", er bookmakernes foreløbige favorit til at vinde konkurrencen.

Men fagjuryen kan ændre bookmakernes forudsigelse, pointerer journalist Ole Tøpholm, der har kommenteret Eurovision for DR igennem mange år.

- Jeg tror, det er en sang, der splitter, siger han og uddyber:

- Vi ved af erfaring, at de sange, der er mere humoristiske, får højere point af seerne end af juryen.

Den store modkandidat er JJ fra Østrig, der stiller op med den operaklingende ballade "Wasted Love".

Der er også mange andre store ballader i spil.

- Både Schweiz og Frankrig har fantastiske sange, som jeg tror, bliver belønnet af juryen. Og så er der jo elefanten i rummet - Israel, siger Ole Tøpholm.

Også i år vækker Israels deltagelse vrede efter landets offensiv i Gaza som reaktion på Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023.

- Israel får også en topplacering i år. Ikke fordi det er Israel, men fordi det faktisk er en god ballade, siger Ole Tøpholm.

Grandprixkenderen tror også på en pæn placering til Danmark.

- "Hallucination" har så stærk en vokal, at jeg ikke kan tro andet, end at fagjuryen vil belønne den. Og når nu seerne belønnede Sissal i semifinalen, må det gå op i en højere enhed, så vi kan få et godt dansk resultat, siger han.

Danmark har vundet det internationale melodigrandprix tre gange: i 1963 med Grethe & Jørgen Ingmanns "Dansevise", i 2000 med Brødrene Olsens "Smuk som et stjerneskud" og i 2013 med Emmelie de Forests "Only Teardrops".

Om det bliver til en fjerde sejr, kan ses på DR1 lørdag klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/05/2025 - 10:00

FAKTA: Husk at læse flyselskabets orienteringer

* Hvis din afgang flyves af et andet selskab end det, du egentlig har booket hos, vil du typisk blive oplyst om det på forhånd.

* Her kan flyselskabet også tage forbehold for, at ydelsen, du modtager, kan variere fra det oprindelige.

* Det kan eksempelvis være, at flyet er en ældre model, der ikke kan tilbyde internet ombord.

Kilde: Ole Kirchert Christensen, som er ansvarshavende redaktør på luftfartsmediet Check-in.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/05/2025 - 10:00

Mange passagerer får plads hos andre flyselskaber end de har bestilt

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Til sommer vil mange blive mødt af et fly med navnet på et selskab, de ikke selv har bestilt billet hos. Det har også betydning for, hvor man skal rette klager.

Årets sommerferie til varmere himmelstrøg er booket. Der er bestilt værelse på et lækkert hotel og købt billetter hos et velkendt flyselskab.

Men da du omsider venter ved gaten i lufthavnen, kan du se, at der står et helt andet flyselskabs navn på siden af det fly, du skal om bord på.

Det scenarie kan mange passagerer blive mødt af i år, vurderer Ole Kirchert Christensen, som er ansvarshavende redaktør på luftfartsmediet Check-in.dk.

- Den største udfordring lige nu er, at man mangler fly. Og det betyder, at i den kommende sommer har rigtig mange af de store flyselskaber været nødt til at indleje kapacitet fra andre selskaber.

- Så hvis man har booket med SAS, kan man ikke være sikker på, at man kommer til at flyve med et SAS-fly. De har for eksempel det danske charterselskab Jettime til at flyve for sig. De flyver også for de finske selskab Finnair, forklarer Ole Kirchert Christensen.

Efter coronapandemien har flytrafikken haft luft under vingerne, og efterspørgslen steg meget hurtigere end forventet.

Derfor var lufthavnene og flyselskaberne ifølge luftfartskommentatoren ikke helt på plads til at imødekomme presset.

- Alle de store flyselskaber mangler kapacitet, så det finder de hos charterselskaber eller hos nogle, der har specialiseret sig i den slags, siger Ole Kirchert Christensen med henvisning til det, man kalder ACMI-udbydere - Aircraft, Crew, Maintenance, and Insurance - altså flyselskaber, der har til formål at flyve for andre.

Det er ifølge Ole Kirchert Christensen "ekstremt udbredt denne sommer", fordi der igen i år er flymangel.

- Forbrugerne bliver måske lige forvirrede, fordi det er et andet flyselskab, og det kan umiddelbart skabe en utryghed. Særligt hvis det er et selskab, de ikke kender i forvejen. Men når de store flyselskaber vælger nogle til at flyve for sig, vælger de et velrenommeret selskab, for ellers går det jo ud over deres eget brand, siger Ole Kirchert Christensen.

Hvis der skulle opstå problemer som eksempelvis aflysning eller forsinkelse, er det til gengæld lidt mindre ligetil, hvem man så skal rette sit krav til.

Det fortæller advokat Benedikte B. Lund, som er leder af lawsuit og ekspert i flypassagerers rettigheder hos virksomheden Flyhjælp.

- Den juridiske regel for, hvem der er ansvarlig over for dig i forhold til kompensationen, er det såkaldte transporterende flyselskab. Og den juridiske definition er det flyselskab, der udfører eller har til hensigt at udføre din flyvning, forklarer advokaten.

Det er altså ret teknisk og kommer an på den præcise bagvedliggende juridiske konstellation - for eksempel om det er fly og besætning, som er lejet sammen. Men det vil ofte betyde, at det er flyselskabet, du faktisk flyver med, der har ansvaret.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek