Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/06/2024 - 10:00

Sådan undgår du at bruge for mange penge på ferien i udlandet

Ved at justere få ting kan man nemt holde den perfekte sommerferie uden at bruge for mange penge. For eksempel kan man aftale kun at spise ude en gang om dagen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

Selv om fly og hotel allerede er booket og betalt, kan sommerferien nemt ende med at løbe op.

Ofte spiser man ude tre gange om dagen, og måske køber man lige en souvenir mere, end man egentlig havde brug for. Men man kan nemt undgå at pengepungen løber løbsk.

Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

- Inden man tager på ferie kan man lave en plan for, hvor mange penge man vil bruge hver dag. På den måde ender man ikke med at komme hjem igen og opdage, at man har brugt alt for mange penge, siger hun.

- Det må bare ikke blive besværligt, for man er jo på ferie. Og det må ikke begynde at handle om, at der er ting, man ikke må købe.

Et godt sted at starte er at trække på erfaringer fra andre ferier og finde ud af, hvor mange penge man plejer at bruge på mad, shopping og seværdigheder.

- Man skal også huske at sætte sig ind i prisniveauet i det land, man skal til, hvis man ikke har været der før. Det handler om at finde et fornuftigt niveau, som man også kan overholde, siger Ann Lehmann Erichsen.

Når man har lavet en plan, må man ifølge Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, justere sin adfærd og sit forbrug, hvis det viser sig, at man ikke har råd til det hele.

- Har man børn, der gerne vil i både badeland og zoologisk have, så kan det være, at man kan finde på nogle billigere alternativer. Måske kan man tage på stranden i stedet, siger han.

Man kan også sagtens skære ned på omkostningerne ved transport.

- Måske skal man overveje at tage offentlig transport, mens man er på ferie. Hvis man er afsted med nogle venner eller familie, kan man også lave en kørselsordning i stedet for at køre i tre biler, siger Morten Bruun Pedersen.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen er det også oplagt at spare på madbudgettet.

- Hvis man har lejet en lejlighed eller en feriebolig, har man mulighed for at lave alle måltider selv. Så for at skære lidt ned kan man aftale, at man kun spiser et måltid om dagen på en restaurant, siger hun.

Det samme kan også lade sig gøre, hvis man bor på hotel.

- Tit har man morgenmad inkluderet på hotellet, og så kan måske købe lidt brød, pålæg og frugt hos købmanden til frokost. Så kan man gemme restaurantbesøget til om aftenen, siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Hvis man godt kan lide at shoppe, kan man på forhånd også aftale, hvad eller hvor meget man må købe med hjem. Har man en svaghed for sandaler, kan man beslutte sig for kun at købe et par.

Ifølge Morten Bruun Pedersen behøver man ikke at tælle hver eneste krone.

- Det handler bare om at gøre sig nogle overvejelser, inden man tager afsted, så man ikke kommer hjem med "tømmermænd", fordi man pludselig bliver nødt til at tage et lån for at få resten af året til at hænge sammen, siger han.

/ritzau fokus/

København, 16/10/2025 - 09:38

Dansk model og designer skal giftes

Valery Hache/Ritzau Scanpix

Mathilde Gøhler er blevet forlovet med designeren og forretningsmanden Frederik Bagger, som friede til modellen i Frankrig.

Bryllupsklokkerne kimer.

Designeren og forretningsmanden Frederik Bagger har friet til den danske model og influencer Mathilde Gøhler.

Det afslører den vordende brud i et opslag delt på det sociale medie Instagram, hvor hun har flere end 1,3 millioner følgere.

- En stille nat, et simpelt spørgsmål og en evig slags kærlighed, skriver hun.

I en Instagram-story - det vil sige et kort tidsbegrænset klip - tilføjer Mathilde Gøhler, at frieriet foregik for et par uger siden på parrets yndlingssted i den franske by Avignon.

Mathilde Gøhler fortæller, at spørgsmålet fik tiden til at gå i stå.

- Det letteste svar, jeg nogensinde har givet, jubler hun.

Mathilde Gøhler og Frederik Bagger havde kendt hinanden i 11-12 år, da venskabet sidste efterår udviklede sig til kærlighed.

Mathilde Gøhler fortalte dengang til Ekstra Bladet, at de mødte hinanden på et rigtig godt tidspunkt i livet.

- Vi har bare taget det helt stille og roligt. Helt naturligt, sådan som det skal være. Vi har begge børn, så vi tager det virkelig stille og roligt, sagde hun til avisen.

Den 33-årige model har to døtre fra forholdet med popproduceren Remee, som hun brød forlovelsen med i 2022 efter otte års forhold.

Frederik Bagger, der er søn af designeren Erik Bagger, har en søn og en datter fra ægteskabet med performancecoach Julie Elisabeth Schulin, som tidligere har været kreativ direktør i Frederik Baggers firma.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2025 - 13:56

DR-vært og TV 2-profil sætter bolig til salg for tocifret millionbeløb

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Hvis alt går efter planen, venter der Lasse Sjørslev og Josefine Høgh en større milliongevinst for den københavnerlejlighed, ægteparret har sat til salg.

Efter fem år i hjertet af København har det kendte tv-par Lasse Sjørslev og Josefine Høgh sat deres lejlighed på Værnedamsvej på Vesterbro til salg for knap 13 millioner kroner.

Det skriver boligsiden Boliga i en pressemeddelelse.

Helt præcist kræver DR-værten og TV 2-profilen 12.995.000 kroner for lejligheden, som de ifølge Tinglysningen erhvervede sig i 2020 for lidt over syv millioner kroner.

Dermed kan der potentielt vente en gevinst på 5.745.000 kroner til parret, der i foråret 2023 brugte lige over tre millioner kroner på et sommerhus i nordsjællandske Dronningmølle.

Det fremgår ikke, hvorfor Lasse Sjørslev og Josefine Høgh ønsker at skille sig af med boligen, der på sine 149 kvadratmeter rummer fem værelser.

Mægleren beskriver den som en unik herskabslejlighed på livlige og stemningsfulde Værnedamsvej, som er kendt for sit parisiske byliv.

Et område, der oser af atmosfære og ægte københavnercharme, skriver ejendomsmægleren i opslaget.

Lejligheden blev opført i 1899 og er udstyret med en terrasse. Den blev ombygget for 28 år siden.

Lasse Sjørslev og Josefine Høgh offentliggjorde i begyndelsen af 2019, at de danner par efter at have lært hinanden at kende igennem branchen.

Da Josefine Høgh fejrede sin 30-års fødselsdag i september 2019, friede Lasse Sjørslev, og et par dage inden året ringede ud, ringede bryllupsklokkerne også.

Sammen har 51-årige Lasse Sjørslev, der er vært på TV 2, og 36-årige Josefine Høgh, der står i spidsen for programmer på DR, datteren Molly fra 2021.

Familien består også af Lasse Sjørslevs to store børn fra et tidligere ægteskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

FAKTA: Kål er billigt, alsidigt og booster sundheden

* Der dyrkes over ti forskellige kålsorter i Danmark. Nogle af de mest populære er hvidkål, spidskål, rødkål, grønkål, rosenkål, blomkål og savoykål.

* Et helt spidskål koster typisk under 20 kroner og kan række til flere måltider.

* Kål er fyldt med fibre, der er godt for tarmen og fordøjelsen - og holder dig mæt i lang tid.

* Indeholder stoffer, der styrker immunforsvaret og har evidens for at kunne modvirke kræft.

* Kål dyrkes lokalt og kan købes friskt stort set hele året.

* Drop kogningen, og prøv i stedet at grille, stege eller bage kålen for at udnytte potentialet. Du kan marinere kålen på forhånd eller bruge den som ingrediens i salater eller pesto.

Kilde: Mette Løvbom og Lars Ove Dragsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/10/2025 - 10:00

Brug kål som alternativ til kød og let presset på pengepungen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kål findes i mange forskellige former og farver, og dette efterår kan du udforske masser af sunde og nærende retter og samtidig skære ned på kødet.

Kål i kogt eller stuvet form er måske ikke den mest sexede slagplan til aftensmaden.

Men hvis du tænker lidt ud af boksen, kan efterårets fiberbombe åbne for en sand skattekiste af sunde og sprøde retter, der ovenikøbet kan spare dig penge.

Det forklarer Mette Løvbom, der er kok, kogebogsforfatter og stifter af madsiden Salattøsen.dk.

- Kål er en meget billigere råvare end kød, og du kan få fat i det hele året rundt. Der er mere end ti forskellige kålsorter, der er dyrket lokalt, hvilket vil sige, at vejen fra jord til bord også er kortere.

- Jeg vil faktisk gå så langt at sige, at kål har mere potentiale end kød, hvis du arbejder med de fem grundsmage på samme måde som med kødretter, siger hun.

De fem grundsmage er betegnelsen for de smagstyper, tungen kan registrere. Altså salt, sødt, surt, bittert og umami.

- Du kan sagtens pirre din smagssans og sætte gang i flere af dem på samme tid, siger Mette Løvbom og fortsætter:

- Jeg starter som regel min dag med en kæmpe kålsalat med nødder, frugt, noget varmrøget laks og et æg, der er toppet op med en lækker vinaigrette. Det holder mig mæt og tilpas i flere timer.

Der findes ingen fast opskrift på, hvilken type kål du skal bruge. Prøv dig frem, og find din favoritkombination.

Og det er faktisk slet ikke så indviklet igen, mener Mette Løvbom.

- Kål er en meget mere nuanceret råvare end som så. Du kan tilberede det på så mange forskellige måder, og så er det helt suverænt som erstatning til forarbejdede kulhydrater.

- Den er en af de sundeste og mest alsidige ingredienser, man kan finde, siger hun.

Kålen shiner for alvor, når den grilles, steges eller bages. Hun forklarer, at de tilberedningsmetoder bedst bevarer smag og tekstur frem for, hvis du vælger at koge den.

- Jeg husker tydeligt den lidt fesne lugt i entréen, når jeg kom hjem fra skole som barn. Duften af skamkogt rosenkål glemmer man aldrig.

- I dag tilbereder jeg som regel rosenkål ved at stege, grille eller bage den i lidt god olivenolie. Ellers marinerer jeg den i en klassisk olie/eddike-dressing. Det kan omvende selv de mest krakilske rosenkål-hadere, siger Mette Løvbom.

Og kålen vinder ikke kun på smag, men også på sundhed, fortæller Lars Ove Dragsted, der er professor på Institut for Ernæring og Sundhed på Københavns Universitet.

- Kål er sundt, fordi det er specielt rigt på fibre, som især er godt for tarmen. Det hjælper også både hjerne, nyrer og lever, fordi det hjælper tarmbakterierne til at producere nogle stoffer, der gør, at organerne taler bedre sammen.

- Derudover er det godt at spise kål, fordi det er med til at styrke kroppens forsvar mod giftstoffer. Det indeholder nogle stoffer, som kroppen tror, at den skal forsvare sig imod, hvilket får den til at producere flere forsvarsenzymer, som kan gøre dig mere resistent over for giftstoffer i mad og miljø, siger han.

Lars Ove Dragsted fortæller desuden, at der er stærk evidens for, at kål har hæmmende virkning over for kræft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek