Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/08/2023 - 10:00

Pas på snedige abonnementsfælder

Konkurrencer og quizzer på sociale medier kan være fælder for at lokke dig ind i et dyrt abonnement, der trækker penge over din mobilregning.

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Du har sikkert lagt mærke til det flere steder på sociale medier og andre steder på nettet.

Virksomheder, der reklamerer med konkurrencer, billige tilbud eller prøvepakker med gratis varer.

Men annoncen, konkurrencen eller prøvepakken kan lokke dig ind i et abonnement, som du skal betale for måned efter måned, uden at du selv er blevet klar over det.

- Er det ikke blevet oplyst tydeligt, at der er tale om et abonnement, så er det efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ulovligt. Det fortæller Mette Saabye Maaløe, som er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

I 2020 klagede 721 personer til Forbrugerombudsmanden over netbutikkers skjulte abonnementer.

Det er det hidtil største antal klager over netbutikker, som ikke gør forbrugere opmærksomme på, at der følger et abonnement med ved køb af en vare.

I 2021 var det tal 630. Det fremgår af Forbrugerombudsmandens årsberetning.

Abonnementsfælderne har store konsekvenser for forbrugerne. De risikerer at få trukket penge, som ellers skulle være blevet på deres bankkonto, lyder det fra jurist Marie Frank-Nielsen fra Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis du skal indtaste dine kontooplysninger, så hold øje med, om du også indgår i et abonnement og ikke kun betaler for fragten af et givent produkt, siger hun.

Det er ikke kun på webshops, at du risikerer at blive lokket i en fælde, der koster knaster.

Du kan også blive snydt i online-quizzer og spil, som du har deltaget i på sociale medier, fortæller Marie Frank-Nielsen. Her ryger mange i fælden.

- Det kan for eksempel være, at du skal oplyse dit telefonnummer for at deltage i quizzen.

- Herefter kan de trække penge gennem et sms-abonnement, som du selvfølgelig heller ikke skal betale for, hvis det ikke har været tydeligt, at du blev tilmeldt.

Kontakt dit teleselskab, hvis det sker. De kan tilbageføre opkrævninger, som du ikke selv har accepteret at betale.

Uanset om du er faldet i fælden på en webshop, gennem en konkurrence eller har fået en overraskelse på telefonregningen, så vurderer Marie Frank-Nielsen, at en aftale ikke er bindende, hvis det ikke var tydeligt, at der var tale om et abonnement.

- I første omgang kan du kontakte virksomheden skriftligt og give dem mulighed for at svare. Det kan være, at der er tale om en fejl.

- Efterfølgende kan du klage til Forbrugerombudsmanden, som kan hjælpe dig, siger Marie Frank-Nielsen.

Det er vigtigt, at du kontakter virksomheden på skrift, så du kan gemme dokumentationen for, at du har klaget.

Banken kan også hjælpe dig med at få dine penge tilbage, hvis du har betalt med et betalingskort.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv