Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2024 - 08:00

Opnå den bedste effekt af vægttabsmedicin med disse tips

Selv om Wegovy får kiloene til at rasle af dig, må medicinen ikke stå alene i dit vægttabsforløb, mener forfattere til ny bog.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Der findes ingen smutveje, hvis du ønsker at tabe dig og holde vægten.

Sådan lyder budskabet fra kostvejleder og vanecoach Suzy Wengel og læge Majken Brinkmann, der er aktuelle med den nye bog "GLP-1 Revolutionen – få maksimal effekt ud af vægttabsmedicin".

Som titlen antyder, griber makkerparret, der til daglig driver ernæringsvejledningsvirksomheden SenseMyDiet, fat i tidens helt store sundhedstendens, nemlig udbredelsen af slankende præparater som Wegovy fra Novo Nordisk.

- Jeg er helt overbevist om, at det er supervigtigt, at vægttabsmedicinen ikke står alene i et vægttabsforløb, men at det er nødvendigt, at brugerne af medicinen også lærer, hvordan de indarbejder nye vaner, siger Majken Brinkmann.

Ændrer du ikke livsstil, risikerer du, at kiloene hurtigt vender tilbage, når du trapper ud af medicinen, og dens appetitdæmpende effekt aftager, lyder det fra Suzy Wengel.

- Brug medicinen som et værktøj, der hjælper dig med at fremme de sunde vaner, og prøv at sige til dig selv, at vægttabet ikke behøver at gå så hurtigt. Det er bedre, at det foregår langsommere og på en sund måde, hvor du gradvist inkorporerer nye vaner, siger hun.

De sunde vaner handler blandt andet om, hvad du spiser. Her anbefaler Suzy Wengel, at du sørger for at indtage minimum to fornuftigt sammensatte måltider om dagen. Med det menes, at du på tallerkenen finder noget grønt, noget protein, lidt stivelse og fedt. Sørg også for, at det smager af noget.

- Når du ikke har ret meget appetit, er det særligt vigtigt at fokusere på, at det, du så spiser, er en god oplevelse. Og laver du lækre, næringsrige måltider er du hjulpet godt på vej, når du på et tidspunkt ønsker at trappe ud af medicinen, fordi du vil have lært af dine nye rutiner, siger hun.

Et tip kan være, at du tager billeder af, hvad du spiser i løbet af en uge, når du har ramt den vægt, du har et mål om at fastholde på den anden side af medicinen.

- På den måde kan du se, hvad det er, du så at sige har til rådighed, hvis du ønsker at blive på den vægt. Det handler om at få noget læring af, hvordan du spiser, når du ikke har en kæmpestor appetit, før appetitten rammer dig som en hammer, når du trapper ud igen, fortæller Suzy Wengel.

Derudover er det en rigtig god idé at være fysisk aktiv, mens du er på vægttabsmedicinen.

- Der er lige kommet ny forskning i forhold til vægttabsmedicin og træning, og den viser, at der er en større chance for at bevare vægttabet, efter at du er stoppet med at tage medicinen, hvis du har opbygget vaner omkring motion under forløbet, fortæller Majken Brinkmann.

Det er Københavns Universitet, der står bag det nye studie, som konkluderer, at to timers træning om ugen under og efter behandlingen, kan være nok til at holde kiloene i skak.

For at opnå et vellykket og langvarigt vægttab er det dog ifølge de to forfattere ikke nok at fokusere på kost og motion. Du skal også arbejde med din trivsel og dit mentale ve og vel. Ifølge Majken Brinkmann er en af fordelene ved vægttabsmedicinen, at den skaber ro i hovedet.

- Forstyrrende tanker om mad kan for mange have været grunden til, at de tidligere ikke er lykkedes med at ændre vaner, siger hun.

Med disse tanker på afstand har du mulighed for at gøre et vigtigt mentalt stykke arbejde, understreger Suzy Wengel.

- Hvis du ikke arbejder med årsagen til, at du for eksempel har tendens til at overspise, så er du lige vidt. Wegovy arbejder jo ikke med årsagen til overvægten, og derfor kan medicinen ikke stå alene, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 23/06/2024 - 08:00

FAKTA: Hollywood-skuespiller i Sommerdahl

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1995.

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt andre over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" i 2016.

* Det har også landet ham andre roller. Blandt andet som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* I Danmark har han medvirket i film som "Flammen & Citronen", "Marco Effekten" og "Skyggen i mit øje" og serier som "Orkestret" og "Broen".

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/06/2024 - 08:00

Sommerdahl-stjerne: Fint at frigøre sig fra forfængeligheden

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

I takt med alderen har skuespilleren Caspar Phillipson fået en mere legende og mindre forfængelig tilgang til livet.

Caspar Phillipson gæstede anden sæson af "Sommerdahl", og siden er den kendte skuespiller blevet en tilbagevendende del af TV 2-krimien.

Her spiller han den skruppelløse plastikkirurg Arne Lind, der også gerne giver regnskaberne et ansigtsløft, så han kan stoppe ekstra ned i kitlen selv.

- Han er fuldstændig skamløs. Og det er meget, meget sjovt at spille, fordi det ikke er noget, jeg kender fra mit eget liv. Derfor er det utroligt befriende, lyder det fra Caspar Phillipson.

Men på et parameter er der måske en snert af genkendelse, må han erkende.

- Jeg kan da genkende forfængeligheden. Så der er i princippet nogle personlige strenge, man kan spille på, men det er skægt at tage det ud i ekstremerne, siger han.

Caspar Phillipson bruger selv sit ansigt og sin krop i sit job, for eksempel når han gestalter plastikkirurgen Arne Lind i "Sommerdahl", klarinettisten Simon Elliot i DR-succesen "Orkestret" og den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy i Hollywood-filmen "Jackie" fra 2016.

- Jeg synes ikke, jeg er forfængelig i det daglige. Men alligevel så kan der være taget nogle billeder, hvor man tænker: "Ej, der kunne jeg godt lige have været …", siger Caspar Phillipson og griner.

- Men det er vi vel alle sammen på en eller anden måde, mere eller mindre, funderer han.

- Man ser jo sig selv i spejlet, og det kan man ikke rigtigt komme uden om. Det var værre, da jeg var yngre, synes jeg. Forfængelighed skråstreg selvbevidsthed kan blive hæmmende - det er fint at frigøre sig fra.

Han har også frigjort sig fra andre ting.

I en alder af 53 år omfavner Caspar Phillipson mere og mere sit indre legebarn, og det er godt at slippe løs som skuespiller. Især i "Sommerdahl", hvor han arbejder ude i ekstremerne, fortæller han.

- Jeg har været bevidst om at skulle have kontakt med det. Men jeg vil sige som yngre, har mine egne ideer om, hvad jeg skulle være, stået i vejen. Det er meget bedre nu. Det har jeg tilladt mere og mere med alderen, siger Caspar Phillipson.

- Jeg bekymrer mig ikke så meget. Der er så rigeligt at bekymre sig om i verden. Så når vi har sådan noget her som "Sommerdahl", som spreder glæde, er det kunsten at gå ind i det legende.

Sidste afsnit af femte sæson af "Sommerdahl" sendes på TV 2 Charlie søndag aften. Afsnittet kan allerede ses fra morgenstunden på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad med katten?

* Nogle katte trives fint med at være alene hjemme i en ferie, hvis en nabo, en ven eller et familiemedlem kommer og kigger til dem en gang imellem og sørger for, at den får mad og drikke.

* Andre katte er mere afhængige af menneskers selskab. Disse katte kan finde på at forlade adressen, hvis de er alene hjemme for længe. For dem vil det bedste være, at der flytter nogle ind i huset, mens ejeren er på ferie.

* Skal katten på kattepension, er det en god idé at besøge stedet og eventuelt lade katten blive prøvepasset en dag eller to. Bare det at blive sat i en transportkasse og kørt et nyt sted hen kan være meget overvældende for en kat.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

Send Fido på ferie med ro i maven

John Randeris/Ritzau Scanpix

Forudsigelighed giver pote, når det handler om at give din hund den bedste pasningsoplevelse, mens du selv er bortrejst.

Kig din hund dybt i øjnene, og føl godt efter i din egen mave, inden du lægger dig fast på, hvordan familiens firbenede medlem skal passes i sommerferien.

For alle hunde er forskellige, og det har betydning for deres trivsel, når deres vante rammer brydes for en stund.

- Nogle hunde har det svært med andre hunde og andre mennesker, og det kan gøre, at der skal tages nogle særlige forholdsregler, siger Gitte Asmann, der er selvstændig hundeadfærdsterapeut.

Modsat kan det for andre vovser være en fest at komme på dyrepension, hvor de dagligt kan lege med en flok artsfæller.

- Hunden er jo også på ferie. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange steder, hvor de er gode til at lave en masse aktiviteter med hundene. Så selv om hunden altid vil savne sin ejer, så kan det faktisk være, at den bliver aktiveret mere, siger Gitte Asmann og fortsætter:

- Mange af os arbejder meget i dagligdagen, og mange af os ville ønske, vi havde mere overskud til at bruge mere tid sammen med hunden. Et ophold på en dyrepension kan måske netop give hunden noget ekstra opmærksomhed.

Falder valget på en dyrepension, er der en række punkter, du skal krydse af inden selve opholdet. Først og fremmest er det vigtigt at være ude i god tid, da pladserne hurtigt bliver booket.

Dernæst skal du tjekke op på, om din hund har fået alle de vaccinationer, som kræves, ligesom det er et krav, at hunden er chippet og forsikret.

Samtidig skal du informere dyrepensionen om din hunds rutiner og eventuelle særlige behov, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Sørg for at have alt skrevet ned på forhånd, lyder det fra familiedyrschefen.

Det gælder, både hvor ofte hunden er vant til at blive luftet, dens spisevaner, temperament og navnet på dens dyrlæge, hvis der skulle opstå en nødsituation. Aftal også gerne en dag, hvor din hund kan besøge dyrepensionen.

- For hundens skyld er det langt det bedste at få prøvet det nye og fremmede miljø af. Det kan være med en dagspasning eller en weekendpasning. Så kan man se, hvordan det går, siger Jens Jokumsen.

Det tip gælder også, hvis du får hunden passet privat hos venner eller familie. Hunde har det bedst med forudsigelighed, siger Gitte Asmann.

Derfor vil det for de fleste hunde være den allerbedste løsning at blive passet et sted, hvor de er vant til at komme, eller hvor de har været før.

- Husk at tage hundens eget foder og andre ting med hjemmefra, som den kender - for eksempel dens vante liggeplads og noget legetøj. Disse ting dufter hjemligt, og dufte er vigtige for hunde.

Tag i øvrigt i god tid en snak med en ny hundepasser om, hvilken tilgang du har til hundeopdragelse, så du sikrer dig, at I har den samme holdning, hvis du skulle være i tvivl.

- Det kan være vigtigt at lave en dosmerseddel over, hvordan du godt kunne tænke dig, at visse situationer bliver håndteret. Det kan dog måske være sværere at stille krav til familie og venner, end det er til en hundepension, siger Gitte Asmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek