Det er ikke kun en aldeles følelsesladet proces at sløjfe et gravsted - du risikerer også at bryde loven undervejs, hvis ikke du er obs.
Som det allerførste skridt skal du forholde dig til den fredningstid, der knytter sig til kisten eller urnen. Den afgør, hvornår det er muligt at nedlægge gravstedet, fortæller Mikkel Dalsby, der er kirkegårdsleder på Gladsaxe Kirkegård og næstformand i Foreningen af Danske Kirkegårdsledere.
- Alle kirkegårde skriver ud til kontaktpersonen til gravstedet, når det står til at udløbe, siger han.
For kister ligger fredningstiden typisk et sted mellem 20 og 30 år, mens det for urner er omkring ti år. Når de år er gået, er det tid til at tage stilling til, om gravstedet skal fornyes eller nedlægges.
Falder valget på det sidste, og I er flere, der har såkaldt brugsret til gravstedet, skal du underskrive en tro- og loverklæring på, at I alle er enige om beslutningen.
- Vi oplever, at det kan være meget komplekst. For eksempel når der er tale om familier, hvor der er nogle af parterne, som ikke har kontakt til hinanden. Vi er før blevet spurgt, om vi ville kontakte en søster eller bror, fordi folk ikke selv ønsker at række ud, fortæller Mikkel Dalsby.
Den form for service yder kirkekontorerne ikke, understreger han. Det er op til dig og din familie at finde fælles fodslag.
Skriver du under på erklæringen uden at have sikret dig, at alle er med på, hvad der skal ske med gravstedet, bryder du loven. Det oplyser Trine Hansen, der er juridisk specialkonsulent hos Aarhus Stift.
- En tro- og loverklæring er en erklæring om, at en oplysning, man afgiver, er sand, og det er strafbart i henhold til straffeloven at afgive en falsk erklæring over for en offentlig myndighed, forklarer hun i et skriftligt svar.
Sådan en overtrædelse kan straffes med bøde eller op til to års fængsel. Ifølge Trine Hansen vil det ikke være kirkegården, der anmelder sagen til politiet, men den eller de personer, som ikke er blevet spurgt i forbindelse med erklæringen.
Opnås der enighed om at nedlægge gravstedet, går processen i gang med at sløjfe det. Og her er du velkommen til at tage gravsten, planter og andre effekter på graven med dig hjem. Lader du det stå, bestemmer kirkegården, hvad der skal ske med det.
Ved du allerede flere år før, fredningstiden udløber, at du ønsker en nedlæggelse, kan du tage en snak med kirkekontoret og spørge, om det er muligt at aftale, at gravstedet sløjfes, når tid er.
- Hos os kan du godt allerede nu skrive under på, at gravstedet for eksempel nedlægges om fem år, fortæller Mikkel Dalsby og tilføjer, at det ikke er sikkert, at det er sådan alle steder.
Er du i tvivl om noget, er du i det hele altid velkommen til at kontakte kirkegårdskontoret. Det gælder også, hvis du er decideret i tvivl om, hvornår fredningstiden for gravstedet rinder ud, understreger han.
- Vi oplever også, at folk ringer til os, fordi de er nervøse for at misse, at fredningstiden udløber og er bange for, at gravstedet pludselig er blevet sløjfet. Men vi gør en stor indsats for at få fat på familien, siger Mikkel Dalsby.
/ritzau fokus/