København, 30/09/2024 - 08:00
Tre tidspunkter hvor du bør hyre en advokat
Visse livsbegivenheder kalder på, at du hyrer en advokat til at hjælpe dig med at undgå juridiske faldgruber og opslidende familiekonflikter.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
På livets vej havner du med stor sandsynlighed i en eller flere situationer, hvor du får brug for at ringe til en advokat.
Det sker især, når tilværelsen tager en drejning, og vældige pengesummer eller store følelser kommer i spil.
1) Boligkøb.
At købe bolig hører til blandt livets helt store beslutninger, og derfor er det klart et tidspunkt, hvor du har brug for råd fra en advokat.
Det mener Christian Lund Agerbæk, der er advokat hos advokatfirmaet Advodan i Brønderslev og Aalborg.
- Det er formentlig den største investering, man gør i sit liv, og der er rigtig mange juridiske faldgruber, man kan falde i, når det gælder køb af fast ejendom, siger han og fortsætter:
- Her er det rigtig vigtigt at have en advokat med på råd, som kan hjælpe med at gennemskue alle de dokumenter, man modtager i forbindelse med en handel.
Christian Lund Agerbæk peger på, at advokaten kan hjælpe med at forstå alt fra tilstandsrapport til diverse servitutter og oplysninger fra BBR (Bygnings- og Boligregistret).
2) Skilsmisse.
Når kærligheden brister, begynder ofte et opslidende forløb, hvor to liv skal flettes ud af hinanden.
Og spørger du familieretsadvokat Liv Dyrhauge-Klargaard fra advokatfirmaet Strauss & Garlik, bør man som par række ud til advokater for at undgå, at processen går i hårdknude - især, hvis der er børn involveret.
- Selv om alle forældre gerne vil det bedste, så mister rigtig mange alligevel fokus i kampen, så børnene ender med at komme i klemme, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.
Med advokater med på sidelinjen sikrer man først og fremmest, at begge parter har helt styr på, hvilke regler der gælder for en skilsmisse. Samtidig er det en hjælp, at man kan lade advokaterne forhandle på hver parts vegne og kommunikere gennem dem, hvis der opstår uenigheder.
- Jeg anbefaler, at man altid søger konflikten løst ved mægling. Her kan konflikten løses på en dag med en aftale i stedet for flere måneders opslidende proces, siger hun.
3) Dødsfald.
Ligesom i en skilsmisse har følelserne det med at tage over, når et nært familiemedlem går bort, og arven skal fordeles.
Her er det derfor også en rigtig god idé at lade dødsboet blive behandlet af en bobestyrer, som er en advokat, så en søskendeflok for eksempel undgår at komme op at toppes, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.
- Vi kender først hinanden, når vi skal dele, fastslår hun og fortæller, at konflikterne i sådanne situationer ofte opstår over de mindste ting.
- Det er sjældent økonomien, folk bliver uvenner over. Det er den vase, der altid har stået på mormors bord og måske ville koste 200 kroner på et loppemarked, som der kæmpes om.
For at undgå et stort familiedrama kan det ifølge Liv Dyrhauge-Klargaard være klogt at erkende, at følelser som sorg og vrede fylder så meget, at der må en advokat med på råd.
- Den gode advokat er også i stand til at sige til sin klient, at: "Nu er du gået over stregen", og på den måde deeskalere konflikten, siger hun.
/ritzau fokus/